Hälsofördelar Med Kaffe, Baserat På Forskning

Kaffe är en av världens mest populära drycker. Tack var dess höga nivåer av antioxidanter och nyttiga näringsämnen verkar det också vara ganska hälsosamt. Studier visar att kaffedrickare löper en mindre risk för flera allvarliga sjukdomar. Här har vi samlat 13 hälsofördelar med kaffe.

1. Kan förbättra energinivåerna och göra dig smartare

Kaffe kan hjälpa människor att känna sig mindre trötta och öka energinivåerna. Det beror på att det innehåller ett stimulerande medel som kallas koffein - det vanligaste konsumerade psykoaktiva ämnet i världen. När du dricker kaffe absorberas koffeinet i blodomloppet. Därifrån går den till din hjärna. I hjärnan blockerar koffein den hämmande signalsubstansen adenosin

När detta händer ökar mängden andra neurotransmittorer som noradrenalin och dopamin, vilket leder till en förbättrad avfyring av neuroner. Många kontrollerade studier på människor visar att kaffe förbättrar olika aspekter av hjärnans funktion - inklusive minne, humör, vaksamhet, energinivåer, reaktionstider och allmän mental funktion. 

Kaffe Och Energi

 

Sammanfattning: Koffein blockerar en hämmande neurotransmittor i din hjärna, vilket orsakar en stimulerande effekt. Detta förbättrar energinivåer, humör och olika aspekter av hjärnans funktion.

2. Kan hjälpa dig bränna fett

Koffein finns i nästan alla kommersiella fettförbränningstillskott - och med goda skäl. Det är ett av få naturliga ämnen som bevisats bidra till fettförbränning. Flera studier visar att koffein kan öka din ämnesomsättning med 3-11 %.

Andra studier tyder på att koffein specifikt kan öka fettförbränningen med så mycket som 10 % hos överviktiga individer och 29 % hos magra människor. Det är dock möjligt att dessa effekter minskar hos långvariga kaffedrickare. 

 

Sammanfattning: Flera studier visar att koffein kan öka fettförbränningen och öka din ämnesomsättning.

3. Kan drastiskt förbättra fysisk prestanda

Koffein stimulerar ditt nervsystem och signalerar fettceller att bryta ner kroppsfett. Men det ökar också adrenalin i ditt blod. Detta är fight-or-flight hormonet, som förbereder din kropp för intensiv fysisk ansträngning. Koffein bryter ner kroppsfett och gör fria fettsyror tillgängliga som bränsle. 

Med tanke på dessa effekter är det inte förvånande att koffein i genomsnitt kan förbättra den fysiska prestandan med 11-12 %. Därför är det bra att ta en stark kopp kaffe ungefär en halvtimme innan du går till gymmet.

Fördelar Med Kaffe

 

Sammanfattning: Koffein kan öka adrenalinnivåerna och frigöra fettsyror från dina fettvävnader. Det leder också till betydande förbättringar i fysisk prestanda.

4. Innehåller viktiga näringsämnen

Många av näringsämnena som finns i kaffebönor tar sig in i det färdigbryggda kaffet. En enda kopp kaffe innehåller:

Även om det här kanske inte verkar vara en stor sak, njuter de flesta av flera koppar per dag - vilket gör att dessa mängder av nyttiga ämnen snabbt byggs upp. 

Fördelar Med Kaffe

Sammanfattning: Kaffe innehåller flera viktiga näringsämnen, inklusive riboflavin, pantotensyra, mangan, kalium, magnesium och niacin.

5. Kan minska risken för typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes är ett stort hälsoproblem som för närvarande drabbar miljoner människor världen över. Det kännetecknas av förhöjda blodsockernivåer orsakade av insulinresistens eller nedsatt förmåga att utsöndra insulin. Av någon anledning har kaffedrickare en signifikant minskad risk för typ 2-diabetes.

Studier visar att personer som dricker mest kaffe har 23-50% lägre risk att få denna sjukdom. En studie visade en minskning så hög som 67%. Enligt en stor genomgång av 18 studier på totalt 457 922 personer, var varje dagliga kopp kaffe förknippad med 7% minskad risk för typ 2-diabetes. 

 

Sammanfattning: Flera observationsstudier visar att kaffedrickare har en mycket lägre risk för typ 2-diabets, ett allvarligt tillstånd som drabbar miljoner människor världen över.

6. Kan skydda dig från Alzheimers och demens

Alzheimers sjukdom är den vanligaste neurodegenerativa sjukdomen och den främsta orsaken till demens över hela världen. Detta tillstånd drabbar vanligtvis personer över 65 år och det finns inget känt botemedel. Det finns dock flera saker du kan göra för att förhindra att sjukdomen uppstår i första hand.

Detta inkluderar dem vanliga riktlinjerna som att äta hälsosamt och träna, men att dricka kaffe kan också vara otroligt effektivt. Flera studier visar att kaffedrickare har upp till 65% lägre risk för Alzheimers sjukdom.

Kaffe Mot Parkinsons

Sammanfattning: Kaffedrickare har en mycket lägre risk att få Alzheimers sjukdom, vilket är en ledande orsak till demens över hela världen.

7. Kan minska risken för Parkinsons 

Parkinsons sjukdom är den näst vanligaste neurodegenerativa tillståndet, alldeles bakom Alzheimers. Det orsakas av döden av dopamin-genererande nervceller i din hjärna. Som med Alzheimers finns det inget känt botemedel, vilket gör det mycket viktigare att fokusera på förebyggande. 

Studier visar att kaffedrickare har en lägre risk för Parkinsons sjukdom, med en riskminskning från 32-60%. I det här fallet verkar koffein vara fördelaktigt, eftersom människor som dricker koffeinfritt inte har en lägre risk för Parkinsons.

 

Sammanfattning: Kaffedrickare har upp till 60% lägre risk att få Parkinsons sjukdom, den näst vanligaste neurodegenerativa sjukdomen.

8. Kan skydda din lever

Din lever är ett fantastiskt organ som utför hundratals viktiga funktioner. Flera vanliga sjukdomar drabbar främst levern, inklusive hepatit, fettleversjukdom och många andra.

Många av dessa tillstånd kan leda till cirros, där din lever till stor del ersätts med ärrvävnad. Intressant kan kaffe skydda mot cirros. Personer som dricker 4 eller fler koppar har upp till 80% lägre risk. 

Sammanfattning: Kaffedrickare har en mycket lägre risk för cirros, vilket kan orsakas av flera sjukdomar som påverkar levern.

9. Kan bekämpa depression och göra dig lyckligare

Depression är en allvarlig psykisk störning som orsakar en signifikant nedsatt livskvalitet. Det är mycket vanligt, eftersom 4,1% av befolkningen i Sverige för närvarande uppfyller kriterierna för klinisk depression.

I en Harvard-studie som publicerades 2011 hade kvinnor som drack 4 eller fler koppar kaffe per dag 20% lägre risk för att bli deprimerade. En annan studie på 208 424 individer fann att de som drack 4 eller fler koppar per dag var 53% mindre benägna att dö av självmord. 

Sammanfattning: Kaffe verkar sänka risken för att utveckla depression och kan drastiskt minska risken att begå självmord.

10. Kan sänka risken för vissa typer av cancer

Cancer är en av världens främsta dödsorsaker. Det kännetecknas av okontrollerad celltillväxt i kroppen. Kaffe verkar vara skyddande mot två typer av cancer: lever och kolorektal cancer. Levercancer är den tredje ledande orsaken till cancerdöd i världen, medan kolorektal cancer rankas på fjärde plats.

Studier visar att kaffedrickare har upp till 40% lägre risk för levercancer. På samma sätt fann man en studie av 489 706 personer att de som drack 4-5 koppar kaffe per dag hade en 15% lägre risk för kolorektal cancer. 

Kaffe Mot Cancer

Sammanfattning: Lever- och kolorektal cancer är den tredje och fjärde främsta orsaken till cancerdöd över hela världen. Kaffedrickare har en lägre risk för båda typerna.

11. Orsakar inte hjärtsjukdom och kan minska risken för stroke

Det hävdas ofta att koffein kan öka ditt blodtryck. Det är sant, men med en ökning på endast 3-4 mm/Hg är effekten lite och försvinner vanligtvis om du dricker kaffe regelbundet. Det kan dock kvarstå hos vissa människor, så kom ihåg det om du har förhöjt blodtryck. 

Med detta sagt stöder studier inte tanken att kaffe ökar risken för hjärtsjukdomar. Tvärtom finns det vissa bevis för att kvinnor som dricker kaffe har en minskad risk. Vissa studier visar också att kaffedrickare har en 20% lägre risk för stroke.

Kaffe Mot Hjärtsjukdomar

Sammanfattning: Kaffe kan orsaka milda blodtrycksökningar, vilket vanligtvis minskar med tiden. Kaffedrickare har ingen ökad risk för hjärtsjukdomar och har en något lägre risk för stroke.

12. Kan hjälpa dig leva längre

Med tanke på att kaffedrickare är mindre benägna att få många sjukdomar är det rimligt att kaffe kan hjälpa dig att leva längre. Flera observationsstudier visar att kaffedrickare har en lägre risk för dödsfall.

I två mycket stora studier förknippades kaffedrickande med 20% minskad risk för dödsfall hos män och 26% minskad risk för dödsfall hos kvinnor över 18-24 år. Denna effekt verkar särskilt stark hos personer med typ 2-diabetes. I en 20-årig studie hade individer med diabetes som drack kaffe en 30% lägre risk för dödsfall.  

Sammanfattning: Flera studier visar att kaffedrickare lever längre och har en lägre risk för tidig död.

13. Den största källan till antioxidanter i västerländsk kost

För människor som äter en vanlig västerländsk diet kan kaffe vara en av de hälsosammaste aspekterna av deras kost. Det beror på att kaffe innehåller ganska mycket antioxidanter. Studier visar att många människor får mer antioxidanter från kaffe än från frukt och grönsaker tillsammans. I själva verket kan kaffe vara en av de mest hälsosammaste dryckerna på planeten. 

Sammanfattning: Kaffe är rikt på kraftfulla antioxidanter, och många människor får mer antioxidanter från kaffe än från frukt och grönsaker tillsammans.

Avslutningsvis

Kaffe är en mycket populär dryck över hela världen som har ett antal imponerande hälsofördelar. Inte kan bara din dagliga morgonkaffe hjälpa dig att känna mer energi, bränna fett och förbättra fysisk prestation, den kan också sänka risken för flera tillstånd, såsom typ 2-diabetes, cancer, Alzheimers och Parkinsons sjukdom. 

I själva verket kan kaffe till och med öka livslängden. Om du tycker om dess smak och tål dess koffeininnehåll, tveka inte att hälla i dig en eller flera koppar under dagen. 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras