Varför Får Kaffe Människor Att Bli Nödiga?

För många människor är kaffe deras pålitliga morgonkamrat. Men för cirka 30 % av människorna (möjligen 50% av kvinnorna) har deras vana av att dricka kaffe fått dem att fråga "varför får kaffe mig att bli nödig?" Så om du är en av de olyckliga är vi här för att hjälpa dig att fixa det.

Läs om sanningen om varför kaffe får dig att sitta på huset mer än vad du vill. Från vad som händer och möjliga orsaker till en massa potentiella lösningar som är skräddarsydda för dig, har vi sammanställt en analys här.

Är kaffe laxerande?

Trots att denna fråga påverkar 30-40% av befolkningen har det funnits lite undersökning om vad som exakt får det att hända. Många människor tror att det har att göra med koffeinet och hävdar att stimulanten gör dina tarmar mer aktiva. Andra påpekar dock att fler människor upplever att dem blir mer bajsnödiga av koffeinfritt än läsk, vilket antyder att det beror på en annan källa. Så vad exakt orsakar det?

Nödig Av Kaffe

 

Huvudförklaringar

På ena sida av diskussionen pekar fingrarna på kaffets surhet som den skyldige. Och ärligt talat, eftersom dessa ämnen har olika effekter på olika människor, kan ditt problem vara med ena eller båda av dessa faktorer. Det bästa sättet att räkna ut det är att vara uppmärksam på vilka andra saker som får dig att göra nummer 2.

Är det spaghettisås eller färsk frukt som trycker på? Eller är det mörk choklad eller Alvedon som skickar dig till toaletten? Om det är det första, prova våra tips för att bekämpa syran i kaffe. Om det är det senare, försök att höja koffeinet. 

Andra möjliga faktorer

Om det inte var tillräckligt med förvirrande information, vänta bara. Om det här är ett problem som uppstår varje morgon kanske det egentligen inte är kaffet alls. Det finns en chans att du bara utlöser din Gastrokoliska reflex när du häller i dig kaffet på fastande mage.

Det är i grund och botten orsakat av en hormonell signal till din kolon som säger "rensa ut, vi får fler livsmedel!" Så du gör i princip bara plats för att smälta fler saker. Dessutom är denna reaktion mer framträdande hos vissa människor än andra.

Bajsnödig Kaffemugg Emoji

Dessutom, eftersom alla vuxna är åtminstone lite laktosintoleranta, kan det vara mjölken du lägger i kaffet - speciellt om lägger i mycket.

Vad exakt händer där inne?

Oavsett vad som exakt utlöser reaktionen har vi faktiskt en uppfattning om vad som händer med dig. Studier har visat att kaffe kan stimulera den distala kolon. Det här är en del av matsmältningssystemet som hjälper till att driva bort avfall snabbare.

I sin tur kan detta utlösa eller åtminstone uppmuntra peristaltik. Det är den samordnade sammandragningen av tarmmusklerna, vilket i slutändan orsakar tarmrörelser.

Oavsett om det är syran, koffeinet eller någon av hundratals andra kemikalier i kaffe som orsakar detta, så har vetenskapen inte riktigt svaret på detta.

Men vad man har kommit fram till är att det är stimuleringen av dessa muskler som gör att du behöver använda toaletten. 

Möjliga lösningar

Om det är surheten i kaffet...

Du har faktiskt ett chockerande antal alternativ när det gäller att sänka surheten i din morgonmugg! Om du bara vill hoppa till några rekommendationer om låg syra kaffe, gå hit.

Köp låg syra kaffe

På den här fronten kan du ta med behandlat eller låg syra kaffe (mörkrost). Behandlade har vissa speciella bearbetningstekniker antingen före eller under rostning som minskar deras syrainnehåll. 

Low acid kaffe med låg syrahalt har naturligt lågt syrainnehåll. Lägre höjder betyder i allmänhet mindre surhet och det gör mörkare rostar till viss del också. Även vissa specifika ursprung som Brasilien, Sumatra, Peru, Guatemala och Mexiko producerar naturligt bönor med låg syrahalt.

 

Det är också bra att notera att Arabica-bönor, förutom att ge bättre smakprofiler, också i allmänhet är mindre sura.

Hur man ska brygga för att minska syra

Ärligt talat, om du vill ta bort syran är kalla bryggningar din nya bästa vän. En långsamt kallbryggt kaffe kommer att vara cirka 70 % mindre sur än typiska, heta droppkaffe, även om du använder exakt samma bönor. 

Om du absolut måste ha ditt kaffe varmt, oroa dig inte. Du har fortfarande alternativ. När du brygger varmt kaffe och försöker undvika syrligt kaffe, försök att hoppa över finmalet och gå efter något grövre. I grund och botten måste en fransk press vara i ditt hus. Du kan göra varma eller kalla bryggningar med det OCH det kräver en grov slipning. 

Kaffe Gör Dig Bajsnödig

 

Kalcium fungerar också som ett antiacid. Så om du inte är känslig för mejeriprodukter kan du använda mjölk för att neutralisera syran i koppen. Fortifierad mandelmjölk är också en bra kalciumkälla och du kan också hitta smaklöst kalciumpulver om du inte alls tycker om mjölk.

Slutligen, om ingen av dessa lösningar fungerade för dig, försök att lägga till ett äggskal i ditt kaffe. Deras alkaliska natur kan också neutralisera syran i ditt kaffe. Att dricka klassisk svensk äggkaffe fungerar av samma anledning.

Om det är ett koffeinproblem

Många människor som argumenterar för att koffein är den skyldige på grund av studierna med koffeinfri, inser inte att koffeinfritt också innehåller koffein. Även om det är mycket mindre än din typiska kopp, innehåller koffeinfritt kaffe fortfarande cirka 7 mg koffein per kopp, vilket innebär att cirka 3% av koffeinet är kvar. 

Så förutsatt att det verkligen inte finns något sätt att få din java utan koffein i viss utsträckning, har du ett par alternativ för att minska det. För det första bör du gå för mörkare rost, som har mindre koffein per skopa eftersom malningen är mindre tät. Du kan också välja en halv-kaffe om du inte vill skära hela vägen ner till koffeinfritt. 

Dessutom är det möjligt att en måltid tillsammans med din morgonkaffe kan vara till hjälp för att minska effekterna koffein (förutsatt att måltiden inte har något i sig). Att dricka kaffe mer regelbundet hjälper dig också att bygga ett motstånd mot biverkningarna av koffein. Så om du letar efter en ursäkt för att skaffa dig en maskin för hemmet, här är den.

Om det är ett mjölkproblem..

Den här är lätt. Sluta lägga till mjölk i ditt kaffe. De flesta caféer erbjuder några mjölkalternativ, oavsett om det är kokosnöt eller mandel eller någon annan icke-mejerisort. Be dem bara att hälla i de mejeriprodukterna för de saker som inte gör så att du måsta besöka dasset inom nästa timme.

Om du gör kaffe hemma och är allvarligt beroende av mjölken i din kaffe, prova t ex växtmjölk och en sirap. Det finns så många alternativ där ute för extra smakämnen att du definitivt borde hitta en lämplig ersättning för ditt existerande go-to val.

Avslutning

Vi kan alla komma överens om att det inte är ett bra alternativ att ge upp sin favorit morgondryck för att sedan kasta oss på toaletten en timme efter att vi druckit. Lyckligtvis finns det några potentiella lösningar på ditt kaffe-gör-dig-nödig problem.

Så oavsett om det är syran, koffein, mejeriprodukter eller tom mage som är faktorn, finns det några ganska smärtfria sätt att ta itu med problemet utan att behöva sluta med kaffet helt.

Fika på!

Toalettmugg Vit Rolig

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras