Historien Om Tiki Kulturen

Många människor undrar om vad den här Tiki-grejen handlar om. Tja, det är ganska enkelt. Det handlar om att leva det goda livet som cocktailuppsättningen gjorde back in the day: Lyssna till ljudet av Exotica-musik och vågor som slår in på en östrand medan du smuttar på en exotisk cocktail under ett palmträd och lever det stilla och lugna livet, även om du är tusen mil från närmaste tropiska ö. Det är Tiki-kulturen.

Människor som gillar Tiki-kulturen eller "Tiki-lifestyle" längtar efter en flykt från de snabba liv vi lever. Vi vill veta att vi har en speciell plats, vare sig det är fysiskt eller i våra sinnen, där vi kan gå för att komma bort från allt. För många av oss är det vår egen lilla Tiki bar som finns ståendes någonstans i vårt hem. För vissa av oss är det Tiki baren nere i staden eller på stranden. För lyckliga få är hela våra liv (inklusive våra hem och företag) 100 % Tiki med det distinkta retro-utseendet och känslan från mitten av århundradet. 

Vad är Tiki?

Historiskt och geografiskt definieras Tiki av polynesisk kultur - specifikt var Tiki likt Adam, den första mannen på jorden. Men det är inte det 20:e och 21:a århundradet Tiki-kulturen i Amerika (och större delen av världen) handlar om nu. 

Tikimuggar Köpa Keramik

Tiki idag

När det gäller Tiki-kulturen idag får du olika svar beroende på vem du pratar med och från vilken del av världen de haglar. Tiki-fanatikerna kommer att berätta att Tiki är genren inspirerad av hawaiianska och polynesiska popstilar från 1930- till 1950-talet och blandar dessa kulturer med specifika typer av drinkar, mat och inredning. Mörka träslag , halm, rotting och bambu utgör de grundläggande byggstenarna i inredningen och möblerna. Tropiska växter, vattenfall, handhuggna Tiki-gudar och Moai, tillsammans med nautiska accenter arrangerade i någon mystisk uppvisning som påminner om främmande länder utgör en atmosfär av sann Tiki. 

Tiki Kultur Historia

Dansande Hula-tjejer och eldätande män ger exotisk underhållning, inställd på jazz-påverkad trumtung ömusik. Maten är en amerikaniserad kombination av södra Stilla havet-området och asiatisk mat. Drinkar är mestadels rom-baserade, komplexa, ganska starka och ska egentligen inte vara så söta. Tropiska cocktails är i centrum för rörelsen och serveras som en ritual - inte bara en drink - som involverar bitar av exotiska frukter och till och med riktiga blommor som garnering, spännande snurrpinnar och ibland till och med lågor. Mycket speciella drinkar serveras i stora skålar med extra långa sugrör för en fest på fyra personer, på platser som den världsberömda Mai-Kai i Fort Lauderdale, FL, betjänas de av en Mystery Girl som förföriskt dansar till en gong.

Allt som är tillverkat av plast, med undantag av snurrpinnar, är tabu. Om det inte fanns i en Tiki-bar på 50-talet är det inte giltigt. Men om du inte är en sann polynesier, kan några roliga Tiki-koppar och pappersutskärningar från festbutiken förvandla vilket rum som helst till din egen Tiki-oas utan att blåsa hela din ekonomi på bambu-möbler. 

Tiki Kultur Historia

Om du har tid och möjlighet, besök gärna Key West, Florida och "Tiki bar" får en helt ny mening. En av de få platserna som välkomnade Tiki-barer genom 70-, 80- och 90-talet. Tiki-barer i Keys utvecklades med tiden och fick ett eget område-specificerat liv. Ljusa, levande färger ersatte de mörka djungeltemat. Liksom allt annat i Keys, förflyttades Tiki-barerna utomhus och välkomnade de svala havsbrisen. Shorts, bikinis och flip-flops ersatte festklänningar och skräddarsydda kostymer för klädkoden, och musiken svängde bort från Poly pop till Caribbean Island-ljud, som innehåller kubanska, reggae, calypso och sydamerikanska stilar. Som småningom tog en avslappnad herre vid namnet Jimmy Buffet vägen till Key West, och hans musik passade perfekt med öns filosofier. En Margarita eller Cuba Libre är precis hemma bredvid Mai Tai eller Singapore Sling vid Tiki Bars i Keys, och även om du vanligtvis inte hittar en snidad Tiki eller en polynesisk show, kan de fortfarande vare otroligt kul. 

Idag finns det ett underbart gäng "krazy kats" och "kattungar" som också kallar sig själva "Tikiphiles". Dessa swingers älskar Tiki-kulturen, i många former. De kan vara fanatiker, de kan vara "parrot-heads", eller de kan vara med i retro-scenen där Tiki kan vara en stor del. Några av de största Tiki-filerna följer speciella Tiki-event över hela världen, framförallt USA, och främst de tre stora: Tiki Oasis i Kalifornien, Ohana vid sjön i Lake George New York och Hukilau i Fort Lauderdale, Florida. De hittar varandra på internet, på Tiki-barer och Tiki-evenemang. Du hittar inte ett hippare gäng än dem. Som ordspråket säger är de pengar utan att ens veta om det.

Tiki Kulturen: Hur allt började

Det finns några fantastiska böcker och några andra webbplatser som kan ge dig en djupgående historia om Tiki-kulturen i Amerika. Det är inte vad den här sidan handlar om. Jag ska ge det till dig så att du kan få grunderna innan du är klar med din Mai Tai

Den vanliga teorin är att Tiki-bars började dyka upp i Amerika efter andra världskriget, när soldater som återvände från södra Stilla havet började sprida budskapet om hur underbara de vackra tropiska öarna var med sina hula-flickor och svängande palmer. Det stämmer inte riktigt. De första Tiki-barerna i Amerika  startades av ett par killar på 1930-talet som hade tillbringat tid på öarna och tyckte det skulle vara kul att inreda barer efter en tropisk touch.

Don the Beachcomber

Tiki-kulturen började med Ernest Gantt som redan i ung ålder hade vandrat över många delar av världen. Han gick från de livliga öarna i Karibien till de avlägsna vattnet i södra Stilla havet och bortom. Han fördjupade sig i kulturerna och traditionerna och kom tillbaka till staterna med en resväska full av exotiska souvenirer och en omfattande kunskap om fjärran länder. Detta var något de flesta amerikaner bara kunde drömma om.

Inspirerad av sina äventyr öppnade han en restaurang/bar, slängde in några av sina exotiska fynd och serverade de hungriga gästerna lite stek. Men det som fick hans bar att sticka ut, bortsett från det unika med det, vara hans cocktailskapelser. Allt han lärde sig om alkohol, mixning och skiktning, gjorde att han skapade extraordinära cocktails hos sin restaurang/bar Don's Beachcomber Café. Denna fick senare namnet Don the Beachcomber. 

 

Med sin kunskap skapade han sina egna Rhum Rhapsodies, "en av sour, två av söta, tre av starka, fyra av svaga." Denna filosofi var basen för alla hans innovativa, kreativa och legendariska cocktails. Cocktails med smaker som gick utöver den vanliga standard-limen, socker och en typ av rom.

Ernest Gantt, som senare också bytte namn till Donn Beach, var en speciell man på sitt egna vis. Framgången för hans bar berodde på den erfarenhet han gav sina kunder. Donn hade en bekymmersfri personlighet och med sina extravaganta och ibland tvivelaktiga historier, var han den enda underhållningen som baren behövde. Och när det inte räckte till, och kunder började en efter en hitta sin väg ut, så började han sätta igång en vattenslang han hade ovanpå sitt tak. Tanken var att han ville få kunderna att tro att det börja regna, och på så vis skulle dem stanna kvar för en eller två drinkar till.

Trader Vic

Gantt var inte den enda som fascinerades över exotiken. Victor Jules Bergeron född i San Fransisco, hade en turbulent barndom. Han drabbades av många sjukdomar och slutligen amputerades hans ben vid 6 års ålder. På grund av sin sjukdom kämpade han för att behålla ett jobb och så småningom, efter att ha lånat 100 dollar från sin moster, öppnade han en liten pittoresk restaurang 1934. Han visste hur man underhåller sina gäster som fortsatte att dra in människor och så småningom kunde han utöka sin restaurang med fler kvadratmeter.

Men hans entreprenörsinne såg en möjlighet när han märkte att hans mindre vanliga cocktail var hans populäraste drink. Tillsammans med sin fru reste han till Karibien för att lära sig mer om de tropiska smakerna i hopp om att människor skulle betala mer för en exotisk cocktail. Han hade rätt! Hans lojala kunder var ivriga att prova hans nya skapelser och snart kom ordet ut och nya ansikten började komma in. 

Ryktet började komma till Vic att söderut var en märklig bar med en tropisk lockelse. Han gjorde sin väg till Don the Beachcomber och blev fascinerad av vad han har sett och smakat. Han skulle nog inte berätta den här historien på samma sätt som vi gör, men han återvände till sin plats inspirerad.

Han bytte sin inredning och började handla mat och dryck mot mer tropisk dekor. Det var där han fick sitt smeknamn ifrån, Trader Vic. Från en dag till en annan bytte han namnet och inredningen på sin restaurang, Hinky Dinks, till Trader Vics - en restaurang med tropiska cocktails, kinesisk mat och iögonfallande dekor.

Så småningom utökade både Trader Vic och Don the Beachcomber sina restauranger ytterligare över Amerikas fastland. Donn gick till och med längre än så och öppnade sin första restaurang på Hawaii. Medans deras restauranger inte var en verklig representation av Polynesien eller Karibien var de fortfarande intressanta nog för att locka människor in och få dem att stanna. Under den tiden, visste ingen bättre eftersom väldigt få av människorna då kunde resa utanför dem förenta staterna.

Trader Vic och Donns Tiki-restauranger var de eskapader folk önskade sig. Det var en plats där de äntligen kunde släppa loss och känna att de har sett världen bortom städerna i Amerika.

Tiki-kulturens framfart

Eftersom flygresor hjälpte till att föra världen närmare på 30- och 40- talen, blev hawaiisk och polynesisk musik, mat och inredning mer populära i staterna. Andra världskriget förde dessa kulturer i framkant, och amerikanerna - som var trötta på kriget - fokuserade på skönheten i dessa världar, de tropiska blommorna och orangea solnedgångar, magin, de exotiska kvinnorna, de svala vindarna och de söta frukterna.

Efter kriget ville de återvändande soldaterna glömma blodsutgjutelsen, men de ville verkligen komma ihåg de goda tiderna. Tiki-barer smällde upp över USA och flyttade från Kaliforniens kust till Atlanten. Nya Tiki-barägare kombinerade element från Hawaii, Tahiti, Filippinerna och andra Stilla havskuster för att dekorera sina lounger. Bambu, halm och snidade lövträ blev det valbara byggmaterialet. Tiki-idoler och masker prydde väggarna och baren. Nautiska rekvisita, från fisknät till lyktor tillverkade av blåsfisk, hittade sig in i designen. Kinesiska och japanska köket infiltrerade i menyerna. Svängande hawaiisk musik kombinerandes med jazz och exotiska ljud från fjärran östern och södra Stilla havet för att skapa "Exotica", soundtracket till Tiki. Polynesisk pop föddes.

På 1950-talet sågs en explosion i popkulturen som inte skulle matchas förrän World Wide Web kom fram. Tiki-barer blomstrade på 50-talet, vilket gav cocktailuppsättningen en ny plats att mingla och gav ett trevligt hem nära äventyr för den blomstrade medelklassen. Att besöka en Tiki-bar med levande polynesisk musik och dansgolvs-show var som att ta en minisemester. Drinkar serverades i kokosnötter, ihåliga ananas och så småningom konstnärligt skapade keramiska Tiki-muggar. Kunder kunde köpa souvenirer att ta med hem, precis som på semester, och snart blev souvenirerna samlarobjekt. De som älskade tema-loungerna tog på sig att återskapa atmosfären hemma och Tiki-baren i hemmet föddes. Även om det hade varit hip i flera år med cocktail-uppsättningen att ha en hemmabar (vanligtvis allt från en gömd bar till en hörnuppsättning med alla krusiduller) blev Tiki bars plötsligen "inne".

Ungkarlslyor omarbetas med Tiki-temat i åtanke, idrottsliga nyfikna Moai-konstskulpturer och svarta sammetmålningar av tahitiska kvinnor som låg nakna på stranden. Swinger-par förvandlade sina lägenheter från mitten av århundradet till att inkludera bambumöbler, palmväxter och blommiga tapeter. Källarrummen över hela landet förvandlades till små Tiki-öar, med fisknät som hängde från takbjälkarna och bambustänger med rom-förråd som fokuspunkt. Amerika älskade Tiki. 

Sedan kom 1960-talet. De glada dagarna på 50-talet började förfalla under upproret från hippie-generationen (som naturligtvis hade sina egna idéer om "cool"), de problem som Amerika stod inför med medborgerliga rättigheter, mord, korrupt regering och Vietnamkriget. Återigen visades palmer och halmstugor vid nyheterna klockan 11 som centrum för krig och död. Till och med Gilligan's Island kunde inte distrahera människor från mörkret. Amerika började fokusera mer på vad som var "riktigt" och mindre på fantasin, och mycket av det roliga som vi njöt av i gamla dagar övergavs, tvättades bort av en likgiltighet. Vid 1970-talet hade Tiki-kulturen blivit nedslagen till "kitsch". Det ansågs inte längre vara en rolig och spännande flykt. Det ansågs vara en gammal, föråldrad och udda stil som tillhörde den gamla generationen. Disco tog över och Tiki-barer runt om i landet började stänga sina dörrar för gott.

Men något konstigt hände. Något underbart. Tiki började dyka upp igen på de konstigaste platserna. Tv-program som Hawaii 5-0, Fantasy Island och Magnum P.I, tog tropikerna tillbaka till våra hem, på ett mycket groovy sätt. Några av de gamla Tiki-barerna fortsatte att lyckas och lyckades fortsätta trots tiden. Platser som Key West och San Francisco lyckades på något sätt hålla kulturen vid liv och anpassa sig till nya trender. Florida Keys förgrenade sig med sin egen Tiki-kultur, bryter sig ifrån traditionen och lägger till livfulla färger, utomhusbarer och Parrot Head-musik med Jimmy Buffet vid det musikaliska hjulet.

Piratkulturen, som är ett hårfäste från Tiki-kulturen, blev populär, och de två började överlappa varandra på ett underbart äventyrligt sätt. Ett par äkta Tiki-barer från mitten av århundradet, som Mai Kai i Fort Lauderdale, Florida, lyckades behålla den ursprungliga, traditionella Tiki-kulturen med polynesiska shower och exotiska drinkar som serveras i original Tiki-muggar. De pressade på, och i början av 1990-talet började fler och fler amerikaner öppna ögonen för Tikis underverk. Tiki-kulturen återupptäcktes!

Vad är Tiki?

Du behöver inte leva i tropikerna för att njuta av Tiki-livet, men det hjälper. Att ha varma temperaturer året om, grönt gräs och palmer i din bakgård är något man aldrig vill ge upp. Men några av de bästa Tiki-barerna har verkligen lyckats med att fånga känslan av tropikerna, så det verkligen blir som ett sinnestillstånd mer än en plats. Du kan bo i Kiruna, så länge du har din bambu och halmkonstruktion och en bra värmare, är du så gott som där i tropikerna. 

Nu i dagens samhälle, inser vi återigen det roliga med Tiki och vikten att bevara de ursprungliga platserna, idealen och filosofierna som gör Tiki-kulturen så stor. Från hard core traditionalister till moderna tidens "Parrot heads", njuter människor över hela världen av tropiska drinkar under palmer inomhus, som svänger till musik av Martin Denny och The Martini Kings. Det finns "Tikiphiles" som älskar och lever allt Tiki, och vardagliga människor som tycker att det bara är coolt att ha en Tiki-mask hängande i sovrummet och bambu-möbler i vardagsrummet.

 

Tiki-kulturen handlar om att leva det goda livet, ha kul och njuta av den tropiska prakt som den erbjuder. Så luta dig tillbaka i din bambustol, smutta på din Piña Colada med det lilla pappersparaplyet i din snyggaste Tiki-mugg, och njut av det roliga med att leva Tiki!

Tiki i Sverige

Det finns inte många Tiki-barer i Sverige, vilket är märkligt då vi under vintermånaderna verkligen behöver fly mörkret och kylan. Den kändaste och äldsta Tiki-baren i Sverige är Tiki Room vilket finns beläget i Birkastan, Stockholm. Sedan 2002 har Tiki Room huserat i källaren på bistron Mellow och är idag ett givet inslag i Stockholms barvärld. Tiki-drinkarna är otroligt välgjorda och inredningen kommer direkt från Hawaii. Musiken är direkt hämtad från 50- och 60-talet och det är mestadels surf och rockabilly som spelas. 

 

Grill på Drottninggatan i Stockholm är en annan populär Tiki-bar. Som namnet lyder riktar de sig in på grillad mat. Grill öppnade 2003 i en gammal möbelaffär av F12-gruppen och stjärnkocken Melker Andersson. Man byggde in en liten passande Tiki-bar som fick namnet Koko-Mo, och dess tropiska inredning smälte in perfekt med restaurangen. 

Farang är en sydostasiatisk finkrog som finns belägen på Tulegatan i Stockholm. Farang betyder främling på Thai, vilket om man har besökt thailändska affärer eller restauranger som svensk säkert har fått höra. Farang blandar ihop maträtter från Thailand, Vietnam, Indonesien och Malaysia. Var kommer Tiki in i bilden? Jo Tiki-kulturen har väldigt mycket influenser från just Sydostasien, och Farang erbjuder några gånger om året speciella Tiki-kvällar där klassiska Tiki-drinkar kan beställas, och även med nya kompositioner där den sydostasiatiska influenserna är påtagliga. Dessa kvällar bjuder på mycket fest och glädje men framförallt exotiska drinkar, och det hör inte till ovanligheten att det går vilt till.

Tiki Kultur Historia 

Mahiki är en annan Tiki-bar i Sverige som finns belägen i det klassiska Palacehuset i Brunnsparken, Göteborg. Mahiki på polynesiska betyder: Vägen till underjorden, vilket är passande för en Tiki-bar då dem ofta är mörka pga avsaknaden av fönster och de mörka träslagen som inredning. Mahiki erbjuder en bred variation av exotiska tiki-drinkar samt en meny med mat från nästintill hela Ostasien. Det allra första Mahiki öppnades i London 2006 som snabbt blev en riktig hit och kändisar som Lady Gaga, Rihanna och Paris Hilton började flocka Tiki-baren.

 

Fina Tikiglas Cocktailmuggar

 

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras