Så Gör Du Bubbelte, Recept & Tips

Bubbelte är en te-baserad drink som härstammar från Taiwan. Bubbelteet består vanligtvis av sötat te med mjölk och de sega tapiokakulorna, även känt som Boba. Bubbelte finns i många olika smaker och även de klassiska som: Jasminte eller med fruktsmak som jordgubbe eller honung, och även taro som är en rotgrönsak som ofta används i asiatiska rätter.

Medan bubbelte är en personlig favorit tycker jag inte om dem som säljs i tebutikerna då dem är alldeles för söta. Det fina med bubbelte är att du enkelt kan göra det hemma. I detta recept behöver du bara te, tapiokapärlor, mjölk och något att söta med.

1. Vilket slags te ska man använda?

De bästa typerna av te är de som har en robust smak, som svart eller jasminte. Eftersom du kommer att vattna ner teet med mjölk och isbitar vill du ha ett starkt smakande te som behåller sin smak. Alla slags starka teer funkar för detta recept. En annan teblandning som jag rekommenderar är den med lika delar Assam och Ceylon teblad.

2. Vilka slags Tapioca-pärlor ska man använda?

För detta recept användes dessa tapiokapärlor, som kokar upp relativt snabbt. Det fina med dessa pärlor är att de kokar upp såpass snabbt, men dess struktur hade kunnat vara bättre. Problemet är att vissa tapiokapärlor kan ta upp till 1 timme att koka upp. Alla dessa tapiokapärlor hittar du online eller vid asiatiska butiker och stormarknader.

En viktig sak att notera om dessa tapiokapärlor är att du bara ska göra så många som du behöver. Pärlorna stelnar när de svalnar, så de håller sig inte så bra över natten. Men om du lämnar pärlorna i dess kokvatten så behåller pärlorna sin mjuka konsistens under en längre period. Med andra ord, töm inte ut det heta vattnet när du är klar med att koka pärlorna. Använd istället en hålslev för att ta bort pärlorna från kastrullen och lämna eventuella överflödiga pärlor i kastrullen.

3. Vilken mjölk ska man använda? Kan den vara laktosfri?

Jag föredrar att använda helmjölk då den rika smaken gör drycken ännu godare. Du kan också göra en laktosfri variant med nötmjölk eller sojamjölk. 

Recept På Bubbelte

 

4. Vad ska man söta med?

Alla typer av sötningsmedel fungerar. Men om du använder honung eller tjock sirap, är det bäst om du blandar i honungen medan teet är varmt så att honungen kan lösas jämnt. Detsamma gäller strösocker. Naturligtvis kommer detta innebära att du måste beräkna på ett ungefär hur mycket du vill söta bubbelteet innan den är klar för att provsmakas. Du behöver troligtvis minst 2 matskedar honung för varje 5 dl te.

Då alla har sina egna preferenser när det kommer till hur sött teet ska vara, rekommenderar jag att man förbereder enkel sirap så att den som vill kan söta bubbelteet. Enkel sirap är lätt att förbereda. Kombinera 1,2 dl vatten och 1,2 dl socker i en kastrull och värm upp tills det kokar. Koka tills sockret löses upp och stäng sedan av värmen. När sirapen har svalnat, häll ner den i en flaska och den är redo att användas. Vanligtvis använder jag cirka 1,5 matskedar enkel sirap för varje drink, så att man känner lite sötma men inte för mycket. Men vissa föredrar mer och då är det bara att lägga i mer.

5. Kan man göra detta bubbelte-recept direkt?

Du kan göra teet 1 till 2 dagar innan och förvara det i kylen. Du kan också göra den enkla sirapen flera dagar före serveringen. Jag rekommenderar dock att inte koka tapiokapärlorna mer än en timme framåt eftersom pärlorna härdar ganska snabbt.

6. Ingredienser

  • 8 påsar svart te eller 3 matskedar löst svart te.
  • 10 dl varmt vatten.
  • 1,8 dl tapiokapärlor.
  • Helmjölk att servera med (eller ditt egna val av mjölk).
  • Enkel sirap att servera med (eller ditt egna val av sötningsmedel).

7. Instruktioner

  1. Lägg i tepåsarna eller bladen med 10 dl nykokt vatten, så att dem får blanda ut sin arom och smak.
  2. Förbered den enkla sirapen. Tillsätt vattnet och sockret i en kastrull och rör om allt snabbt. Värm vattnet på medelhög värme och koka tills vattnet kokar upp och sockret löser sig helt. Ta bort kastrullen från värmen och låt den enkla sirapen svalna innan den överförs till en burk.
  3. Koka tapiokapärlorna. Koka upp 4 koppar vatten och tillsätt tapiokapärlorna. Rör om pärlorna och vänta tills de flyter upp till toppen. Koka dem sedan i ytterligare fem minuter. Testa med en pärla och se om den är tillräckligt mjuk. Koka pärlorna i ytterligare några minuter om de fortfarande är styva. Skölj pärlorna snabbt med vatten. Överför pärlorna i en skål och blanda pärlorna med några matskedar enkel sirap.
  4. Förbered drinkarna. Sila teet i en kanna. Dela de kokta tapiokapärlorna i fyra stora glas. Lägg sedan till några isbitar i varje glas. Häll 2,5 dl te i varje glas. Tillsätt 1,5 matskedar mjölk och 1,5 matskedar enkel sirap i varje glas. Rör om och smaka på mjölken. Tillsätt mer mjölk eller sirap beroende på din smak.

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras