Allt Du Behöver Veta Om Moscow Mule, Historia & Recept!

Vi har alla förbryllats över Moscow Mulens magiska smak och effekter. Varför dricker man Moscow-drinken i speciella muggar? Hur gör man en Moscow Mule? Vem var först med drinken? I denna artikel tar vi reda på allt som rör Moscow Mule! 

Medan Moscow Mule låter som titeln på en rysk westernfilm eller, kanske en referens till ett hybriddjur, född ifrån sammanställningen av en åsna och den ryska staden Moskva, har den inget att göra med varken åsnor eller ryska huvudstäder. Snarare hänvisar referensen till en unik highballdrink som var tänkt till den varma och soliga gatan Suset Strip, Kalifornien. 

Moscowkoppar Rosé Guld

1. Hur allt började

Året är 1941, och ryskan Sophie Berezinski var en kvinna på ett uppdrag. Hon hade emigrerat till USA från Ryssland och bar på en tung börda: 2000 kopparmuggar... Sophies far ägde och drev en kopparfabrik i Ryssland, känt som Moscow Copper Co. Hemma i Ryssland hade Sophie skapat designen för den ursprungliga kopparmuggen som nu så känt är kopplat till Moscow-drinken. Hennes far ägde nämligen pressarna som stämplade muggarna. 

Det enda verktygen Sophie och hennes far saknade var en säljares skickliga övertalningsförmågor. Varken Sophie eller hennes far kunde sälja muggarna i Ryssland, så beslutet fattades att Sophie skulle ta med sig muggarna till möjligheternas land USA. Men efter en tid i USA verkade muggarna vara avsedda för skrothögen, det vill säga det gick inget vidare till en början. Sophies man Max var trött på att kopparmuggarna var överallt i huset och ställde därför ett ultimatum: "Hitta någon som köper muggarna annars slänger jag dem".

Sophie kunde inte stå ut med tanken att slänga iväg de kopparmuggarna hon hade framställt tillsammans med sin far. Hon började därför desperat söka efter en köpare och gick bokstavligen från dörr till dörr i Hollywood i hopp om ett mirakel. Hon sökte specifikt efter restaurang- och lounge-ägare. Under en av hennes långa dagar av dörrknackningar, så fann hon till slut en köpare på den berömda Cock 'n' Bull-puben på Sunset Strip. 

Moscow Mugg Handtag

2. Den historiska dagen

Sophie gick in vid Cock 'n' Bull-puben vid rätt tidpunkt för att skapa en drink Amerika skulle bli förälskade i. John Martin hade precis köpt det fluffande Smirnoff Vodka-destilleriet (Ja, den Smirnoff!) på 1930-talet. Även om han lyckades som chef för G.F. Heublein & Brothers, en mat och spritimportör som gjorde A1-Steak Sauce populär, så var han inte lika lyckosam med vodkan.

Amerikanarna hade inget intresse för vodka. Öl, whiskey och andra cocktails styrde skutan i Amerika för tillfället. Jack Morgan satt i en liknande sits. Som ägaren av Cock 'n' Bull försökte han introducera Amerika till hans egna ingefärsöl. Dem två männen var redan goda vänner när de sågs på Morgans pub för att dränka deras elände. När duon beklagade sin svaga försäljning och sökte upprättelse för sina respektive produkter, kom Sophie in med sina solida kopparmuggar.

Som om Sophie hade beskrivit händelsen, tillbringade trion timmar på att utveckla en drink som skulle samla ingefäraölens kolsyrade karaktär, vodkans styrka och de kalla egenskaperna hos koppar för att skapa nästa fantastiska cocktail. Efter ett antal smakprov och några misslyckande sammanställningar snubblade de på ett cocktailrecept som skulle visa sig vara lösningen på problemen. Moscow Mule föddes den dagen 1941. Den perfekta kombinationen av vodka och ingäfärsöl, serverad i en kopparmugg som höll drinken kall och förstärkte dess smak och arom, vilket resulterade i en cocktail som Amerika skulle stoltsera sig över för nästa århundrade och efter.

3. Moscow Mulens innehåll

Uttrycket "mule" eller "buck" avser vilken cocktail som helst, som blandas med en premiumvodka och som dekoreras med en limeskiva som ett tillhörande komplement. Lägg till lite ingefärsöl så har du gjort drinken till en officiell Moscow Mule. Medan vissa bartendrar blandar ingredienserna i ett highballglas anses det vara mer lämpligt att servera den som man ska göra, i en Moscow-mugg!

Därför kan man säga att Moscow Mule är en av dem tillhörande highball-arterna som har en mer betydande del av alkoholfri blandning än en spritbas. 

Puben Cock 'n' Bull stängdes ner efter 50 år efter att ha varit en av de berömda överlevarna på Sunset Strip. Puben överlevde visserligen bra mycket längre än andra nattklubbar och apotek som en efter en försvann, men dess domedag skull till slut komma.

4. Puben går i graven

När restaurangen stängde 1987 hade nattklubbarna Tocadero och Mocambo i "Storbands-åldern" ersatts av parkeringsplatser och The Comedy Store. Ägaren av puben nämnde att parkeringen blev ett allt större problem och att stänga restaurangen var en nödvändighet.

Allt Om Moscow Mule

Så födelseplatsen för Moscow-drinken stängdes igen efter 50 år. Med tanke på dess namn är det ganska roligt att Cock 'n' Bull blev en del av en bilåterförsäljare. När det blev känt att puben skulle stänga flög några tidigare stamgäster in för att ta tillvara på tillfället och dricka sina sista drinkar där. Under sista veckan av pubens liv, blev det en plats där man kunde dela berättelser och minnen. 

Jack Morgan Sr, som grundade tavernan, blev känd för att göra vodka i USA till en populär drink efter skapandet av Moscow Mule.

5. En sensation från 40-talet

När Mulen tog form, ville ingen ha med dem blandade ingredienserna att göra. Men när de kombinerade ingredienserna i kopparmuggar som användes blev Moscow Mule en omedelbar hit.

Kanske är det därför Moscow Mulen skiljer sig från andra highballdrinkar idag. Mulen är alldeles för envis att serveras i ett högt highballglas eller "on the rocks". Unna dig själv. Plocka hem en uppsättning kopparmuggar och drink en genuin Moscow Mule!

Moscow Mugg Silver

6. Recept

Moscow Mule är en mycket enkel och rolig drink att göra. Om du är ute efter fler goda recept till drinkar, se våra grymma recept vi skrivit om här. Men åter till Mulen:

  • 4 cl vodka.
  • 2 cl limejuice.
  • 15 cl ginger beer (ingefärsöl).

Man kan använda Absolut vodka som alternativ men allra helst skall man köra på Smirnoff för den mer autentiska känslan.

A. Så gör du en Moscow Mule

  1. Häll ner vodkan och limejuicen i en kopparmugg (alternativt glas).
  2. Fyll sedan muggen med hälften så mycket krossat is.
  3. Tillsätt ingefärsöl (Ginger Beer, inte ginger ale) och rör sedan försiktigt om.
  4. Fyll upp resten av koppen med is.
  5. Styla till det med ett limehjul och en kvist mynta och njut av ditt mästerverk!

Det blir ingen Moscow Mule utan tillhörande Moscow-koppar! Dessa muggar finner du här, eller via vår sökfunktion.

Moscow Mugg Svart

Cocktailmuggar Rostfritt Stål

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras