Vilken Fickplunta Ska Du Välja?

Vi lever i en tid då du bara måste gå till en bar eller systemet för en drink. Sedan alkoholförbudet avskaffades verkar det vara föråldrat att ha på sig en plunta. De flesta undrar därför vad en fickplunta kan vara användbar för och varför man har en med sig. Här i denna guide listar vi bra skäl till varför man ska ha en plunta.

Historia

De flesta av oss har tagit en klunk från en plunta vid ett eller annat tillfälle, men har du någonsin tänkt på varför dem uppfanns? Det är mer intressant än vad du kanske tror...

Att dricka ur kolvar är inget nytt då det har funnits sedan förhistorisk tid, de var populära hos romarna och de har ett mörkt förflutet med maffian. 

Vad tror du att termen "hipster" kommer ifrån?

De böjda pluntorna du ser idag har funnits sedan 1700-talet. De var framförallt populära bland elitens herrar. Högkvalitativa kolvar gjordes av silver och glas, men billigare versioner i tenn fanns också.

 

Tenn innehåller farligt höga nivåer av bly. För vissa läckte den farliga metallen in i behållarna och orsakade hjärnskador. Du kan fortfarande köpa tennkolvar, men tack och lov innehåller de inte längre bly..

Före sin uppkomst brukade kvinnor smuggla provisoriska kolvar (ofta gjorda av grisblåsor) till brittiska krigsfartyg. Tanken var att fylla dem med alkohol och gömma dem under kjolen. 

Plunta Historia Köpguide

Varför uppfanns höftkolven?

Höftkolvar uppfanns för att underlätta smugglingen av alkohol. Deras böjda form gör dem lätta att bära mot höften eller låret utan att nån märker det. De flesta kolvar har också ett lock med gångjärn som förhindrar att man tappar bort det lilla locket.

Användningen av pluntan

För det första kan en plunta spara pengar och spara en besvikelse till barupplevelse. Det är aldrig trevligt att betala 120 kr för en shot av fruktansvärd whiskey...

Fickpluntan kan också lugna en spänd situation. Som när brudgummen oroar sig för att säga "ja". Men också i en situation relaterad till hantering av barn som inte slutar skrika.

En plunta kan vara mer en än behållare för att bära alkohol i. Det är en upplevelse som kan delas. Vilket bättre sätt att förena och värma upp runt en lägereld än att gå runt med en plunta med alkohol.

Det är också en klassisk gåva att ge bort och som funkar utmärkt som dekoration i minibaren. Det finns alla former och storlekar som passar alla stilar. Nu när du funderar på att köpa en, här är det du behöver tänka på:

Val av material

Det finns cirka 7 olika material för att göra dessa flaskor, som alla har olika kvalitets och hållbarhetsfaktorer. Du hittar dem i ordning från billigaste till dyraste: Plast, aluminium, rostfritt stål, titan, tenn, koppar och silver.

Men av alla dessa material är rostfritt stål överlägset mästaren på grund av dess överlägsna hållbarhet, överkomliga priser och bra kemisk natur som inte ger din dryck en oönskad smak. Det är också det lättaste materialet att hitta till din plunta, och det med goda skäl.

Roliga Pluntor Med Gravyr

Pluntans egenskaper

Om du letar efter en plunta för dess användbarhet, försök hitta en som har följande egenskaper: 

  • Ett gångjärnslock eller säkrat med ett band. Detta gör att du kan undvika förlora det lilla locket.
  • En tratt följer med. Det är extremt användbart för att hälla vätska i den mycket lilla öppningen. Det skulle vara synd att förstöra din favoritbourbon genom att spilla ut den bredvid flaskan.
  • En böjd form, annars kallad höftkolv. Höftkolvar har denna böjda form så att de naturligt kan anpassa sig efter din kropp, vilket gör den bekvämare att bära och mindre synlig.
  • En förstärkt botten. Med din kolv finns det en god chans att du tappar den någon gång. Även om pluntor i rostfritt stål är starka, om de är i koppar, tenn eller silver, kan olyckor vara oundvikliga utan förstärkning.
  • En fin låda. Om det är för en gåva blir pluntan mycket mer behaglig för ögat om den är förpackad i en låda med några matchande koppar.

Underhåll av fickpluntor

En av nycklarna till att bevara pluntan i gott skick livet ut är att ta hand om den. Här är några grundläggande tips för att säkerställa dess livslängd: 

Använd den bara för ren alkohol som whisky, rom, vodka, gin och tequila. Undvik om möjligt att lämna kvar alkohol i pluntan i mer än 3 dagar i rad. Kolsyrade drycker som öl eller sura och sockerhaltiga drycker som cola kan bryta ner metallen. Och framförallt, glöm inte att ta bort den från byxans bakficka innan du sätter dig, annars viks den.

Rengöring

Att underhålla en fickplunta är enkelt. Använd inte tvål för rengöring. När den är tom, fyll den med en blandning av varmt vatten och vit vinäger innan du skakar den i några sekunder. Skölj sedan ordentligt innan du lufttorkar, upp och ner.

 

Köpguide Fickplunta Metall

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras