Komplett Guide Med Recept Till Goda Drinkar

Det finns tusentals recept för cocktails och blandad dryck du kan välja mellan och blanda ihop. Ett bra ställe att börja med är de mest populära bardryckerna. Dessa grundläggande recept är perfekta för bartendrar som vill lära sig vilka drycker kunder mest troligt beställer. De är också viktiga om du vill blanda ihop favoritdrycker i din bar eller ditt kök hemma.

Vår kompletta lista innehåller highballs, lowballs, martini, tropiska drycker och shotar som är både goda och har varit favoriter på barer i flera år. De flesta är väldigt lätta att blanda ihop och är det perfekta sättet att träna bakom baren.

Höga, uppfriskande Highball drinkar

Highballs serveras i höga, avlånga glas. Dem är enkla blandade drinkar som är lätta att göra och komma ihåg. De är de uppfriskande drinkarna som är en hit vid happy hour och ett perfekt sätt att börja din bartender-upplevelse.

I allmänhet blandas highballs i ett isfyllt highballglas eller collinsglas med en shot av en basalkohol som fylls med en mixer eller två, såsom juice eller läsk. I grund och botten är det här "häll och servera" drinkar. 

 

Vodka Highballs

Vodkan är den mest använda spriten i baren och stjärnan i recept som Bloddy Mary, Moscow Mule (ingefärsöl) och vodka tonic (tonic vatten).

Goda Drinkar Recept

Det blandas också ofta med en enda fruktjuice. Cape Codder (tranbärsjuice - aka vodka tranbär), Greyhound (grapefruktjuice) och Screwdriver (apelsinjuice) är tre viktiga vodkadrycker. Lägg till tranbärsjuice, ta med en andra frukt för att tillämpa strandkänslan (ananas), madras (orange) och havsbris (grapefrukt).

För att avrunda vodka highball- väsentligheterna, lär dig dessa recept:

 • Hairy Navel: Persikasnaps, apelsinjuice.
 • Melon Ball: Melonlikör, ananasjuice.
 • Red Bull Vodka: Redbull.

Whiskey Highballs

Det mesta av volymen i en highball-drink består av den alkoholfria tillbehöret (blandaren), och det skapar drycker som är relativt lätta på alkoholen. Detta gör highball-stilen till ett utmärkt sätt att njuta av din whiskey utan den tunga alkohol-effekten, och läsk är den mest populära mixern för whiskey:

 • Jack and Coke: Med Jack Daniel's, cola.
 • Lynchburg Lemonade: Jack Daniels, Triple sec, sour mix, lemon-lime soda.
 • Scotch and Soda: Sodavatten.
 • Seven and Seven: Seagram's 7 whiskey och seven up.
 • Whiskey Ginger: Irländsk whiskey och ingefärsöl.
 • Whiskey Highball: Ginger ale.

Collins-familjen använder en enkel highball-drinkformel. Whiskeyversionen är John Collins, en blandning av bourbon, citron, sirap och sodavatten. Du kan också byta från whiskey till gin och ha en Tom Collins eller använda vilken sprit som helst som bas. 

Gin Highballs

Det vanligaste sättet att njuta av gin på de flesta barer och restauranger är som en highball. Bland dessa tar den berömda gin and tonic (G&T)  högsta utmärkelser. Det är en trevlig, avkopplande drink som är fantastisk till vilken måltid som helst.

Med utgångspunkten från G&T:s popularitet är det en bra idé att kunna blanda ihop dessa gin highballs:

 • Gin Buck: Ginger ale.
 • Gin Fizz: Citron eller lime, socker, läsk.
 • Gin Gin Mule: Ingefärsöl, lime, mynta.
 • Gin Rickey: Lime, sodavatten

Rum Highballs

Rom blandas ofta i barer, och rom och cola är bland de vanligaste beställningarna världen över. Det är en mycket lätt drink att göra och ett bra alternativ när du helt enkelt inte vet vad du vill.

För att lägga lite mer krydda till rom-läsk rutinen, ge det mörka och stormiga ett försök. Det ersätter cola med ingefärsöl och är romens svar på Moscow Mulen.

Tequila Highballs

Tequila framträder i en handfull highballs. Den mest kända är tequila sunrise (apelsinjuice och grenadin) och paloma (lime och grapefrukt läsk).

Andra Highballs

Det finns några populära tall drinks som är lite mer komplicerade men nyckeln till att avrunda din bartenderkunskap i denna kategori:

 • Black and Tan: En lagerlagd öldrink av Guiness Stout och pale ale-öl.
 • Long Island Iced Tea: Den berömda bardrinken som är gjord av fem olika sprit (och ingen te).
 • Smith and Kearns: Den är inte lika het som den en gång var, men det är en välsmakande drink av kaffelikör, grädde och sodavatten.

Lowball drinkar

Lika lätt att memorera, parar lowballs en sprit med en eller två blandtillbehör. Dessa korta drycker serveras i just det, korta glas, eller lowballglas samt gammaldags glas såsom whiskeyglas. Is är nästan alltid inblandat.

Lowballs tenderar att inkludera en likör, som Amaretto eller kaffelikör för extra smak. På grund av den lägre volymen och ytterligare alkohol kommer du också tycka att dessa är lite starkare, men det är inte signifikant och de är avsedda att sippas långsamt.

Att memorera de flesta av dessa drycker borde vara ganska enkelt eftersom många är släkt med varandra. Med ett enkelt byte av ingredienser eller en tillsats här och där, skapas en ny drink. 

 

Kahlua On The Rocks

Kahlua är inte den enda kaffelikören, men det är den mest populära i baren. Det är varumärket som många dricker associerar med drycken som den vodka-baserade svarta ryssen och dess krämiga följeslagare, den vita ryssen.

Dessa två blandade drycker utgör grunden för andra recept:

 • Brave Bull: En Black russian med tequila.
 • Colorado Bulldog: Toppa White russian med cola.
 • Dirty Mother (även kallad Brandy Seperator): Byt till konjak, lägg till kräm och du har en Dirty White Mother.
 • Mudslide: En white russian med irländsk grädde.

Goda Cocktails Recept

Amaretto On The Rocks

När det gäller läckra lowballs faller amaretto precis bakom kaffelikör i popularitet. Denna samling börjar med den rostande mandeln, en enkel blandning av amaretto och kaffelikörer med grädde. Tillsätt vodka för en rostad mandel.

 • French Connection: Cognac och amaretto.
 • Godfather: Whiskey och amaretto.
 • Godmather: Vodka och amaretto.

Mer avslappnande lowballs

Om letar efter en utsökt och lätt blandad dryck att servera på ett ögonblick är the Nutty Irishman ett fantastiskt alternativ. Det är en smakfull blandning av irländsk whiskey, irländsk grädde och Frangelico, och det finns några sätt att servera den. 

För något betydligt sötare är Peppermint patty en favorit. Om något fruktigt låter bra, pröva nötter och bär (Frangelico, Chambord och grädde).

För drinkare som vill ha något litet och smakfullt utan sötma är Surfer on Acid ett utmärkt val. Blandningen av kokosnötsrom, Jägermeister och ananasjuice är alltid en hit.

Stick drinks - cocktails som kräver en muddler

Receptguide Goda Drinkar

En egen kategori "stick drinks" kräver att en muddler blandar några av ingredienserna. Det är en lite mer avancerad bartenderfärdighet, men det är lätt när du fattat konsten. Dessa drycker serveras vanligtvis över is och kan vara antingen långa eller korta:

 • Caipirinha: Cachaça, socker, lime.
 • Mint Julep: Bourbon, sirap, mynta.
 • Mojito: Rom, socker, lime, mynta, sodavatten.
 • Old fashioned: Whiskey, socker, bitter.

Shot recept

Party shots kommer och går, men några förblir favoriter. Det är här saker blir väldigt galna eftersom shotrecept kan variera kraftigt för samma drycker, och det finns många lokala favoriter.

Tequila shots

Det finns många sätt att ta en shot tequila. Du kan dricka den är eller göra den klassiska tequila shoten med salt och en citron eller lime. Du kanske också vill servera den tvådelade shoten som kallas Sangrita, som kan göras på två helt olika sätt.

Whiskey shots

Whiskeyshottar är ofta lite mer interaktiva än en vanlig enkel shot av whiskeyn. Prova till exempel en tvådelad drink som den populära Pickelbacken (Jamesons irish whiskey, pickle juice). Andra populära whiskeyshottar är Irish Slammer (tidigare the irish car bomb) eller The boilermaker (blandad whiskey, fatöl).

Det roliga slutar inte där, och om du häller whiskey bör du verkligen prova några av dessa populära shottar:

 • Red Snapper: Crown Royal, amaretto, tranbärsjuice.
 • Snake Bite: Yukon Jack, lime juice.
 • Three Wise Men: Johnnie Walker Scotch, Jim Beam Bourbon, Jack Daniel's Tennessee Whiskey.
 • Washington Apple: Kanadensisk whiskey, sura äppelsnaps, tranbärsjuice.

Vodka Shots

Vodka används ofta till i ett shotglas. Bland de långvariga favoriterna är den interaktiva lemon drop (citronjuice, socker) och mind eraser (kaffelikör, läsk).

Du hittar också förfrågningar som Tart Kamikaze (apelsinlikör, limejuice) och den överraskande Chocolate cake (hasselnötslikör, citron). På den fuktigare sidan är Melon ball (melonlikör, ananasjuice) och Purple hooter (svart hallonlikör, limejuice) riktiga hits som alltid går hem.

Lagrade Shots

Du kan verkligen visa upp dina bartenderkunskaper om du lär dig att göra lagrade shots som den populära B-52 (kaffelikör, irländsk krämlikör, apelsinlikör). Det är lite knepigt att få till det men det är definitivt värt att träna på, och allt handlar om ordningen du häller i. Dessa recept bör ge dig mycket övning: 

 • Buttery Nipple: Buttershots, irländsk krämlikör.
 • Rysk Qualude: Vodka, hasselnötslikör, irländsk krämlikör.

De konstiga och galna shottarna

Att dricka alkohol är ett vuxet tidsfördriv, så många shots kommer med namn som är allt annat än lämpligt. Det var mycket värre för några decennier sedan när drycker som the Redheaded slut (Jägermeister, persikasnaps, tranbärsjuice) var populär. Många av dessa är faktiskt läckra drinkar, medan andra helt enkelt är en enda kraftfull blandning.

 • Girl Scout Cookie: Kaffelikör, irländsk krämlikör, pepparmyntsnaps.
 • Jäger Bomb: Jägermeister, Red Bull.
 • Liquid Cocaine: Jägermeister, Goldschläger, Rumple Minze.

På Martini-menyn

Det finns många cocktails som allmänt accepteras som "martini" men det är också viktigt att notera att det bara finns en riktig martini (gin och torr vermouth). Dessa är de drinkar som du kommer att upptäcka på martini-menyer och kräver lite mer blandning och uppmärksamhet vid presentation.

"Martinis"(mer lämpligt , "upp" drinkar) serveras normalt i ett kylt cocktailglasmen ändå kan vissa serveras on the rocks i ett gammaldags glas. De antingen skakas eller rörs om i en cocktailshaker och spänns sedan i serveringsglaset. Det är verkligen inte så svårt, det kräver helt enkelt några extra steg.

Även om dessa anses vara väsentliga för bartendrar, är de exakta recepten inte alltid överens och många bör anpassas till personlig smak. Dessa kommer dock ge dig en bra uppfattning om var du ska börja. 

 

Komplexiteten i att beställa en Martini

Att beställa eller beställa en gin eller vodka martini är inte så enkelt som vissa andra drycker. Alla har sina personliga preferenser, och det är mycket viktigt att du får reda på hur personen vill ha sin martini.

 • Spritpreferens (ofta specifika märken)
 • Garnera preferenser (oliver, citron twist, etc).
 • Skakad eller rörd.
 • Torr, smutsig eller perfekt.

Många njuter av en perfekt martini med lika delar söt och torr vermouth, medan andra njuter av en smutsig martini med en liten mängd Olive brine (oliv juice). Du kan till och med använda cocktailmjölk för att skapa en Gibson. Alternativet kan du skapa en Martinez (söt vermouth, maraschino, bitter) som är farfar till martini.

När det gäller ginbaserade martinier kommer du att upptäcka att dessa cocktails också är trevliga att lära känna.

 • Bronx cocktail: Torr och söt vermouth med apelsinjuice.
 • Fransk martini: Hallonlikör och ananasjuice.
 • Gimlet: Lime cordial.
 • Saketini: Sake istället för vermouth.

Goda Recept Martini

Vodka martini

Vodka dominerar den moderna martini-menyn. Till skillnad från gin tenderar vodkamartini att fyllas med en mängd olika smaker, från söt chokladmartini till fruktig äppelmartini. Det är också här det blir komplicerat eftersom det finns många variationer för samma drink.

Den mest kända vodka martinin är Cosmopolitan. Tillverkad med apelsinlikör och tranbärsjuice, det är en cocktail som kan vara så söt eller torr som du vill. Därifrån kommer vodka martini i olika smaker: 

 • Coconut Martini: Vaniljvodka, kokosnötsrom, grädde från kokosnöt, ananasjuice.
 • Espresso Martini: Kaffe och chokladlikörer, espresso.
 • Ginger Martini: Ingefära likör.
 • Kamikaze: Limejuice, triple sec.
 • Key Lim Pie Martini: Vaniljvodka, triple sec, ananasjuice, lime cordial.
 • Lemon Drop Martini: Citronjuice, enkel sirap.
 • Nutty Martini: Frangelico.
 • Woo Woo: Persika snaps, tranbärsjuice.

 

Whiskey Manhattans

När du byter från gin till whiskey kliver du från martinis värld till Manhattans. Återigen kan denna cocktail serveras torr eller perfekt, även om söt vermouth är preferensen i originalreceptet. 

Om du bygger på den whiskeydrinken kan du byta till konjak för en Metropolitan eller scotch för en Rob Roy. Lägg till absint för klassikern Robert Burns. Häll rågwhiskey och behåll absinten, så får du en Waldorf.

Whiskey får också en extra smaker ibland, och du kan också blanda ihop dessa populära cocktails: 

 • Algonquin: Rågwhiskey, torr vermouth, ananasjuice.
 • Blood and Sand: Scotch, cherry brandy, söt vermouth, apelsinjuice.
 • Millionaire: Curaçao, hallonlikör, grenadin, ägg.

Klassiska Cocktails

Klassiska cocktails finns ofta på dagens cocktailmenyer, och några av de bästa faller inte i kategorin "martini". Några serveras "up" och andra "on the rocks".

 

 

På toppen av denna klass av drycker finns barikoner som The rusty nail (scotch, Drambuie). Den slår ofta följe med The New Orleans fizz (gin, citrus, grädde, ägg), Sazerac (rågwhiskey, absint) och Vieux Carré (rågwhiskey, Cognac, söt vermouth, benedictine), som alla är New Orleans Original.

Sura drinkar som Whiskey sour (whiskey, citronjuice, sirap) har länge varit favoriter. Lägg till rödvin och apelsinjuice, och det är en New York Sour. Du kan välja att söta den med grenadin i en Ward Eight eller med Grand Marnier i en whiskey daisy. Återigen kan du byta sprit och blanda ihop den populära Pisco sour eller den lätta gin sour.

Brandy gör inte många framträdanden i den genomsnittliga baren, men det är ett naturligt val för enkla och sofistikerade drinkar som B & B, en snifter av konjak och benedictine. Brandy Alexander (chokladlikör, grädde) är också en favorit liksom Sidecar.

Campari-baserade cocktails är också ganska kända. De serveras bäst före en måltid och kan ofta hittas på lyxiga restauranger. 

 • Americano: Campari, söt vermouth, sodavatten.
 • Campari Cocktail: Campari, bitter.
 • Negroni: Campari, söt vermouth.

Populära tropiska cocktails och Tiki Bar

Rom och tequila utgör majoriteten av tropiska cocktails. Dessa är populära i barer och utgör fantastiska sommardrinkar i hemmet. 

Margaritas, Daiquiris och mer

Sanningen är att varken margarita och daiquiri är svåra att göra från grunden. Varje cocktail kräver bara tre grundläggande ingredienser som finns i vilken bar som helst, och de har inspirerat otaliga andra cocktails som har fört namnen vidare.

Hur lätt är margarita och daiquiri? Det är så enkelt som att skaka dessa ingredienser: 

 • Daiquiri: Rom, limejuice, sirap.
 • Margarita: Tequila, triple sec, limejuice.

Därifrån kan du lägga till vilken smak som du vill för att skapa sådana som en jordgubbsdaiquiri eller en granatäpple margarita. De kan också serveras "on the rocks", "straight" eller blandade och inkluderar en salt eller sockerkant.

När du väl har förstått de två cocktailsen kan du bygga på den tropiska sura basen. Blanda fantastiska cocktails som Cable car (Captain Morgan, Curaçao, Sour mix), Pegu Club cocktail (gin, apelsinlikör, limejuice) och Between the sheets (konjak, rom, triple sec, citronjuice). 

Goda Recept Martini

Tropiska fruktcocktails

Den berömda Piña colada är ett annat måste till drink. Det är en utsökt blandning av rom, ananasjuice och grädde från kokosnöt som kan blandas eller skakas.

Du kommer också vilja lära känna den fruktiga vodkadrinken som kallas Sex on the beach, eftersom det är en perfekt drink för "jag vet inte vad jag vill" -ögonblick. New Olreans classic, Hurricane är ett romalternativ som också faller i denna kategori.

Tiki Bar Cocktails

Om du är redo att gå med i tiki bar-scenen finns det ett antal kända tiki-cocktails att utforska. Dessa recept kan bli väldigt komplexa och ingredienslistan är ganska lång och du hittar sällan två identiska recept.

 • Bahama Mama: Mörka och hög-alkoholhaltiga rom, kaffe och kokosnötslikörer, citron och ananasjuicer.
 • Blue Hawaiian: Rom, Blue Curacao, kokosnötskräm, ananasjuice.
 • Mai Tai: Ljusa och mörka rom, Curaçao, Oregat.
 • Rum Runner: Rom, blackberry brandy, bananlikör, apelsinjuice.

Alkoholfria bardrycker

Medan majoriteten av människorna i baren vill dricka alkohol, kommer inte alla göra det. Det är viktigt att ha några alkoholfria blandade drinkar (eller mocktails) i minnet. 

Mocktails är bra för utsedda förare, gravida kvinnor och andra som inte dricker. Du kan också använda dessa som ett alternativt förslag för kunder som kan behöva en paus från alkohol. Det är trevligt att erbjuda ett eller två alternativ om du också är en värd för en fest. 

Bland de mest populära drinkarna i denna kategori är Arnold Palmer (lemonad, iste) och Shirley Temple (grenadin, ginger ale, apelsinjuice). Varje bartender och servitris borde veta dessa, och kunderna ska kunna beställa dem i vilken bar eller restaurang som helst.

För avslappnande bardrycker är lime och tonic (stänk av limejuice toppad med tonic vatten) och lime cola (limejuice, cola) också bra. Den klassiska Roy Rogers (grenadin, cola) kallas ibland en hemlagad Cherry Coke, och varje sportbar borde veta att en virgin Mary är en bloody Mary utan sprit.

 

Unika Cocktailglas Transparent

 

 

 

 

 

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras