Är Grönt Te Verkligen Bra För Dig? Fördelar & Nackdelar

Grönt te, som kommer från Kina och Indien, har konsumerats och hyllats för sina hälsofördelar i flera århundraden.

Te är den mest konsumerade drycken i världen bakom vatten. 78 % av det te som konsumeras i världen är svart te och endast cirka 20 % är grönt. Alla typer av te, utom örtte, bryggs av de torkade bladen från Camellia sinensis-busken. Graden av oxidation av bladen bestämmer typen av te. 

Grönt te är tillverkat av ooxiderade blad och är en av de mindre bearbetade typerna av te. Den innehåller därför flest antioxidanter och fördelaktiga polyfenoler.

1. Hälsofördelar med grönt te

Här nedan listar vi de möjliga hälsofördelarna med grönt te. Grönt te används i traditionell kinesisk och indisk medicin för att kontrollera blödning, läka sår, underlätta matsmältning, förbättra hjärt- och psykisk hälsa samt reglera kroppstemperaturen. 

Nya studier har visat att grönt te potentiellt kan ha positiva effekter på allt från viktminskning till leversjukdomar, typ 2 diabetes och Alzheimers.

Dock krävs det mer bevis för att dessa fördelar skall anses som definitiva. 

Grönt Te Hälsofördelar

2. Är grönt te cancer-förebyggande?

Enligt National Cancer Institute, har polyfenoler i te visat sig minska tumörtillväxten i labratorier- och djurstudier och kan även skydda mot skador orsakade av UV-strålning.

I länder där konsumtionen av grönt te är hög tenderar cancerfrekvensen att vara lägre, men det är omöjligt att med säkerhet konstatera att grönt te minskar risken i dessa enskilda unika ställen och deras speciella levnadssätt.

Vissa studier har även visat de förebyggande effekterna av grönt te på följande typer av cancer:

 • Bröst.
 • Blåsa.
 • Äggstockar.
 • Kolorektal (tarm).
 • Matstrup.
 • Lunga.
 • Prostata.
 • Hud.
 • Mage.

Forskare tror att den höga nivån av polyfenoler i te hjälper till att döda cancerceller och hindra dem från att växa. Men de exakta funktionerna genom vilka te interagerar med cancerceller är okända.

Andra studier har dock inte kommit fram till att grönt te minskar cancerrisken. Mängden te som krävs för cancerförebyggande effekter varierar också mycket i studierna, allt från 2-10 koppar per dag.

3. Är grönt te bra för hjärtat?

En studie från 2006 publicerad av Journal of the American Medical Association drog slutsatsen att konsumtion av grönt te är förknippat med minskad dödlighet på grund av alla effekter, inklusive hjärt- och kärlsjukdom.

Studien följde över 40 000 japanska deltagare mellan 40 och 79 år under 11 år, som började 1994.

Deltagarna som drack minst 5 koppar grönt te per dag hade en signifikant lägre risk att dö (särskilt av hjärt- och kärlsjukdom) än de som drack mindre än 1 kopp te per dag.

Grönt Te Biverkningar

4. Sänker grönt te ditt kolestrol?

I en analys publicerad i en studie från 2011 visade att konsumtion av grönt te, antingen i dryck eller i kapselform, var kopplat till signifikanta men blygsamma minskningar av det totala kolesterolet samt det dåliga LDL-kolesterolet.

5. Risken för stroke

Att dricka grönt te eller kaffe regelbundet är förknippat med en minskad risk för stroke, enligt en studie som publicerades i tidskriften Stroke: Journal of the American Heart Association.

Dem kom fram till att man kan göra en liten men positiv livsstilsförändring för att minska risken för stroke genom att lägga till grönt te dagligen i din kost.

6. Grönt te och typ 2 diabetes

Studier rörande sambandet mellan grönt te och typ 2 diabetes har varit inkonsekventa. Vissa har visat en lägre risk för att utveckla typ 2 diabetes för dem som dricker grönt te regelbundet, medan andra studier inte har visat på någon förebyggande koppling mellan diabetes och grönt te.

 

7. Grönt te och viktminskning

Grönt te kan främja en liten, icke-signifikant viktminskning hos överviktiga vuxna. Eftersom viktminskning i studierna var så minimal är det dock osannolikt att grönt te är kliniskt viktigt för viktminskning. 

Grönt Te Farligt

8. Grönt te och inflammatoriska hudsjukdomar

En studie från 2007 drog slutsatsen att grönt te kan vara lovande som en ny behandling för hudsjukdomar som psoriasis och mjäll. Forskare studerade en djurmodell för inflammatoriska hudsjukdomar, som ofta kännetecknas av röd, torr, flagnande hud orsakad av inflammation och överproduktion av hudceller. De som behandlas med grönt te visade långsammare tillväxt av hudceller och närvaron av en gen som reglerar cellernas livscykler. 

9. Arbetsminne och effekterna av grönt te

Forskning visar att grönt te kan förbättra vår hjärnas kognitiva funktioner, speciellt arbetsminnet.

Forskargruppen menar på att grönt te kan vara lovande vid behandling av kognitiva försämringar associerade med neuropsykiatriska störningar, såsom demens.

10. Grönt te och Alzheimers

I en studie som publicerades 2011 testade forskare effekten av en komponent av grönt te, ett slags grönt te extrakt, och smälte ner det för att se hur det påverkade ett nyckelprotein vid Alzheimers sjukdom.

Den här studien visar som många innan att grönt te kan minska risken för Alzheimers sjukdom. Forskarna använde dock en mycket högre dos av den aktiva kemikalien för grönt te som aldrig hade uppnåtts i människokroppen. 

Mer forskning behövs för att se om grönt te är skyddande vid en mycket lägre dos och för att förstå dem mekanismerna som är inblandade.

Andra studier har visat att grönt te kan vara till hjälp för att förhindra hål i tänderna, stress, kronisk trötthet, behandla hudåkommor och förbättra artrit genom att minska inflammationen.

Grön Te Naturmedicin

11. Näringsfördelning av grönt te

Osötat bryggt grönt te är en kalorifri dryck. Koffeinet som finns i en kopp te kan variera beroende på hur lång tid teet har stått och dragit. I allmänhet innehåller grönt te en relativt liten mängd koffein (cirka 20-45 mg koffein per kopp), jämfört med svart te som innehåller cirka 50 mg koffein per kopp och kaffe med 95 mg koffein per kopp.

Grönt te anses vara en av världens mest hälsosammaste drycker och innehåller bland te, de högsta mängderna antioxidanterna. Naturliga kemikalier i te som kallas polyfenoler är vad som tros ligga bakom de antiinflammatoriska samt anti-cancer effekterna. Grönt te består av cirka 20-45 viktprocent polyfenoler, varav 60-80 procent är katekiner (EGCG). Katekiner är antioxidanter som sägs hjälpa till att förhindra cellskador.

12. Typer av grönt te

Grönt te finns i många olika sorter som:

 • På flaska och sötad med socker eller konstgjort sötningmedel.
 • I enstaka tepåsar.
 • Som lövblad.
 • I snabbpulver.
 • Tillskott av grönt te, som säljs i kapselform eller flytande extrakt.

Värt att notera är att flaskte innehåller inte lika mycket polyfenoler som en kopp nybbrygt te.

Grönt Te Fördelar

13. Biverkningar och risker av grönt te

Det finns små eller inga kända biverkningar av grönt te för vuxna. Men följande risker bör dock redogöras:

 • Koffeinkänslighet: De som är känsliga för koffein kan uppleva sömnlöshet, ångest, irritabilitet, illamående eller magbesvär.
 • Blodförtunnande: De som tar blodförtunnande medel (antikoagulerande läkemedel) bör vara försiktiga med att dricka grönt te på grund av dess Vitamin K-innehåll. Det rekommenderas också att undvika grönt te och aspirin, eftersom de båda minskar blodets koagulationseffektivitet. 
 • Andra stimulanser: Om det tas tillsammans med andra stimulerande läkemedel kan grönt te öka blodtrycket och hjärtfrekvensen.

Vissa tillskott av grönt te innehåller höga nivåer av aktiva substanser som kan utlösa biverkningar interagera med andra örter, kosttillskott eller mediciner.

I synnerhet bör gravida eller ammande kvinnor, de med hjärtproblem eller högt blodtryck, njur eller leverproblem, magsår eller ångestsjukdomar inte ta tillskott eller extrakt av grönt te.

Fina Tekoppar Keramik

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras