Därför Är Espressokoppar Så Små

Espresso är en integrerad del av många kaffeälskares vardag! Vi sippar på espresso var som helst och njuter av de naturliga aromerna och dofterna som kommer från den. 

Men har du någonsin undrat varför espressokoppar är så små? Detta är något som har plågat våra sinnen, så vi bestämde oss för att ta reda på det.

Innan vi besvarar frågan måste vi gå igenom lite om espressons bakgrund. Espresso serveras i en delikat liten mugg där kaffet ligger täckt med ett skummande lager ovanpå, pga den speciella bryggningsprocessen.

Espresso bryggs med en blandning av varmt vatten under tryck. För att göra den bästa espresson bör kaffebönorna malas till ett mycket fint pulver. 

Espressokopp Med Fat

Du kan inte använda grynigt, kornigt kaffepulver i maskinen. Detta finmalda pulver pressas samman till en kompakt klump. Det är inte starkt kaffe utan en smakrik espresso med en annan tillagningsmetod. 

Nu när vi fått lite grunder om espresso, kan vi täcka huvudfrågan och sedan följa upp med ytterligare saker som du kanske inte visste om espresso.

1. Varför Är Espressokoppar Så Små?

Espresso görs genom att pressa kaffe och den har ett cremalager på toppen för att få till aromen i espresson.

För att upprätthålla denna crema görs espressokopparna små och anledningen till att de serveras i små koppar är för att undvika att cremalagret breder ut sig.

Upplöst crema kan också göra espresson kall. Espresso är tjockare och består av mindre vatten jämfört med en droppkaffe. Espresso är alltså koffeinrikt och smakfullt inbäddat i en liten kopp.

2. Fördelar med att espressokoppar är så små

  • Crema, som är ett skumlager som bildas på toppen av en espresso. Den ligger dekorativt på toppen av din espresso. Espresso och creman gör koppen. Att välja en stor bred espressokopp kan resultera i att creman löses upp. Crema är mycket viktigt för att göra espresson perfekt. Crema blir mycket tunn och försvinner gradvis i en stor kopp. 
  • Espresso är också väldigt koncentrerad, så man kan säga att det är en krympt form av kaffe samtidigt som det är en stark kopp kaffe i ett. En liten kopp i säg smakar väldigt starkt. Så starkt att den kan behöva 200 ml mjölk för 30 ml espresso.
  • En typisk espresso är cirka 30-60 ml, vilket är perfekt i en liten espressokopp.
  • Espresso handlar om att få i mindre vatten i ett kaffe som är toppat med crema.

Espresso i en liten espressokopp är det rätta sättet att dricka det. Dess koncentration, vattenhalt och crema är i precis rätt proportioner i en espressokopp.

3. I vilken storlek ska en espressokopp vara?

En espressokopp är i typisk storlek cirka 30-40 ml och koppstorleken är ungefär hälften av den vanliga kaffekoppen. 

Därför kallas också espressokoppen för "Demitasse-kopp", vilket på franska betyder inget annat än en halv kopp. Espressokopparna är cirka 5-7 cm höga. Detta beror på att om koppen är större, så finns det en stor chans att creman sprider sig och löser upp den uttryckande aromen. 

Detta gör så småningom att creman försvinner snabbt. En stor kopp påverkar också espressotemperaturen. Detta gör att espresson svalnar snabbt. 

4. Nedan får du en bättre bild av volymen i en espressokopp:

  • En kopp motsvarar 60 ml espresso.
  • Två koppar motsvarar 120 ml espresso.
  • Tre koppar motsvarar 180 ml espresso.

En liten espressokopp är väsentlig och viktig för att få till en perfekt espresso. Det är mycket viktigt eftersom en liten kopp med skummande crema håller espressodoften, temperaturen och smaken intakt. 

Det är väldigt viktigt att creman är tjock och täcker kaffevätskan. En större kopp kan få creman att falla ut, tunnas ut och så småningom försvinna.

Detta gör i sin tur espresson smaklös, aromen blir mindre och espresson kall. Vem skulle vilja ha en smaklös och kall espresso? Skaffa din typiska lilla espressokopp här och njut av varje klunk.

Espressokoppar Rostfritt Stål

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras