Vem Var Vincent Van Gogh? Fakta & Biografi

Vincent van Gogh var en av världens största konstnärer, med målningar som "Stjärnklar natt" och "Solrosor", men blev känd långt efter hans död.

1. Vem var Vincent van Gogh?

Vincent van Gogh var en postimpressionistisk målare vars verk blev kända för sin skönhet, starka känslor och färger, och påverkade 1900-talets konst avsevärt. Han kämpade med en psykisk sjukdom och förblev fattig och okänd under hela sitt liv. 

2. Liv och familj

Van Gogh föddes den 30 mars 1853 i Groot-Zundert, Nederländerna. Van Goghs far, Theodorus van Gogh, var en stram landsminister och hans mor, Anna Cornelia Carbentus, var en konstnär vars kärlek för naturen, teckna och akvareller fördes vidare till hennes son.

Van Gogh föddes exakt ett år efter att hans föräldrars första son, även kallad Vincent, vart dödfödd. I ung ålder blev van Gogh melankolisk.

Så Var Van Gogh

 

3. Theo Van Gogh

Van Gogh var den äldsta av sex levande barn och hade två yngre bröder (Theo, som arbetade som konsthandlare och stöttade sin storebrors konst, och Cor) samt tre yngre systrar (Anna, Elizabeth och Willemien). 

Så Var Van Gogh

Theo van Gogh skulle komma spela en viktig roll i Vincents liv, som en trogen supporter och konsthandlare.

4. Tidigt liv och familj

Vid 15 års ålder kämpade van Goghs familj ekonomiskt och han tvingades lämna skolan för att börja jobba. Han fick jobb hos sin farbror Cornelis konsthandel i Haag. Vid denna tidpunkt talade Van Gogh flytande tyska, franska och engelska såväl som sitt modersmål holländska.  

I juni 1873 skickades van Gogh till Goupil Gallery i London. Han blev genast förälskad i den engelska kulturen och besökte konstgallerier på sin fritid samt blev ett fan av Charles Dickens och George Eliot.

Han blev också kär i sin hyresvärds dotter, Eugenie Loyer. När hon avvisade hans frieri drabbades van Gogh av en rejäl hjärtekross. Han kastade bort alla sina böcker förutom bibeln och ägnade sitt liv åt gud. Han blev lätt arg med kunder på jobbet och bad dem att inte köpa "den värdelösa konsten", vilket ledde till att han senare blev avskedad. 

5. Livet som predikant

Van Gogh började sedan att undervisa i en pojkskola för metodister och predikade även för församlingen. Även om han uppfostrades i en religös familj, var det inte förrän nu han allvarligt började överväga att ägna sitt liv åt gud och kyrkan.

I hopp om att bli minister förberedde han sig för att ta antagningsprovet till Teologiska skolan i Amsterdam. Efter ett år av flitigt studerande vägrade han ta latin-kurser då han ansåg att latin var ett "dött språk" för fattiga människor, och blev därför aldrig antagen.

 

Samma sak hände i Belgiens kyrka: Vintern 1878 anmälde van Gogh sig frivilligt till att flytta till en fattig kolgruva i södra Belgien, en plats dit predikanter vanligtvis skickades som straff. Han predikade och betjänade de sjuka och ritade även bilder på gruvarbetarna och deras familjer, som gav honom namnet "Kristus av kolgruvorna". 

Van Gogh Predikant

De evangeliska kommittéerna var inte lika nöjda. Dem gillade inte van Goghs livsstil, som började få en liknelse vid martyrskap. De vägrade därför att förnya van Goghs kontrakt, och han tvingades hitta en annan ockupation. 

6. Finner sin tröst i konst

Hösten 1880 beslutade van Gogh sig för att flytta till Bryssel och bli konstnär. Även om han inte hade någon formell konstutbildning, erbjöd hans bror Theo att stödja van Gogh ekonomiskt. 

Han började ta lektioner på egen hand och studerade böcker som Travaux de champs av Jean-François Millet och Cours de dessin av Charles Bargue.

Van Goghs konst hjälpte honom att hålla sig känslomässigt balanserad. År 1885 började han arbeta med det som anses vara hans första mästerverk, "Potatisätarna". Theo, som vid denna tidpunkt bodde i Paris, trodde inte att målningen skulle bli uppskattad i den franska huvudstaden, där impressionismen hade blivit trenden. 

Van Gogh Konst

Ändå så bestämde sig van Gogh för att flytta till Paris och dök upp i Theos bostad oinbjuden. I mars 1886 välkomnade Theo sin bror till sin lilla lägenhet.

I Paris såg först van Gogh impressionistisk konst, och han inspirerades av färgen och ljuset. Han började studera med Henri de Toulouse-Lautrec, Camille Pissarro och andra.

För att spara pengar så poserade han och hans vänner åt varandra istället för att anställa modeller. Van Gogh var passionerad, och han argumenterade med andra målare om deras verk och drev på dem som blev trötta på hans krångel.

7. Kärleksliv

Van Goghs kärleksliv var dramatiskt. Han lockades av kvinnor i trubbel och tänkte att han kunde hjälpa dem. När han sedan blev förälskad i sin kusin Kate, som nyligen hade mist sin man, blev van Gogh förståeligt avfärdad och Kate flydde sedan hem till Amsterdam.

Van Gogh flyttade sedan till Haag och blev kär i Clasina Maria Hoornik, en alkoholiserad prostituerad. Hon blev hans följeslagare, älskarinna och modell. 

När Hoornik åter vände sig till prostitution blev van Gogh djupt deprimerad. År 1882 hotade hans familj att inte längre bistå honom med pengar om han inte lämnade Hoornik och Haag.

Van Gogh lämnade i mitten av september samma år för att resa till Drenthe, ett något öde distrikt i Nederländerna. Under de kommande sex veckorna levde han ett nomadiskt liv och rörde sig genom hela regionen medan han ritade och målade landskapet och dess folk.

8. Arles

Van Gogh blev påverkad av japansk konst och började studera östlig filosofi för att förbättra sin konst och sitt liv. Han drömde om att resa dit, men fick höra av Toulouse-Lautrec att ljuset i byn Arles var precis som ljuset i Japan.

I februari 1888 gick van Gogh ombord ett tåg till södra Frankrike. Han flyttade in i ett nu känt "gult hus" och spenderade sina pengar på färg snarare än mat.

9. Målningar

Vincent van Gogh gjorde över 2100 verk, bestående av 860 oljemålningar och mer än 1300 akvareller, teckningar och skisser.

Flera av hans målningar rankas nu bland de dyraste i världen. "Irisar" såldes för 53,9 miljoner dollar och hans "Porträtt av Dr. Gachet" såldes för 82,5 miljoner dollar. Några av van Goghs mest kända konstverk är:

Stjärnklar natt

Van Gogh målade "Stjärnklar natt" i det mentalsjukhus han bodde i Saint-Rémy, Frankrike, 1889, året innan hans död. "I morse såg jag landsbygden från mitt fönster långt före soluppgången, med inget annat än en morgonstjärnan, som såg väldigt stor ut", skrev han till sin bror Theo.

Fakta Van Gogh

 

En kombination av fantasi, minne, känslor och observation, visar oljemålningen på duk en uttrycksfull virvlande natthimmel och en sovande by, med en stor flamliknande cypress, som är tänkt att representera bron mellan liv och död, lurandes i förgrunden. Målningen finns för närvarande på Museum of Modern Art i New York.

Solrosor

Van Gogh målade två serier av solrosor i Arles, Frankrike. Fyra mellan augusti och september 1888 och en i januari 1889. Versionerna och replikerna diskuteras alltjämnt bland konsthistoriker. 

 

Oljemålningarna på duk, som visar gula solrosor i en vas, visas nu på museum i London, Amsterdam, Tokyo, München och Philadelphia.

Historia Van Gogh

Irisar

1889, efter att ha kommit in i på ett mentalsjukhus i Saint-Rémy, Frankrike, började van Gogh måla Irisar och arbetade med de blommor och växter han fann vid mentalsjukhusets trädgård. Kritiker trodde att målningen var inspirerad av japanska träsnitt.

Den franska kritikern Octave Mirbeau, målningens första ägare och en tidig anhängare av van Gogh, sade: "hur väl han har förstått blommans utsökta natur!".

Självporträtt

Under 10 år skapade van Gogh mer än 43 självporträtt med både målningar och teckningar. "Jag letar efter en djupare bild än den som erhållits av en fotograf", skrev han till sin syster.

"Människor säger, och jag är villig att tro det, att det är svårt att lära känna sig själv. Men det är inte lätt att måla dig själv heller. Porträtten målade av Rembrandt är mer än en syn på naturen, de är mer som en uppenbarelse", skrev han senare till sin bror.

Van Goghs självporträtt visas nu på museer runt om i världen, inklusive i Washington D.C., Paris, New York och Amsterdam. 

10. Van Goghs öra

I december 1888 levde van Gogh på kaffe, bröd och absint i Arles, Frankrike, och han kände sig alltjämnt sjuk och konstig.

Förutom sin mentala hälsa, började även van Gogh lida fysiskt. Vid denna tidpunkt är det känt att van Gogh smuttat på terpentin och ätit färg.

Hans broder Theo var orolig och erbjöd Paul Gauguin pengar för att vaka över Vincent i Arles. Inom en månad argumenterade van Gogh och Gauguin ständigt, och en natt gick Gauguin ut. Van Gogh följde efter honom, och när Gauguin vände sig om såg han van Gogh hålla en rakhyvel i handen.

Van Gogh Historia

 

Timmar senare gick van Gogh till den lokala bordellen och betalade för en prostituerad som hette Rachel. Med blod som strömmande från hans hand, erbjöd han henne sitt öra och bad henne att "försiktig behålla detta föremål".

Polisen hittade van Gogh i hans rum morgonen därpå och tog in honom på sjukhuset Hôtel-Dieu. Theo anlände på juldagen för att träffa van Gogh, som var svag av blodförlust och hade våldsamma anfall.

Läkarna försäkrade Theo om att hans bror skulle överleva och skulle tas väl om hand, och den 7 januari 1889 släpptes van Gogh från sjukhuset. 

Han förblev dock ensam och deprimerad. För hopp vände han sig till måleri och natur, men kunde inte hitta lugnet och blev inlagd på sjukhus igen. Han målar i det gula huset under dagen och återvänder till sjukhuset på natten.

11. Mentalsjukhuset

Van Gogh bestämde sig för att flytta till Saint-Paul de Mausole-asylet i Saint-Rémy-de-Provence efter att folket i Arles undertecknade en framställning där han ansågs som farlig.

Den 8 maj 1889 började han måla i sjukhusträdgårdarna. I november 1889 blev han inbjuden till att ställa ut sina målningar i Bryssel. Han skickade sex målningar, inklusive "Irisar" och "Stjärnklar natt".

Den 31 januari 1890 födde Theo och hans fru Johanna en pojke och döpte honom till Vincent Willem van Gogh efter Theos bror. Runt denna tid såldes Theo van Goghs "Röda vingårdar" målning för omkring 400 franc.

Även vid denna tidpunkt gick Dr Paul Gachet (som bodde i Auvers, cirka 20 mil norr om Paris) med på att ta van Gogh som sin patient. Van Gogh flyttade till Auvers och hyrde ett rum.

12. Död

Den 27 juli 1890 gick van Gogh ut för att måla på morgonen med en laddad pistol och sköt sig själv i bröstet, men kulan dödade honom inte. Han hittades på sitt rum full av blod.

 

Van Gogh var upprörd över sin framtid eftersom hans bror Theo i maj samma år hade besökt och talat med honom att han måste vara striktare med sin ekonomi. Van Gogh menade att Theo inte längre var intresserad av att sälja sin konst.

Van Gogh fördes till ett närliggande sjukhus och hans läkare skickade efter Theo, som kom för att hitta sin bror som satt upp i sängen och rökte pipa. De tillbringade de närmsta dagarna med att prata med varandra, och sedan bad van Gogh Theo att ta honom hem.  

Vem Var Van Gogh

Den 29 juli 1890 dog Vincent van Gogh i sin brors Theos famn. Han var bara 37 år gammal.

Theo, som led av syfilis och försvagades av sin brors död, dog även han sex månader efter Vincents död i en holländsk asyl. Han begravdes i Utrecht, och 1914 så fick Theos hustru, Johanna, som var en hängiven anhängare av van Goghs verk, rätt i att omplacera Theo till Auvers kyrkogård bredvid Vincent. 

13. Arv

Theos fru Johanna samlade in så många av van Goghs målningar som det var möjligt, men upptäckte att många hade förstörts eller förlorats, eftersom van Goghs egen mor hade kastat bort lådor fulla av hans konst.

Den 17 mars 1901 visades 71 av van Goghs målningar upp på en utställning i Paris och hans kändisskap växte enormt. Han mor levde tillräckligt länge för att se sin son hyllas som ett konstnärligt geni. Idag anses van Gogh vara en av de största konstnärerna i mänsklighetens historia.

14. Van Gogh-museet

1973 öppnade Van Gogh-museet sina dörrar i Amsterdam för att göra konstverk gjorda av Vincent van Gogh tillgängliga för allmänheten. Museet rymmer mer än 200 van Gogh-målningar, 500 teckningar och 750 skriftliga dokument inklusive brev till Vincents bror Theo. Den har konstverk som: "självporträtt", "potatisätarna","sovrummet" och "solrosor". 

I september 2013 upptäckte och presenterade museet en van Gogh-målning av ett landskap med titeln "Solnedgång i Montmajour". Innan Van Gogh-museet ägde rum ägde en norsk industriman målningen och lagrade den på sin vind med tanke på att den inte var äkta. 

Van Gogh Historia

Målningen tros ha skapats av van Gogh 1888 - ungefär samma tid som hans konstverk "solrosor" skapades - bara två år före hans död.  

Fina Muggar med van Goghs berömda målningar finner du hos oss på Crazymugs!

Kaffemuggar Med Konstmotiv

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras