Därför Ska Du Dricka Från Ett Cocktailglas

Vi har alla hört förut hur formen på ett vinglas påverkar smaken på vinet inuti. Oavsett om du tror på det eller väljer att vara lite mer skeptisk, har studie efter studie visat att formen och sammansättningen av ett kärl faktiskt har en inverkan på hur våra sinnen avkodar smaken och doften av en klunk vin. Men gäller samma regler för spritdrycker som inte odlas på vinstockar? Påverkar formen på ditt glas även smaken på din cocktail?

Frågan kan låta lite konstig, men det är en del av ett växande studieområde som kallas gastrofysik, eller vetenskapen om att äta. Observera att vi ej nämnde mat. Det beror på att gastrofysik handlar om "allt annat" förutom själva köket. Kan en vit tallrik få jordgubbar att smaka 10 % sötare? Ser mat som serveras på en strukturerad tallrik kryddigare ut? Svaret på var och en av dessa är, överraskande nog, ja.

Gastrofysik är samma forskningsparaply som förklarar varför vissa människor inte gillar smaken av vatten och varför käglor "smakar" olika trots att de innehåller samma arom. Så tydligt finns det verkliga svar att hitta här. Men med det sagt, vad har vetenskapen att säga om formen på ditt cocktailglas.

1. On The Rocks Glas

Dubbelväggat Drinkglas Tumbler

Även kallat för tumblerglas, lowballglas eller till och med old fashioned-glas. Dessa glas är det givna valet till nästan alla bourbon-baserade drycker. De har tjocka bottnar för att stå emot röran av frukt och kryddor som föregår många upphällningar. De är designade för att dra värme från din hand in i glaset. Tumblerglaset är designade för att ta din drink på en långsam och utvecklande resa som varar från början till slut. Men den vidöppna kanten och de raka vertikala kanterna i detta drinkglas tillåter också tunga ångor att samlas i luften precis ovanför själva drycken. Detta ger dina första klunkar en stark smak av etanol, och får spriten att se mycket mer starkare ut än vad den faktiskt är. 

2. Cocktailglas/ Martiniglas

Drinkglas Med Sugrör

Martiniglas å andra sidan, designades med en lång skaft för att förhindra värmen från din kopp från att värma upp innehållet i glaset. Ett skaftlöst cocktailglas kanske inte har samma höjd, men både det och martiniglaset har en omvänd konskål som gör att både alkoholhaltiga och andra doftande komponenter i drycken kan fly över den vidsträckta ytan. Detta innebär att vår dryck som först serveras i ett tumblerglas, innehar en mindre brännande spritkänsla, och kan se ut att smaka mjukare och mer botaniskt när den serveras i ett cocktailglas.  

3. Highballglas

Highballglas Transparent Tiki

Även kallat för collinsglas eller till och med ett delmonico-glas. Highballglas är smala, cirkulära glastorn med höga, raka väggar. Highballglas används för att servera cocktails som traditionellt görs med en del alkohol och tre delar mixer, toppad med is. Med det sagt kan du säkert fortfarande dricka en cocktail som serveras direkt från en highball, men varför skulle du vilja det? Raka, vertikala glas lurar våra hjärnor att uppleva höga nivåer av surhet, även i cocktails som saknar syra. Det finns en anledning till att vodka med läsk och Cuba libre garneras med limefrukter i dessa glas, vilket förstärker den ytterligare och skapar surhet som orsakas av highball-glaset.

Coola Cocktailglas Online

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras