Varför Kallas Drinkar För Cocktail?

I flera år har människor förbryllats över namnet, och filosoferat över dess ursprung. För att ta redan på var cocktail har fått sitt namn ifrån, måste vi i grund och botten gå tillbaka till de människorna som sägs ligga bakom cocktailen.

1. Historian av hur cocktail fick sitt namn

Cocktailens historia - och här menar jag den ursprungliga cocktailen, urblandningen av sprit, bitter, socker och vatten som skapade den lockade grunden. Cocktailen har (kanske inte helt överraskande) alltid varit så här: Full av falska anledningar och spetsad med sina förrädiska kanske. Medan de har blivit mycket lättare att hitta en riktig cocktail de senaste 15 åren har kunskapsläget om cocktailens ursprung och etymologi verkligen inte utvecklas mycket sedan William Grimes sammanfattade det i sin historia av amerikansk mixologi, Straight up or on the rocks, "ordet cocktail förblir en av dem mest svårbegripliga orden".

 

2. Varför kallas det så? Svaret är både konstigt och osmakligt.

Det fanns massor av teorier som svävade runt i gamla cocktailböcker, de flesta av dem baserades på tidningar och baserade inget mer på lösa antaganden. Enligt dessa antaganden uppfanns cocktailen i Mexiko och blev uppkallad efter en Aztekisk prinsessa. Somliga bar uppfattningen att namnet härstammar från New Orleans och blev uppkallad efter en fransk äggkopp. Några trodde att den fick namnet från en Betsy Flanagan i Four Corners, New York. Teorierna visste inte sitt slut. De var i alla fall överens om att cocktail var en amerikansk drink,- det var i alla fall vad Charles Dickens och en mängd andra brittiska resande som besökte Amerika på 1830- och 1840-talet motvilligt medgav. När det gäller namnet satte sig den stora H.L Mencken ner 1945 för att styrka frågan och fann sju troliga teorier. Troliga men inte trovärdiga. Ingen hade några direkta bevis för att stödja dessa teorier. Men teorierna hade avancerat lite när Grimes kom in i matchen.

Varifrån Kommer Cocktailen

 

När jag skriver så mycket om drinkar och recept så var det nästan obligatoriskt att ta reda på cocktailens ursprung. Det fanns tre teorier, där alla betraktas som sanningsenliga. Den första är Betsy Flanagan-berättelsen, som finns med i en av James Fenimore Coopers mer obskyra romaner: The Spy: A tale of the neutral ground, som utspelar sig i Westchester County, New York, under dem mörka dagarna i ett våldsamt "no mans land" mellan kontinentalarmén och de brittiska styrkorna.

I boken håller Elizabeth "Betty" (inte Betsy, som legenden säger) Flanagan en ruggig krog, och Cooper karaktäriserar henne som uppfinnaren av den drinken som är så välkänd idag. Sedan så fanns det de slitna citaten från 1806, Hudson, New York, "Balance and Columbian Repository". En politisk tidning som definierade cocktailen som en blandning av sprit, socker, vatten och bitter som vi känner till idag. Slutligen så finns det en allmän citerad mening från Washington Irvings: Knickerbocker History of New York, som först publicerades 1809, där han beskriver Marylanders som att göra anspråk på "those recondite beverages, cock-tail, stonefence and sherry cobbler."

James Fenimore Cooper

Cocktailen visar sig vara en av många saker Irving skrev om 1848 i "Author's Revised Edition." Då kunde han få en cocktail i vilken bar som helst (och efter nästan 40 år av skrivande av sin bok behövde han förmodligen en).

Man vet dock att ordet cocktail används så tidigt som 1803 i en tidningsartikel, där cocktail nämns som "rather squally", och "excellent for the head"..

Sammanfattningsvis vet man att cocktailen först namngavs och populariserades någonstans i Hudson Valley, eller åtminstone ganska ruggiga trianegeln mellan Boston, Albany och New York. 

3. George Washington värd för första cocktailtimmen?

Det tog inte lång tid innan annonser började dyka upp i Londontidningarna på 1690- och början på 1700-talet för något vid namn "Elixir Magnum Stomachicum". Mannen bakom annonserna heter Richard Stoughton. Richard sålde "elixiren" från sin apoteksbutik söder om London bridge. "Stoughtons Bitters", som de kom att kallas, var samma typ av koncentrerat extrakt av rötter, skal och fruktskivor, precis det som serveras på barer överallt idag. I sina annonser rekommenderade han att ta sin "medicin" med konjak eller vin som ett botemedel mot baksmällan. Dåtidens konjak var i allmänhet sötad, liksom det kanariska vinet han rekommenderade, vilket sätter oss farligt nära definitionen av cocktailen och gör Dr Stoughton till uppfinnaren av cocktailen och hans butik, på Borough High Street, födelseplatsen till cocktailen.

Varför Kallas Drinkar Cocktail

 

I vilket fall som helst, vid mitten av 1700-talet, syns gin med bitter, konjak med bitter, och vin med bitter, mer och mer på båda sidorna av Atlanten. I maj 1783, när brittiska officerare träffade George Washington och hans personal för att ordna den brittiska kapitulationen i New York, drog Washington ut sin klocka, som Lojalisten William Smith antecknade i sin dagbok, "och observerade att det var nära middagstid, och erbjöd vin och bitter." Med detta sagt kan man dra flera slutsatser. Var den amerikanska landsfadern i själva verket värd för den första cocktailtimmen som någonsin har registrerats? Det är mycket möjligt.

Men om vi återgår till just ordet cocktail, så kan man kolla på en politisk satir som publicerades 1790 i en engelsk tidning. Författaren som använder termen cocktail, hävdar i satiren att en viss präst "har gjort sig skyldig till att ha monopoliserat all ingefära och peppar i grannskapet, för att få åsnorna som röstar på Sir Gerald Vanneck, cock their tails." Det är också hur ordet "cock-tail" används på dem brittiska öarna. Både England och Irland använde ordet som en vulgär benämning på folk.

4. Avslutningsvis

I England förblev cocktailen den självklara stimulanten, man lade gärna till ingefära och ibland het peppar, vilket är hur Badock använde den när han 1828 talade om "gin och öl", eller båda, kombinerat med en nypa cock-tail med det.

William Crawford, en bonde belägen i Pennsylvania, drev ett destilleri, och brukade dricka "cock-tail" med peppar i den. Vid 1806 hade vi släppt taget om ingefära och cayenne. I Amerika brukade man vid denna tidpunkt dricka en gin-cocktail, som ansågs allmänt vara en morgondrink under det första århundradet av dess existens.

Naturligtvis vet vi inte hela historien. Vi vet fortfarande inte vem som bytte ingefära eller peppar för bitter. Vem som faktiskt var pionjären vet vi inte, men vi vet att det finns en miljon teorier.

För mer intressant fakta & historia som denna, besök gärna vår blogg, samt se över vår grymma kollektion av unika Cocktailglas.

Snygga Cocktailglas Dubbelväggad

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras