Så Dricker Du Matcha Te

Från matcha lattes till gröna smoothie-skålar, matcha är just nu omåttligt populär bland hälsa-hipsters, men i Japan har det druckits i århundraden. Här i denna guide förklarar vi varför och om det är bra för dig, samt hur du gör din matcha te!

Om du någonsin har beställt en matcha latte på ett populärt café vet du mycket väl om att du inte fick mycket tillbaka i växel på en 50-lapp. Varför är denna skummande smaragdmassa så dyr? Och vad gör den exakt för att motivera sin rejäla prislapp? Här är en komplett guide på ett av de mest levande naturliga hälsopulverna, samt hur man upptäcker en falsk matcha. För om du betalar dyra pengar för en hälsosam morgondryck, vill du nog veta exakt var den är bra för.

Effekter Av Matcha

 

1. Vad är Matcha?

Matcha kommer från en växt som heter Camellia Sinensis, som är samma växt som grönt te kommer ifrån. Medan gröna teblad vanligtvis kommer i form av en tepåse, är matcha i pulverform. Matcha är faktiskt 100 % gröna teblad som har malts till ett fint pulver.

Så vad är det som gör det gröna tebladet mer värdefullt från en hälsa- och ekonomisk synvinkel? 

När du gör matcha täcks teplantorna i 20-30 dagar före skörd för att undvika solljus. Detta ökar klorofyllproduktionen, ökar aminosyrahalten i bladen och ger växten en mörkare grön färg. När tebladen har samlats tas stjälkarna och venerna bort och mals upp till ett fint pulver, känt som matcha. På så vis innehåller matcha näringsämnen från hela tebladet, vilket innebär att den har mer antioxidanter än vad som normalt finns i grönt te.

Så den arbetsintensiva produktionsmetoden kan vara värt det för en riklig servering av antioxidanter, men med tanke på att grönt te har ett sådant himmelskt rykte i samband med hälsa, hur mycket mer tjänar vi på att dricka de gröna grejorna i pulverform? 

När du dricker vanligt grönt te slänger du efteråt bladen, vilket är lite som att koka spenat, slänga spenaten och bara dricka vattnet - du får några av näringsämnena, men du kastar bort det bästa. Med matcha blandar du pulvret i vätska och intar hela tebladet, så du konsumerar varje liten bit av de härliga gröna bra grejorna.

2. Hälsofördelarna med Matcha

Vad som boostar höga halter av antioxidanter går per automatik in på supermat-området, och just matcha är värt dem påståendena.

Färska gröna teblad är ovanligt rika på antioxidanter som kallas polyfenoler som kan utgöra nästan 30 % av den torra bladvikten. Polyfenoler finns som en serie kemikalier som kallas katekiner. Epigallokatekingallat (EGCG) råkar vara den mest kraftfulla catechin som finns i te. Det är nästan 100 gånger mer kraftfullt i dess antioxidativa egenskaper än vitamin C och E, till exempel en kopp grönt te är ensamt mer potent i dess antioxidativa fomer än en portion jordgubbar, broccoli och morötter.

Vi säger inte att du ska slänga dina dagliga portioner av grönsaker för en varm dryck, men med tanke på styrkan av antioxidanterna som finns i en enda mugg med matcha, kan du göra värre saker än att koka upp en kopp. Även om det behövs ytterligare forskning för att matcha de exakta hälsofördelarna, ser initiala studier lovande ut:

Studier av matcha och dess komponenter har upptäckt en mängd fördelar, vilket visar att det kan hjälpa till med att skydda levern, främja hjärthälsa och till och med hjälpa till med viktminskning. 

En del forskning har visat att matcha stöder leverskador och har minskat risken för leversjukdom, medans matcha även har visat sig stödja hälsosamma kolestrolnivåer och andra hjärtsjukdoms-faktorer.

Vetenskapliga studier tittar på effekten som grönt te kan ha på kroppens termogenesis (frekvensen att den bränner kalorier) och dess inverkan på fettoxidation under träning.

Ett område där matcha har använts i århundraden är fokus och koncentration. Rapporter visar att matcha är känt för att stödja hjärnans funktion inklusive reaktionstider, minne och uppmärksamhet. 

Matcha innehåller aminosyran L-teanin, och mycket forskning har utförts för att undersöka hur L-teanin kan främja alfa hjärnvågor, vilket hjälper till med koncentration och vakenhet. Det är därför troligt till att varför matcha te är såpass populärt bland buddhistmunkar, då det hjälper till med meditation.

Trots den rika historien bakom kinesisk tebearbetning är det mest överlägsna gröna teet japansk matcha. Tillverkat av de finaste, yngsta bladen under de första skördedagarna i Japan, säkrar detta te en speciell plats i den japanska tecermonin som kallas "chado". Denna unika form av grönt te ansågs ha införts i Japan av en munk som återvände från Kina. 

Så Dricker Du Matcha

Fram till nyligen har praktiskt taget alla matcha konsumerats i Japan, där det är särskilt populärt bland studenter som har fullt upp med de krävande tentorna. I Japan är matcha en lika vanlig smak som choklad eller jordgubbe. I stormarknader finns matcha pulver som toppning eller smak för allt från glass till kakor och chokladkakor. 

Det är tydligt att det inte är det hälsosammaste eller mest fördelaktiga sättet att få din catechin-kick genom att baka in den i en matcha-muffin. Här är din guide till förberedelse och konsumtion av grönt te av högsta kvalitet. 

3. Vad du ska leta efter när du köper matcha

Det första du kommer märka är prislappen - det är sannolikt en dubbelsiffrig situation om du köper en burk för att ta med dig hem. Du betalar snyggt för de lummiga antioxidanterna, men om du ska punga ut är det värt att spara till det bästa som du har råd med.

Helst ska du välja organiskt för att mildra den eventuella exponeringen för föroreningar som bekämpningsmedel, kemikalier och till och med arsenik som finns i jorden där teplanterna odlas.

Leta efter matcha som kommer direkt ifrån Japan. Staden Nischio i Aichi-prefekturen och staden Uji i Kyoto-prefekturen anses vara de mest producerade områdena. Min personliga favorit är från Ippodo.

 

Tebladen odlas under tre lager täckning under dem sista två veckorna av odling för att producera mer klorofyll vilket är en utmärkt energiförstärkare. Kompetenta jordbrukare skördar bara de yngsta bladen utan stammar och vener, vilket kan späda näringsvärdet och påverka smaken. Organisk matcha mals i den traditionella metoden med granitstenar i en kontrollerad miljö, vilket också hjälper till att minimera näringsförlust. Många märken använder en slags pulveringsprocess som orsakar friktion som i sin tur orsakar förlust av näringsämnen.

Hälsosamma Teer Organisk

En matcha av hög kvalité är ett fint pulver, som liknar en lös ögonskugga i struktur, medan de med lägre kvalitet kan ha en bitter känsla. Håll utkik efter en matcha som har en fin ljusgrön färg, vilket innebär att den har mer klorofyll i bladet. De billiga sorterna kommer sannolikt att smaka ganska bittert. Du ska sikta på en söt, len smak.

Du handlar efter matcha, men om du funderar på att byta ut ditt vanliga te eller kaffe till ett grönt alternativ, kan du förvänta dig samma effekt?

4. Koffeininnehållet i Matcha te

Förutom en större antioxidantbelastning än ditt genomsnittliga gröna te, får du också en starkare koffeinstöt, vilket kanske är en bonus eller inte beroende på ditt förhållande till koffein.

Matcha har mer koffein än grönt te, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på hur känslig för koffein du är. Matcha innehåller 35 mg koffein per 1/2 tesked, vilket skulle vara din genomsnittliga servering. Som sagt, som grönt te, innehåller det också L-teanin, vilket främjar lugn och hjälper dig att undvika kraschen som vanligtvis följer koffeinkonsumtion. Som en måttstock innehåller en vanlig kopp kaffe ungefär 70-75 mg koffein. 

Om du efter att du har konsumerat matcha upplever symptom som sömnlöshet, aptitförlust och känslor av irritabilitet, kan det vara så att du har en mycket låg tolerans, eller ingen tolerans alls, av koffein. Och med tanke på att matcha har högre koffein än många andra teer, kan det vara bäst att byta ut matcha mot något mindre potent.

Annars, om du har grönt ljus på koffeinfronten, kommer här information om vad du ska göra med det ärtgröna pulvret.

5. Hur man dricker matcha

Traditionellt blandar man ner 1-2 tsk matcha i koppen och tillsätter sedan 20 ml vatten och blanda sedan ihop med en bambuvisp. Du kan sedan tillsätta mer vatten när du håller på.

Du kan köpa batteridrivna vispar om tiden är viktig och för att göra det ännu mera intressant, försök att blanda det i juice, smoothies och yoghurt eller gör en matcha-gröt. Att sippa av den i varm mjölk (av nötter, havre eller mejeriprodukter överlag) fungerar särskilt bra, och se, här är ett recept på den perfekta matcha latten:

För att göra en matcha latte tillsätt bara 1/2 tesked matcha pulver till 25 ml varmt vatten, vispa tills den är jämn och fyll på med varm skummande mjölk. Tillsätt honung eller socker för att söta vid behov. Det är ett bra alternativ till en traditionell kaffelatte, eftersom matcha ger dig en långsam frigöring av energi under 4 till 6 timmar snarare än en rapid energi-rush (följt av en krasch) som du brukar få med kaffe. Den ljusgröna färgen är också en konversationsstartare.

Det är en dryck i Marmite-stil ur både smak och estetiskt perspektiv, men hylla den inte förrän du har testat den.

6. Slutliga tankar kring Matcha

Förutom priset, eller potentiellt att behöva köpa en bambuvisp, finns det inte många nackdelar även om det varnas för att matcha kan skapa magproblem ibland:

Att konsumera matcha kan öka magsyran så helst bör den drickas med en måltid och inte på fastande mage, särskilt om du är känslig för uppstötningar eller har magsår.

Det finns också koffeinöverväganden att lägga till som ovan, som är särskilt relevanta (NHS rekommenderar att koffeinintaget begränsas till 200 mg per dag under graviditeten). I övrigt kan du testa på den galna gröna lattekonsten. Inte säker på om det var det munkarna menade det för, men du gör det.

Japanska Muggar Matcha 

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras