Så Gör Du Ingefärste

Ingefärste är ett uppfriskande, varmt och kryddigt alternativ till svart te eller kaffe, och har mängder av fördelar på din hälsa. Ingefära är en gammal ört som har använts flitigt genom historien för sina medicinska fördelar, särskilt för matsmältningsbevär, illamående och rörelsesjuka.

Många dricker ingefärste för att lindra halsont och hosta och andra symptom som förknippas med förkylning. Ingefärsrot har även visat sig ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Även om ingefära betraktas allmänt som ofarlig, är det ändå viktigt att konsumera det med måtta. Lär dig om hälsofördelarna och riskerna med att dricka ingefära och prova recepten nedan för att kunna brygga hemma.

Ingefära Mot Illamående

 

1. Fördelar med ingefärste

Förespråkare av ingefärste visar på dess helande egenskaper, av vilka stöds av vetenskapliga bevis. 

Anti-aging

Åldringsprocessen hos människor är genetisk och påverkas av biologiska, sociala och fysiologiska faktorer. Men det finns viss forskning som stöder att ingefära kan ha anti-aging effekter hos vissa personer.

En granskning från 2019 undersökte sambandet mellan ingefärs-konsumtion och patogenesen av åldrande och degenerativa sjukdomar orsakade av oxidativ stress och inflammation. Medan bevisen tyder på att ingefära kan hjälpa till att bromsa åldringsprocessen, påpekar forskare att studier var begränsade till vissa typer av åldersrelaterade och degenerativa sjukdomar. Granskningen drog slutsatsen att mer forskning fortfarande behövs för att bestämma exakt hur ingefära förhindrar förebyggandet av åldersrelaterade sjukdomar.

Lindar illamående

Ingefära är ett välkänt botemedel mot illamående och aktuell forskning stöder dess effektivitet. Till exempel fann en undersökning från 2019 att ingefära kan hjälpa till att behandla kemoterapi-inducerade kräkningar såväl som allmän trötthet.

År 2016 analyserade forskare användningen av ingefära för att behandla och förhindra illamående och kräkningar vid kemoterapi, graviditet och allmän sjukdom. Författarna drog slutsatsen att ingefära är en "effektiv och billig behandling för illamående och kräkningar och som även är säker". Forskare antydde att det fortfarande behövs fler studier för att bestämma den bästa dosen för behandling. Även om det inte finns någon enighet om mängden, föreslår de flesta experter cirka 1000 mg ingefära per dag.

 

Däremot har vissa forskare sagt att det forfarande behövs mer bevis för att bestämma effektiviteten som en icke-farmakologisk behandling av graviditets-relaterad illamående samt dess säkerhet.

Ingefärste Vid Illamående

Blodtryck

I en studie som publicerades i Nutrition, fann forskare att daglig ingefära-konsumtion var förknippad med en minskad risk för högt blodtryck och karnskärlssjukdom

Smärtlindring

Ingefära används ofta för att behandla inflammation, en känd bidragande faktor för kronisk smärta. Forskning stöder användningen av ingefära för att minska muskelsmärta efter intensiv fysisk aktivitet. Viss forskning visar även på att ingefära kan lindra smärta associerad med artros, men mer forskning behövs.

En studie från 2019 kunde visa att ingefära hjälpte till att lindra symptom på Reumatoid artrit, en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i lederna.

Stärker immunförsvaret

Ingefära har traditionellt använts runt om i världen för dess immunförstärkande egenskaper, och forskning stöder dess effektivitet. Studier visar att ingefära kan hjälpa till att lindra symptom på förkylning och influensa och stödjer även immunfunktionen.  

Viktkontroll

Forskning stöder ingefära för både viktminskning och att kunna hålla sin idealvikt. En granskning från 2018 visade att ingefära kan främja viktminskning hos överviktiga personer genom att öka termogenesen (den "termiska effekten" av maten) samtidigt som absorptionen av fett i tarmen minimeras och aptiten regleras.

2. Hur man gör ingefärste

Att göra ingefärste är en enkel process som tar mindre än 30 minuter från början till slut. Men innan du börjar brygga din färska ingefära, se till att tvätta, skrubba och skala den först. Skär sedan det tunt och häll sedan det i en kanna med kokande varmt vatten i 10-20 minuter, beroende på hur starkt du vill att ditt te ska vara.

Följande recept för ingefärste erbjuder några olika variationer på denna näringsrika varma dryck. Om du tycker att något av dessa recept är för starkt för dig, försök att lägga till mer varmt vatten.

3. Lätt ingefärste

Motsvarar en servering.

Ingredienser:

 • 1 eller 2 skivor ingefära.
 • 1 kopp kokande vatten.
 • Honung (valfritt).

Så gör du:

 1. Lägg ingefära-skivorna direkt i en mugg.
 2. Tillsätt kokande vatten och låt det stå i 5 till 10 minuter.
 3. Tillsätt honung efter smak, om så önskas.

Olika Typer Ingefärste

4. Gurkmeja ingefärste

Motsvarar en servering.

 

Ingredienser:

 • En eller två skivor ingefära.
 • 1 kopp kokande vatten.
 • 1 dl mark-gurkmeja.
 • 1 dl svartpeppar.
 • Honung (valfritt).

Så gör du:

 1. Lägg ingefära-skivorna direkt i en mugg.
 2. Tillsätt kokande vatten, gurkmeja och svartpeppar. Blanda väl. Låt teet stå i 5 till 10 minuter.
 3. Tillsätt honung efter smak, om så önskas.

5. Riven ingefärste

Motsvarar en servering.

Ingredienser:

 • 1 tsk ingefära, riven eller finhackad.
 • 1 kopp kokande vatten.
 • Honung (valfritt). 

Så gör du:

 1. Lägg ingefäran i en teinfusionsanordning och placera den direkt i en mugg. (Istället för en teinfusionsanordning kan du använda ett enskilt tefilter eller en tekanna med ett filter eller så kan du sila ingefära med hjälp av en sikt efter att teet har fått stå och dragit).
 2. Tillsätt kokande vatten och låt det stå i 5 till 10 minuter.
 3. Ta bort ingefäran. 
 4. Tillsätt honung efter smak, om så önskas.

6. Ingefärste på spishäll

Motsvarar 4 portioner.

Ingredienser:

 • 2,5 cm bit färsk ingefära.
 • 4 koppar filtrerat vatten.
 • Tillsätt honung efter smak, detta är valfritt.

Så gör du:

 1. Skala ingefärsroten och skiva den i tunna skivor.
 2. Koka upp vattnet i en kastrull. När det kokar, tillsätt ingefära.
 3. Täck över pannan och stäng av värmen. Låt det stå i 10 minuter.
 4. Ta bort ingefära-skivorna och häll den i din favoritmugg. Tillsätt honung efter smak.

7. Citron eller lime-ingefärste

Gör det grundläggande ingefärste-receptet och pressa sedan ner saften av en citron eller limekil i varje tekopp.

8. Ingefära-grönt te

Ett enkelt sätt att göra ingefära med grönt te eller någon annan typ av te (vitt te, oolong te, svart te) är att först göra ingefärsteet och sedan låta det gröna teet stå med ingefärsteet i en till två minuter.

9. Bieffekter

Även om det är ovanligt kan ingefärste orsaka biverkningar, särskilt när de konsumeras i stora mängder. Det rekommenderade intaget för ingefära är inte mer än en till två koppar om dagen.

 • Magbesvär: Även om ingefära sägs hjälpa matsmältningen, kan man, om man dricker för mycket utlösa magbesvär såsom diarré eller lös avföring hos vissa människor.
 • Sömnlöshet: Även om det inte finns något koffein i ingefära, bör människor med sömnbesvär undvika att dricka ingefärste innan läggdags eller på natten. Viss forskning visar dock att ingefärste faktiskt kan främja avkoppling och sömn hos vissa människor.
 • Halsbränna: Även om det är en ovanlig biverkning av ingefära-konsumtion, visade en undersökning från 2020 som publicerades i Nutrients att halsbränna rapporterades i 16 studier där individer konsumerade mellan 500 och 2000 mg ingefära per dag.
 • Långsam blodkoagulering: Ingefära kan sakta ner blodkoagulering, så det bör undvikas minst 2 veckor före eller efter operationen och bör inte tas med blodförtunnande läkemedel eller kosttillskott ( såsom warfarin, aspirin, vitlök eller ginkgo) eller av personer med blödningsstörningar.

10. Försiktighetsåtgärder

En kopp ingefära kan vara ett utsökt, energigivande alternativ till en kopp kaffe, men det viktigaste att tänka på är att dricka det med måtta. Enligt vissa onlinekällor anses 4 gram ingefära (mindre än 2 matskedar) per dag vara det maximala dagliga intaget. Detta inkluderar alla källor inklusive mat och te. 

De som är gravida eller ammar bör tala med sin läkare innan de dricker ingefära. Om du har högt blodtryck, gallsten, halsbränna, sura uppstötningar eller diabetes bör du söka råd från din läkare innan du regelbundet börjar dricka ingefärste. 

Tänk på att ingefärste inte bör användas som en ersättning för standardvård vid behandling av ett hälsotillstånd.

11. Slutliga tankar

Medan ingefärste kan vara ett utsökt och tröstande sätt att lindra vissa symptom på sjukdomar, bör det aldrig användas som en ersättning för behandling som kan göras av läkare. Om du har ett hälsotillstånd eller är gravid, prata med din läkare för att avgöra om ingefärste är ett säkert och effektivt sätt att finna någon sorts lindring. När du med måtta njuter av ingefärste kan det vara ett fantastiskt sätt att öka din allmänna hälsa och välmående.

Temuggar I Porslin

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras