Så Gör Du Espresso Hemma Utan Espressomaskin

Om du älskar espresso vet du säkert om att den här kraftfulla bryggningen smakar bra nästan var som helst, när som helst. Problemet är att det är alldeles för lätt att infinna sig i situationer där du inte har tillgång till en espressomaskin, som när du till exempel kopplar av hemma, påväg till träningen eller när jobbet enbart erbjuder standardkaffe.

Då kanske denna artikel vara till nytta, där vi helt enkelt går igenom hur du gör en espresso utan tillgången till en lyxig maskin.

Oavsett vilken metod du väljer - Aeropress, Mokabryggare eller Franskpress, är du redo för en rejäl dos koffein utan att tömma sparkontot.

1. Stark, mörk och kraftfull: Espressokaffe

Ända sedan Angelo Moriondo uppfann espressomaskinen 1884, har kräsna kaffeälskare älskat den mörka, djupa och framförallt läckra bryggningen. 

De tre viktigaste aspekterna att hantera om du vill förstå hur man gör espresso är själva rostningen, malningen och trycket som används för att brygga kaffet. När du väl lärt dig hantera alla tre kommer du vara på god väg att skapa en god espresso även om du inte har tillgång till en dyr italiensk espressomaskin. 

Espresso Utan Espressomaskin

2. Rostning av espresso

Espresso är traditionellt rostad till en mycket mörk yta och har en mer kraftfull smak än vanligt droppkaffe, vilket är en av de saker espresso-fanatiker älskar. Alla dessa utsökta kaffelösningar är lättare att extrahera från mörka rostade bönor än droppkaffets ljusare motsvarigheter.

Detta beror helt enkelt på att längre rostning resulterar i mer porösa kaffebönor, vilket ökar tillgängliga smakföreningar som kan utvinnas snabbare när bönorna malts.

3. Malning av espresso

När det väl har rostats, mals espressokaffe till ett mycket fint pulver. Den fina malningen gör att vatteninträngningen blir långsammare, vilket ökar trycket som krävs för att pressa vattnet genom filtret och skapa en bra espresso-shot. Om malningen är för fin kan den dock blockera vattenfiltret och förstöra ditt kaffe, för att inte tala om den resterande dagen.

Om du maler kaffebönor hemma kan du få en finare, mer exakt malning med en kaffekvarn. Det är möjligt att för hand mala dina bönor till den superfina konsistens som krävs för espresso, men det tar en stund och kräver mycket tålamod, och resultaten blir inte lika bra som en automatisk kaffekvarn men du kan få starkare armar om du har tur...

 

4. Espressos tryck

Espressomaskiner arbetar genom att forcera extremt varmt vatten genom finmalet kaffe vid enormt tryck. Cirka nio bar. Det är cirka 60 kg tryck per kvadratcentimeter eller ungefär dubbelt så mycket som trycket i det genomsnittliga lastbilsdäcket.

Vi dödliga kan dessvärre inte generera den typen av kraft för hand utan specialutrustning. Men du kan kopiera tryckprocessen för att skapa espressokaffe.

Malning Av Espressobönor

5. 3 enkla sätt att göra espresso utan en espressomaskin

Nu när du har fått de här vackra bönorna malda till ett fint pulver är det dags att sätta dem i arbete och få i dig en ordentlig dos koffein.

6. Så gör du en espresso med hjälp av en Aeropress

Aeropress är perfekt för att göra en dubbel shot av espresso. För en enkel servering espresso, använd bara halva mängderna vatten och kaffe.

Detta behöver du:

 • Aeropress.
 • Nyrostade kaffebönor.
 • Kaffekvarn.
 • Våg för att mäta kaffe (eller en matsked).
 • Vattenkokare.

När du har din utrustning och dina bönor är det dags att göra espresso!

1. Värm 1 kopp vatten (ca 235 ml) till 85 °C. Den perfekta kaffebryggnings-temperaturen ligger på 96 °C. Men med en Aeropress kan du experimentera med vattentemperaturer var som helst mellan 85 °C och 96°C tills du hittar din ideala temperatur.

2. Mal dina bönor så att dem uppnår en fin konsistens tills du har cirka 2 matskedar eller 28 gram pulver.

3. Lägg till ett filter i din Aeropress och skölj det med varmt vatten.

4. Tag avtappningslocket på din Aeropress och placera den direkt på kaffemuggen. Se till att välja en robust kopp då du kommer att sätta press på den.

5. Överför ditt malda kaffe till Aeropressen.

6. Trampa ner malningen och se till att kaffet inte klumpar sig. Du kan använda en espressotamp för att hantera dess sysslor eller använda något cylindriskt föremål med en plan botten som passar in i din Aeropress.

7. Mät upp en halv kopp eller 120 ml av det uppvärmda vattnet. Häll sedan vattnet i din Aeropress och rör om snabbt.

8. Vänta i 30 sekunder efter att du har rört om och pressa sedan med bara vikten från din hand. Du kommer förmodligen känna starkt motstånd, men fortsätt att stabilt trycka emot. När kolven är helt nedtryckt tar du bort pressen från koppen.

9. Häll över din nybryggda espresso till din favoritkopp och njut!

När det är dags att diska, tar du helt enkelt bort avtappningskåpan från din Aeropress, håll den sedan över papperskorgen eller kompost och tryck ner kolven för att pressa ut det resterande sumpen. Skölj allt med varmt vatten så är du redo att göra en ny kopp.

Om du gillar kaffe som är snabbt och enkelt, men ändå smakar bra, finns det ingen anledning att inte äga en Aeropress. Det är ett bekvämt och kraftfullt verktyg att ha tillhands och förlåtande när du lär dig göra espresso.

Espressokaffe Med Aeropress

7. Så gör de en espresso med en mokabryggare

En favorit i Europa och Sydamerika, och med många trogna fans runt om i världen har vi mokabryggaren. Mokabryggaren kanske inte är ämnad för just espresso, men det är ett stycke Italiensk kvalité. Den fungerar som att lägga till vattentryck via ånga till själva blandningen, vilket hjälper till att stimulera den distinkta espressosmaken och känslan.

Om du undrar hur man gör espresso - eller åtminstone något som kommer i närheten av det, är en mokabryggare ditt svar. 

Du kommer att behöva:

 • Mokabryggare.
 • Nyrostade kaffebönor.
 • Kaffekvarn.
 • Våg för mätning av kaffe (eller matsked).
 • Vattenkokare.
 • En liten sked för att röra om.

När du väll har samlat ihop dina redskap och bönor är det dags att bli en del av moka-klubben!

 

1. Mät upp och mala 4 - 4,5 teskedar eller 20-22 gram kaffe. Som med Aeropress metoden vill du se till att mala ditt kaffe till en mycket fin, strösocker-struktur.

2. Tillsätt tillräckligt med vatten i botten av din mokabryggare för att nå fyllningslinjen. Fyll inte på behållaren för mycket, eftersom ditt kaffe kan bli alldeles för vattnigt och påverka smaken negativt.

3. Tillsätt det malda kaffet i filtret på mokabryggaren.

4. Sätt på mokabryggarens pipiga topp.

5. Placera den monterade mokabryggaren på en spishäll på medelhög värme. Vattnet i den nedre kammaren kokar när det värms upp och trycket pressar en ström av kaffe genom filtret och in i den övre kammaren.

Espresso Utan Espressomaskin

6. Lyssna efter ett väsande ljud.

7. Leta efter det hasselbruna skummet som visas bara några sekunder innan kaffet är helt klart. När toppen av Mokabryggaren är full av kaffe tar du bort den från brännaren.

8. Ge kaffet i den övre kammaren en snabb omröring med den lilla skeden och servera.

Att bemästra mokabryggaren är lika mycket konst som det är vetenskap, och det kommer nog ta ett par bryggningar innan du får till ditt espressokaffe precis som du vill ha det.

8. Så gör du en espresso med en Franskpress

Om du är en seriös kaffeälskare är chansen att du redan har en Franskpress hemma hög. Så varför inte använda den till att göra espresso?

Du kanske associerar Franskpressen med stora mängder kaffe, men med noggranna metoder kan du lära dig göra espresso i din Franskpress.

Du kommer att behöva:

 • 8 koppars- Franskpress.
 • Nyrostade kaffebönor.
 • Kaffekvarn.
 • Våg för mätning av kaffe (eller matsked).
 • Vattenkokare.

När du har allting är du redo att göra din espresso!

1. Mal ditt kaffe mycket fint med möra rostade bönor eller espressobönor. Du behöver 2 matskedar (28,3 gram) bönor för varje kopp vatten.

2. Fyll din vattenkokare och värm vattnet så att det kokar och lägg sedan åt sidan i 30 sekunder innan du brygger.

3. Lägg till malningen i din Franskpress. Du använder ungefär dubbelt så mycket kaffe som du normalt använder för Franskpress-kaffe. Detta kommer göra din bryggning mycket mörkare och ge den en starkare smak, som påminner om espresso.

4. Använd din heta vattenkokare för att lägga till några stänk vatten till Franskpressen och låt den vila några sekunder. Detta gör att ditt kaffe kan blomstra genom att släppa ut dess oljor och aromater.

5. Tillsätt resten av ditt vatten till din Franskpress. Rör inte om då detta kan orsaka att malningen faller ur suspensionen och potentiellt förstöra utvinningen av rika och goda kaffesmaker.

6. Stäng locket - ta inte bort den än! Låt ditt kaffe stå i 4 minuter. Om du föredrar en starkare espresso kan du låta den stå ett par minuter längre. Låt det inte gå för länge, eftersom det kan leda till överextraktion och göra din espresso bitter med en torkande smak. 

7. Tryck ner kolven på din Franskpress med långsamt, jämnt tryck. Stanna när du är halvvägs och lyft sedan kolven uppåt innan du pressar hela vägen ner.

8. Häll över ditt espressokaffe i en serveringskanna. Detta stoppar extraktionen och hjälper till att bevara kaffesmaken du har jobbat så hårt för att bevara.

9. Servera din Franskpresso och njut!

Göra Espresso Utan Redskap

Eftersom den inte är utformad för espressotillverkning är Franskpressen den minst effektiva av de tre alternativen. Men om du verkligen vill göra espresso och inte har någon annan utrustning till hands, är det ett enkelt sätt att brygga ett mycket starkt kaffe om kommer ihåg att behålla malningen fin, extrahera i tid och servera kaffet omedelbart efter bryggning.

Det är ingen idé att sälja din njure eller spränga banken för en exotisk espressomaskin för att kunna njuta av en klassisk kopp espresso. Oavsett din budget eller kompetensnivå kan du lära dig göra en daglig espresso med kvalitetskaffe och enkel utrustning.

Tänk bara på de tre nyckelfaktorerna: Rostning, malning och tryck, så kommer du kunna göra din alldeles egna espresso på nolltid.

Espressokoppar I Glas

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras