Hur Mycket Koffein I Te

Innehåller ditt te tillräckligt med koffein för att ge dig en trevlig och ren energiboost på morgonen, eller hjälper det dig att övervinna eftermiddagsdippen? Eller kommer du att känna dig nervös, orolig och överstimulerad? Kommer det att hindra dig från att somna vid läggdags?

Allt detta är relevanta frågor, men det kan förvåna dig att det inte finns något enda "rätt" svar på dem. Sanningen är att mängden koffein i te beror helt på olika teblad. I avsnitten nedan hjälper vi dig att förstå hur mycket koffein som finns i dina favorittyper av te, tillsammans med annan värdefull information om te och koffein.

 

 Ursprungligen kallat tein, koffein upptäcktes först i te år 1827. Det visades senare att tein av te var identisk med koffeinet i kaffe, och termen tein försvann sedan. Medan koffeinet i kaffe och te är tekniskt sett identiska är upplevelsen annorlunda på grund av tre nyckelfaktorer:

  1. Det finns betydligt mindre koffein i den genomsnittliga koppen te - speciellt när man inkluderar grönt och vitt te, eftersom dessa bryggs vid kortare tider och svalare temperaturer.
  2. L-teanin, en aminosyra som bara finns i te, har en avslappnande effekt som motverkar koffeinets obehag utan att fördärva ökningen av vakenhet.
  3. De höga halterna av antioxidanter som finns i te saktar ner kroppens absorption av koffein, vilket resulterar i en mjukare ökning av kemikalien i systemet och en längre vakenhet utan plötslig krasch i slutet.

Hur mycket koffein finns i det då i te? Detta är en vanlig fråga, särskilt bland dem som dricker mycket te och är orolig över hur koffeininnehållet i teet kommer att påverka dem.

Te Och Koffein

Vad är koffein?

Koffein är en mild stimulant som förekommer naturligt i flera växter, inklusive Camellia sinensis (tebuske). Det här är växten som används för att brygga svart, oolong, grönt och vitt te, vilket innebär att alla dessa sorter innehåller en viss mängd koffein.

Koffein har visat sig påverka energinivåer, humör, uthållighet, kärlsystemet, matsmältningssystemet och andra funktioner i kroppen. Faktum är att många väljer att konsumera koffein för sin förmåga att rensa sinnet, motivera själen och motverka trötthet.

För vissa människor kan det vara möjligt att konsumera för mycket koffein. För mycket koffeinhaltiga livsmedel och drycker kan leda till symptom som irritabilitet, ångest och sömnlöshet. Av den anledningen är det viktigt att veta hur mycket koffein som finns i maten och drycken du konsumerar och övervaka din konsumtion.

 

Hur mycket koffein är det i te?

I genomsnitt har en 175 ml kopp svart te cirka 50 mg koffein- mindre än hälften av mängden i en vanlig kopp bryggt kaffe. En kopp oolongte av samma volym innehåller ungefär 30-40 mg koffein, medan grönt te innehåller ungefär 20-30 mg koffein. Vitt te innehåller den minsta mängden koffein av alla "sanna" teer (de som är tillverkade av Camellia sinensis-växten) - bara 15-20 mg koffein per kopp. 

Örtteer som kamomill, hibiskus och pepparmynta är naturligt koffeinfria. Ett undantag är Yerba Mate, som innehåller ungefär hälften av mängden koffein per kopp som finns i en kopp kaffe av samma storlek.

Till skillnad från örtteer är koffeinfria te INTE naturligt koffeinfria utan har fått bort koffeininnehållet genom en specialiserad process. The Republic Of Tea använder en naturlig CO2- utkokningsprocess med koldioxid, som är mycket effektiv för att ta bort koffein utan att kompromissa med smak, färg, kvalitet eller andra fördelaktiga komponenter.

Det är också viktigt att notera att inte allt koffein kan tas bort helt från koffeinfritt te. Vanligtvis återstår en mycket liten mängd ( tex. 2-4 mg per kopp).

Koffein I Te

För de som föredrar en högre dos koffein för en kraftig energiboost, se över höga koffeinteer som innehåller ännu mer koffein än en kopp kaffe av samma storlek med cirka 116 mg per kopp.

Dessutom är te unikt jämfört med andra koffeinkällor (som kaffe) på grund av det faktum att det innehåller L-teanin, en aminosyra som ger en lugnande effekt. Koffeinet som finns i te anses också absorberas i kroppen långsammare än koffeinet som finns i kaffe.

Det kan vara anledningen till att många tedrickare beskriver de energifördelar de får som en lugn, stadig, mild vakenhet utan skakningar eller eftermiddagskrascher. 

Förstå te och kaffe

Vad betyder all denna information för tedrickare som du? Livsmedelsverket anser att ett måttligt intag av koffein är ungefär 200-300 mg per dag. Detta är det belopp som klassificeras som "allmänt erkänt som säkert". De flesta svenskar konsumerar inom detta intervall. Ett lågt till måttligt intag av koffein skulle vara vilken mängd som helst under detta intervall, medan en hög dos koffein skulle vara mer än 400 mg per dag.

Med andra ord, att konsumera upp till 6 koppar svart te per dag, eller så många som 10 koppar grönt te per dag, faller fortfarande inom den "måttliga" nivån av koffeinförbrukning, enligt livsmedelsverkets riktlinjer.

Det är dock viktigt att komma ihåg din kropps reaktion på koffein kan skilja sig från normen, eller att du helt enkelt inte tycker om att överskrida ett visst intag, även om det "allmänt erkänns som säkert". Övervaka alltid hur du mår när du konsumerar koffein, och med tiden kommer du att lära dig hur mycket du känner dig bekväm att konsumera dagligen.

Koffeintips för tedrickare

Bortsett från den typ av te du dricker, finns några andra faktorer som kommer att avgöra hur mycket koffein som hamnar i din kopp. Om du använder varmare vatten och låter teet dra längre dras mer koffein från bladen.

Ju mindre blad desto starkare utlöses koffein. Med jämförbara mängder och koktider kommer en tepåse fylld med skurna löv att frigöra mer koffein per kopp än fullbladigt te.

Koffeinfritt te

En vanlig missuppfattning är att de som inte tål tål koffein särskilt bra, bör dricka mer koffeinfritt te. Koffeinfritt te är faktiskt inte alls koffeinfritt. Den innehåller fortfarande cirka 5-10 mg koffein per kopp.

En vanlig myt är du kan "göra ditt eget" koffeinfritt te genom att kort låta brygga teet och kasta bort sprit. Teorin är att det mesta av koffeinet tvättas bort i denna första bryggning. Sanningen är dock något helt annat. Koffein extraheras över tiden, så den första 30 sekunderna av fem minuters bryggning kanske endast utlöser 20 till 30% av koffeinet (mängden beror på blad och bearbetningsstil). Så viktigt är att antioxidanterna och andra hälsofördelar med te tenderar att utvinnas snabbare än koffein. Som ett resultat avlägsnar den första snabba bryggningen eller "tvätten" både koffein och de friska element som finns i te.

För att eliminera koffeinintaget helt måste man byta till örtte. Allt riktigt te kommer från samma växt, Camellia sinensis, som innehåller koffein. Växtbaserade infusioner, såsom kamomill, Rooibos och pepparmynta, är gjorda av botaniska ämnen som inte är relaterade till Camellia sinensis, och de är naturligt koffeinfria. 

 

 

 

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras