Vid Vilken Ålder Ska Du Dricka Kaffe?

Du är ett exempel varje morgon, annonserna på tv och vid busshållplatser berömmer fördelarna med Nespresso och samtidigt som Tik Tok pryds av trenden med Dalgona kaffe, så får vi resultatet: din yngsta jublar över att få avsluta din kopp morgonkaffe. Men får ett barn dricka kaffe? Vid vilken ålder är det säkert att börja dricka kaffe?

Att dricka kaffe är trendigt och unga människor vill vara trendiga

I storstäder runt om i världen står snygga caféer bredvid varandra och de senaste kafferosterierna låter den lockande, frestande kaffebön-aromen flyta upp i luften. Varuhus, bokhandlar, frisörsalonger och till och med snabbmatskedjor erbjuder allt mer kaffe.

Förutom klassiker som cappuccino, café latte eller latte macchiato blir särskilt söta kaffedrycker mer och mer populära med Starbucks tillkomst i Europa. Tillverkade med mycket mjölk, sirap, grädde eller karamell, många av dessa variationer är mindre kaffeliknande än en smaksatt milkshake. Denna utveckling av smaker och drycker som erbjuds i butikerna är ingen tillfällighet då säljare har riktat in sig på barn och ungdomar som potentiella kunder.

 Och även om ett fåtal barn och ungdomar sannolikt skulle vara riktigt glada över den bittra doften av äkta kaffe, är situationen väldigt annorlunda med blandningar så söta och trendiga som de som erbjuds av den berömda amerikanska kedjan. Annonserna och de stora Hollywoodstjärnorna som fotograferas med den berömda papperskoppen i handen gör resten.

Kaffe är coolt, och barn vill vara en del av vuxenvärlden tidigare och tidigare. Men vid vilken ålder är ett barn tillräckligt gammalt för att dricka kaffe? Kan dricka kaffe vara ett problem i ung ålder?

Koffein och kalorier

Även om hälsofördelarna med kaffe även gäller för en ung kropp, är nackdelarna ännu större. Kaffe innehåller koffein, och för mycket koffein är inte bra för en vuxen, än mindre ett barn. Medan vuxna kan hantera en ganska hög mängd av 300 till 500 mg koffein per dag, är denna mängd mycket lägre hos ungdomar och barn. Beroende på ålder och byggnad tål de bara 50-125 mg per dag, och eftersom kaffe inte är den enda källan till koffein i kosten, nås dessa nivåer ganska snabbt.

 Kaffe Barn Bra

 Te, choklad, läsk och energidrycker kan innehålla mindre koffein än kaffe, men de bidrar fortfarande avsevärt till den dagliga koffeinkonsumtionen. Om du dricker extra kaffe överskrids den maximala dagliga konsumtionen lätt. Sömnlöshet, rastlöshet, magproblem, koncentrationssvårigheter och huvudvärk kan vara konsekvenserna. 

Dessutom bidrar söta kaffespecialiteter som de som säljs som take away till ett onödigt intag av tomma kalorier. Övervikt och tandproblem kan vara de skadliga konsekvenserna.

Kaffe bara från 14 år

För barn under 14 år bör därför kaffe förbli tabu som allmän regel, för här absorberas onödiga kalorier och koffein ofta redan genom andra livsmedel, till exempel choklad eller kolsyrade drycker.

En ytterligare och stimulerande källa som kaffe bör därför undvikas om möjligt. Från 14 års ålder kan enstaka kaffekonsumtion dock tillåtas utan problem. Ändå bör en hälsosam balans upprätthållas. Om du till exempel dricker kaffe på helgerna, bör du undvika andra koffeinkällor och socker. I den här åldern bör det aldrig bli en daglig rutin att gå till kaffemaskinen. Som vanligt i livet är en balanserad och hälsosam livsstil det roligaste och håller dig frisk.

Söta Termosar Katt

 

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras