Allt Du Behöver Veta Om Espresso

Många människor har ofta en vag uppfattning om vad espressokaffe är och är inte exakt helt hundra på det bästa sättet att dricka det. Vanliga uppfattningar är att det är starkare än vanligt kaffe, serveras i små koppar och har sitt ursprung från Italien.

Vad är espresso? Espresso är en koncentrerad kaffedryck som tillverkas genom att pressa 30 eller 60 ml uppvärmt vatten genom kaffe som har malts fint och sätts under intensivt tryck.

Idag ska vi utforska historia, funktioner och tillverkning av espresso. Det är en mycket mer komplicerad process än du kanske hade förväntat dig så låt oss komma igång! 

Vad är espresso?

Espresso är faktiskt en bryggningsmetod och är gjord av samma slags bönor som vanligt kaffe. Även om vissa arter av kaffebönor gynnas av espressoentusiaster för deras nyanserade smakprofiler och smakstyrka, kan du tekniskt sätt göra en espresso från bokstavligen alla bönor.

Den största skillnaden mellan espresso och vanligt kaffe är bryggningsmetoden. Vanligt droppkaffe tillverkas genom att långsamt filtrera hett vatten genom kaffepulvret.

Allt Om Espresso

En shot espresso tar mycket mindre tid att göra. Espressomaskiner tar supervarmt vatten under tryck och tvingar det genom små kakor gjorda av tätt paketerat malt kaffe.

 

Hela bryggningsprocessen tar cirka 30 sekunder i motsats till en vanlig kaffemaskin, som kan ta upp till 10 minuter att brygga en hel sats. Slutresultatet? Ett superstarkt, superkoncentrerat, super-koffeinat och super smakfullt shot av espresso!

En bra shot espresso bör ha en stark arom och en rik, komplex smakprofil som kan vara full av blommiga, bittra, choklad, rökiga och till och med influenser av kanel. Detta beror på att den superheta bryggprocessen med högt tryck bevarar många av de naturliga dofterna och oljorna inuti kaffepulvret.

Dessa aromatiska oljor går vanligtvis förlorade under den långvariga bryggningen av vanligt kaffe. Bra espresso bör också skapa en tjockare, mer sammetslen känsla i munnen än en vanlig kopp kaffe.

Slutligen bör en god espresso-shot vara betydligt mindre surt än vanligt kaffe. Detta kan också hänföras till dess olika bryggningsprocesser - espressokaffe spenderar mycket mindre tid på hett vatten än vanligt malet kaffe, vilket innebär att kaffebönans sura smaker sipprar in i den färdiga drycken.

Kort historia om espresso

Den allra första föregångaren till espressomaskinen uppfanns 1884 av Angelo Moriondo, som bodde i staden Turin i norra Italien. 1901 patenterade en milanesisk uppfinnare, Luigi Bezzera, sin egen förbättrade version av espressomaskinen, som ligger mycket nära de espressomaskiner som vi känner till och älskar idag.

Under de första decennierna sedan uppfinningen var espresso en nischad kaffesort som var mest begränsades till espressobarer i Italien, som också serverade klassiska italienska bakverk som biscotti och cannoli

Mellan 1950- och 1990-talet blev espresso allt mer populärt i USA tack vare uppfinningen och den meteoriska uppgången av latte. (Lino Meiorin, delägare i Caffe Mediterranium i Berkeley, Kalifornien, hävdar att han ensam uppfann latten på 1950-talet.)

Under 1950-talet var de flesta amerikanska espresso-drickare italienska utlänningar som bodde i städer som New York, Boston och San Francisco. Numera är espresso en mycket mer exklusiv dryck som människor i alla åldrar, nationaliteter, etniciteter och klasser njuter av. Mycket av espressons nuvarande popularitet kan tillskrivas Starbucks, som flyttade espressobaren och café-kulturen till att bli mainstream. 

Espresso och Crema

Kaffefanatiker kan spendera timmar på att ständigt finjustera sina espressomaskiner i hopp om att uppnå den perfekta kröningskåpan av crema på toppen av deras espresso. 

Men vad egentligen är crema? Crema är ett skumskikt som vilar ovanpå espressoshoten i cirka 40 minuter efter det bryggts. Den är unik för espresso, vilket innebär att den aldrig kommer att bildas ovanpå vanligt bryggkaffe.

Under espressobryggnings-processen tvingar en espressomaskin kraftigt tryck med mycket varmt vatten genom en kaka av kaffepulver. Denna enorma kraft och värme förändrar hur oljorna i kaffesumpen interagerar med vattnet. 

Allt Om Espresso

När espresso lämnar maskinen och går in i en kopp, orsakar den extrema förändringen från en superhögtrycks-miljö till en superlågtrycks-miljö vilket leder till att koldioxidmolekylerna som är instängda i kaffeoljorna bryts loss, bubblar till toppen och skapar skummande crema.

Helst bör den perfekta cremen vara tjock och fluffig, tät nog för att bära en sked socker.

Färgen och konsistensen på din crema kan också hjälpa dig att finjustera din espresso-bryggnadsprocess. Om din crema är väldigt ljus, med synligt stora bubblor, är din espresso troligtvis underextraherat och kommer smaka för vattnig eller svag. Om din crema är färgad mörk, är din espresso troligen överextraherat och kommer smaka obehagligt bitter.

Om du någonsin har besökt ett hantverksmässigt café eller espressobar och beställt en espressoshot, kan ditt kaffe ha serverats med ett glas mineralvatten och citron twist. 

För den som inte är van med espresso kan det ha varit lite förvirrande. Generellt sätt serveras mineralvatten eller kolsyrat vatten med espresso som en smakrengöring. 

Varför citronskal och vatten med espresso?

Att ta en slurk vatten innan du dricker din espresso hjälper dig att neutralisera din smak. När du väl har tagit en klunk av din espresso kommer dina smaklökar att kunna uppskatta och njuta av alla nyanser och finesser som finns i bryggningen. 

Ursprunget för att servera espresso med citron är mycket mindre tydlig. Vissa tror att du ska gnugga citronskalet på kanten av din espressokopp innan du tar en klunk, för god lycka.

Fakta Om Espresso

Andra säger att kombinationen av citron och starkt kaffe skulle avvärja sjukdomar, eller att eteriska oljor i citronskalet ursprungligen användes för att dölja lukten och smaken av en bristfällig espresso.

Vissa historiker tror att praktiken med att servera citron med espresso går tillbaka till Italien från andra världskriget. Den sura citronsaften och oljorna var tydligen ersättare för tvål och vatten under krigstid.

Inget vet dock riktigt den exakta historian om den ursprungliga orsaken till kombinationen av citron med espresso.

Endast espresso drycker

Det finns en mängd olika storlekar på espressoshottar, de mest populära inkluderar vad som kallas en doppio, ristretto eller lungo. Låt oss gå in mer detaljerat om var och en av dessa så att du kan läsa om skillnaderna mellan var och en. 

Doppio

En espresso doppio (dubbel espresso) är en dubbel-shot av espresso, som vanligtvis mäter 60 ml istället för de vanliga 30 milliliterna. Det är lika starkt som en vanlig enstaka kopp espresso. Den enda skillnaden mellan en espresso-shot och doppio är deras volymer.  

Ristretto

En espresso ristretto är ungefär hälften så stor som en vanlig espresso-shot, men den har dubbla styrkan. Espressoristrettor tillverkas med samma mängd kaffesump, men halva mängden vatten, vilket ger ett starkare, tjockare och rikare resultat. 

Lungo

En espresso lungo är motsatsen till espresso ristretto. Den är gjord med samma mängd kaffesump, men dubbelt så mycket vatten, vilket skapar en en svagare shot med dubbelt så mycket volym som en vanlig enstaka espresso.

Espressobaserade drycker

Förutom en enkel shot av svart espresso, finns det också en uppsjö av espressodrycker, som också innehåller tillägg som mjölk, vatten, is, socker och sirap ovanpå vanlig espresso. Menyerna på många caféer är byggda på dessa espresso-kombinationer. 

Cappuccino

En cappuccino kombinerar lika delar av espresso, ångmjölk och skummjölk.

Kaffe latte

En latte är en annan populär espressosort. Den tillverkas med samma ingredienser som en cappuccino, men med ett annat förhållande. En typisk latte tillverkas med 60 ml espresso, 295 ml ångad mjölk och cirka 2 ml skummjölk.

Caffé Americano

Americanos är den sista grundläggande variationen av espressodrycker. De är gjorda med 60 ml espresso och 90 ml varmt vatten, vilket gör dem relativt lika med vanligt droppkaffe. 

Caffé Americano Fakta

 

Flat white

Flat white kaffe är ett utmärkt alternativ för människor som inte gillar att kaffe är för starkt. De är gjorda med 60 ml espresso och 120 ml ångad mjölk.

Moccas

Moccas är ett utmärkt alternativ för människor med som älskar godsaker. Förutom 60 ml espresso och 30 ml ångad mjölk innehåller de också nästan 60 ml flytande choklad. 

Espresso Flat White

Iskaffe espresso

Om du redan vet att du föredrar iskaffe framför varmt kaffe, men ändå vill prova en espresso, så kanske du vill testa:

Café con hielo

Detta är helt enkelt en espressoshot som serveras över is.

Affogato

Denna läckra dessertkaffe görs genom att hälla 2 shottar espresso över en skopa vaniljgelato eller glass.

Con pannas

En annan utsökt efterrätt, denna kaffedrink görs genom att kombinera två shottar espresso toppad med en hög twist av utsökt vispad grädde.

Sista ordet

Innan du läste detta kanske du trodde att espresso bara var en liten kopp full av starkare, mer koffein-boostat kaffe. Även om det är en förståelig och mycket vanlig missuppfattning, så är det långt ifrån sanningen. Espressotillverkning är en mycket komplicerad, nyanserad och intressant process. 

Vanlig espresso i sig har ett brett utbud av sorter, olika i volym och styrka. Det finns också nästan ett oändligt antal espressodrycker, som kombinerar ingredienser som grädde, mjölk, socker, is, choklad och vispad grädde för att skapa en uppsjö av läckra godsaker!

Espressomuggar I Glas

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras