Svart Te, Bra Eller Dåligt?

Bortsett från vatten är svart te en av de mest konsumerade dryckerna i världen. Den härstammar från växten Camellia sinensis och blandas ofta med andra växter för olika smaker, såsom Earl Grey, engelsk frukost te eller chai. 

Det är lite starkare i smaken och innehåller mer koffein än andra teer, men mindre koffein än kaffe. Svart te erbjuder också en mängd olika hälsofördelar eftersom det innehåller antioxidanter och föreningar som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. 

Nedan listar vi de olika hälsofördelar med svart te.

1. Svart te har antioxidant-egenskaper 

Antioxidanter är kända för att ge en mängd olika hälsofördelar. Att konsumera dem kan hjälpa till att ta bort fria radikaler och minska cellskador i kroppen. Detta kan i slutändan bidra till att minska risken för kronisk sjukdom. Polyfenoler är en typ av antioxidanter som finns i vissa livsmedel och drycker, inklusive svart te. Grupper av polyfenoler, inklusive katekiner, teaflaviner och tearubiginer, är de viktigaste källorna för antioxidanter i svart te och kan främja den allmänna hälsan.

Medan många kosttillskott innehåller antioxidanter, är det bästa sättet att konsumera dem genom mat och dryck. Faktum är att viss forskning har funnit att antioxidanter i tillskottsform kan skada din hälsa. 

Svart te innehåller en grupp polyfenoler som har antioxidantegenskaper, att konsumera antioxidanter kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar och förbättra din allmänna hälsa.

2. Kan boosta din hjärthälsa 

Svart te innehåller en annan grupp antioxidanter som kallas flavonoider, som gynnar hjärtats hälsa. Flavonoider finns i te, grönsaker, frukt, rött vin och mörk choklad. Att konsumera dem regelbundet kan bidra till att minska många riksfaktorer för hjärtsjukdomar såsom högt blodtryck, högt kolesterol, förhöjda triglyceridnivåer och fetma.

Att lägga till svart te till din dagliga rutin är ett bra sätt att införliva antioxidanter i din kost och potentiellt minska risken för framtida hälsokomplikationer. 

Svart te innehåller flavonoider, vilket är bra för hjärtats hälsa. Studier har visat att regelbundet dricka svart te kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar.

Svart Te Hälsofördelar

3. Kan sänka det dåliga LDL-kolestrolet

Kroppen innehåller två lipoproteiner som transporterar kolestrol i hela kroppen. Det ena är LDL, och den andra är HDL. LDL anses vara det dåliga lipoproteinet eftersom det transporterar kolestrol till celler i hela kroppen. Samtidigt anses HDL anses vara det bra lipoproteinet eftersom det transporterar bort kolestrol från dina celler till levern för att utsöndras. När det finns för mycket LDL i kroppen kan det byggas upp i artärerna och orsaka vaxliknande avlagringar som kallas plack. Detta kan leda till problem som hjärtsvikt och stroke.

Studieresultat visar på en signifikant minskning av LDL-nivåer hos dem som drack svart te, jämfört med placebo, utan några oönskade biverkningar. Forskare drog slutsatsen att svart te hjälpte till att förbättra kolestrolnivåerna hos individer med risk för hjärtsjukdom eller fetma.

4. Kan förbättra maghälsan

Vissa typer av bakterier i din tarm kan spela en betydande roll för din hälsa. Det beror på att din tarm innehåller biljoner bakterier. Medan vissa av bakterierna är fördelaktiga för din hälsa, är andra inte det.

Polyfenolerna som finns i svart te kan hjälpa till att upprätthålla en frisk tarm genom att främja tillväxten av bra bakterier och hämma tillväxten av dåliga bakterier. Dessutom innehåller svart te antimikrobiella egenskaper som dödar skadliga ämnen och förbättrar tarmbakterier och immunitet genom att hjälpa till att reparera slemhinnan i mag- och tarmkanalen. Det krävs dock ytterligare forskning innan en stark slutsats kan dras angående svart tes roll och immunförsvaret.

5. Kan hjälpa till att sänka blodtrycket

Högt blodtryck påverkar cirka 1 miljard människor över hela världen. Det kan öka risken för hjärt- och njursvikt, stroke, synförlust och hjärtinfarkt. Lyckligtvis kan förändringar i din kost och livsstil sänka ditt blodtryck. En studie tittade på svart tes roll för att sänka blodtrycket. Deltagarna drack tre koppar svart te dagligen under sex månader. 

Resultaten visade att de som drack svart te hade en signifikant minskning av systoliskt och diastoliskt blodtryck, jämfört med placebo-gruppen. Forskningen om effekterna av svart te är dock blandade. 

Att dricka svart te på en daglig basis, såväl som att införliva andra livsstilsförändringar som stresshanterings-strategier, kan gynna de med högt blodtryck.

6. Kan hjälpa till att minska risken för stroke

En stroke kan uppstå när en blodkärl i hjärnan antingen blockas eller brister. Det är den näst vanligaste dödsorsaken i världen. Lyckligtvis kan stroke förebyggas. Att hantera din kost, fysiska aktivitet, blodtryck och att inte röka kan till exempel hjälpa till att minska risken för stroke.

Intressant nog har studier funnit att dricka svart te också kan bidra till att minska risken för stroke. En svensk studie följde 74 961 personer i 10 år. Den fann att de som drack 4 eller fler koppar svart te per dag hade 32 % lägre risk för stroke än de som inte drack te. 

En annan studie granskade data från nio olika studier inklusive över 194 965 deltagare. Forskare upptäckte att individer som drack mer än tre koppar te (antingen svart eller grönt te) per dag hade en 21 % minskad risk för stroke, jämfört med individer som drack mindre än en kopp te per dag.

7. Kan sänka blodsockernivåerna 

Förhöjda blodsockernivåer kan öka risken för hälsokomplikationer såsom typ 2-diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, njursvikt och depression. Att konsumera stora mängder socker, särskilt från sötade drycker, har visat öka blodsockervärdena och risken för typ 2-diabetes. När du konsumerar socker utsöndrar bukspottskörteln ett hormon som kallas insulin för att transportera sockret till musklerna för att användas för energi. Om du konsumerar mer socker än vad din kropp behöver, lagras överskottssockret som fett. 

Svart te är en fantastisk icke sötad dryck som har visat sig bidra till att öka användningen av insulin i kroppen. Insulin är ett hormon som utsöndras när du konsumerar socker. Svart te är en fantastisk icke-sötad dryck som kan hjälpa till att förbättra användningen av insulin och minska blodsockret.

8. Kan hjälpa till att minska risken för cancer

Det finns över 100 olika typer av cancer, och vissa går inte att förebygga. Ändå kan polyfenolerna som finns i svart te hjälpa till att förhindra cancercellers överlevnad. 

En provrörsstudie analyserade effekterna av polyfenolerna i te på cancerceller. Det visade att svart och grönt te kan spela en viktig roll för att reglera cancertillväxt och minska utvecklingen av nya celler. 

En annan studie analyserade effekterna av polyfenolerna i svart te på bröstcancer. Den visade att svart te kan hjälpa till att övervinna spridningen av hormonberoende brösttumörer.

Även om svart te inte bör betraktas som en alternativ behandling för cancer, har viss forskning visat svart tes potential att hjälpa till att minska cancercellers överlevnad. 

Mer forskning på människor behövs för att tydligare fastställa kopplingen mellan svart te och cancerceller. 

9. Kan förbättra fokus

Svart te innehåller koffein och en aminosyra som heter L-Teanin, vilket kan förbättra vakenhet och fokus. L-Teanin ökar alfaaktiviteten i hjärnan, vilket resulterar i avslappning och bättre fokus. Studier har påvisat att drycker som innehåller L-Teanin och koffein har störst inverkan på fokus på grund av effekterna av L-Teanin i hjärnan.

Detta kan vara anledningen till att många individer rapporterar mer stabil energi efter att ha druckit te, jämfört med andra koffeinhaltiga drycker som kaffe. Detta gör svart te till en fantastisk dryck om du vill förbättra energi och fokus utan mycket koffein. 

10. Lätt att göra

Svart te är inte bara bra för dig utan det är också enkelt att göra. För att göra svart te, koka först upp vatten. Om du använder tepåsar från butik, lägg helt enkelt en tepåse i en mugg och fyll den med det varma vattnet.

Om du använder lösbladste, använd 2-3 gram teblad för varje 175 ml vatten i en sil. Låt teet dra i vattnet i 3-5 minuter, beroende på din egen preferens gällande smak. För ett starkare te, använd fler teblad och låt det dra under en längre period. Efter att teet har dragit en stund, tag bort tebladen eller tepåsen från vattnet och njut.

11. Sammanfattning

Svart te är ett bra alternativ om du letar efter en lågkalori, icke-sötad dryck med mindre koffein än kaffe eller energidrycker. Den har en stark, unik smak och innehåller massor av antioxidanter, vilket kan ge flera hälsofördelar. Dessa inkluderar förbättrat kolesterol, bättre tarmhälsa och sänkt blodtryck.

Det bästa av allt är att det är enkelt att göra och kan lätt hittas i många butiker eller online. Om du inte har gjort det tidigare, överväg att testa svart te så att du kan dra nytta av dess många hälsofördelar.

 

Japanskt Porslin Muggar

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras