Hur Du Gör En Perfekt Kopp Kaffe

En god kopp kaffe på morgonen kan sätta ribban för resten av dagen. Men när kaféerna är stängda förlita dig då inte på att en barista ska servera din dagliga kopp kaffe. Om så är fallet kanske du letar efter att brygga en bra kopp själv. Och beroende på mängden kaffe du dricker om dagen kan det också hjälpa dig att spara pengar. Med dessa åtta enkla regler kommer du att kunna göra din egen perfekta kopp kaffe varje morgon, direkt i ditt eget hem.

Det är enklare än du tror - enkla saker som att lagra dina bönor korrekt och använda de bästa filtren förhindrar oönskad bitterhet eller smaker från din kopp. Oavsett om ditt morgonkaffe består av odlade bönor och en utarbetad byggprocess eller om du gillar en stormarknad-blandning med en droppkaffebryggare, följ dessa grundläggande regler för en utsökt, tillfredsställande kopp kaffe - varje gång.

Göra perfekt kaffe

 

Hur man gör kaffe

Det finns tre vanliga bryggningsmetoder för kaffe hemma. Den långvariga favoriten har varit en klassisk droppkaffemaskin, men hällkaffe hemma har blivit allt mer populärt och fransk press är också en lätt favorit. Ta reda på hur du gör kaffe med alla tre metoderna med dessa enkla steg.

Innan du börjar bör du veta att vägning av malet kaffe ger bättre resultat än att använda mätkoppar, mätskedar eller kaffeskopor för att mäta ditt kaffe. En digital köksvåg är väldigt praktisk - vi har angett mätningarna efter vikt för noggrannhet, men vi har också tillhandahållit mätsked-värden. Som sagt rekommenderar vi som regel cirka 15 gram (1 matsked) malet kaffe per 235 ml kopp kaffe. För 4 koppar kaffe är det cirka 60 gram (4 matskedar) malet kaffe.

Pour Over

Förmodligen den bästa metoden för en utsökt, aromatisk och komplex kopp kaffe, pour over kaffebryggaren kommer inte att göra dig besviken.

 1. Låt först koka vatten i en vattenkokare.
 2. Om du använder hela bönor, mala bönorna till en enhetlig konsistens som liknar granulerat bordssalt.
 3. Sätt samtidigt ett filter i bryggeriet och skölj med varmt vatten. Detta tar bort pappersrester på filtret och värmer upp bryggeriet samt håller ditt kaffe varmt längre. Avlägsna vattnet som används för sköljning.
 4. Lägg till dem malda bönorna och se till att ytan är plan. När vattnet är mellan 90 och 95 grader (ungefär en minut efter avlägsnande från värmen), häll långsamt och stadigt bara tillräckligt med vatten över malningen för att mätta dem helt, från mitten och arbeta dig utåt. Sluta hälla innan kaffet börja droppa igenom. Detta kallas "bloom"-hällen, som gör att kaffet kan avgasas.
 5. Häll långsamt i kvarvarande vatten och håll vattnet i dropparen mellan halv och tre fjärdedelar fullt. Detta bör ta 3 till 4 minuter. Ta försiktigt bort filtret, servera och njut.

Fransk press

 

Göra morgonkaffet med en fransk press.

 1. Låt först koka vatten i en vattenkokare.
 2. Om du använder hela bönor, mala bönorna till en konsistens som liknar brödsmulor (grövre än du vill ha för häll-över). Malningen ska vara enhetliga i storlek, utan mycket finkorn. Lägg till malningen i den franska pressen.
 3. När vattnet är mellan 90 och 95 grader (ungefär en minut efter avlägsnande från värmen), häll i det i franska pressen och rör om det kraftigt i malningen. Bryggtiden är ungefär 4 minuter, sedan sänker du pressen långsamt och separerar malningen från kaffet.
 4. Servera och njut! Obs! Om du inte planerar att dricka kaffet omedelbart, lämna det inte kvar i en fransk press, eftersom det kommer fortsätta sitta på kaffesumpet och bli bitter. Häll istället kaffe i en karaff/termos för att njuta av senare.

Fransk Press Hur Gör Man

Droppkaffe

På en hektisk morgon slår ingenting en enkel droppmaskin. Beroende på din maskin kan du göra upp till 12 koppar åt gången. 

 1. Om du använder hela bönor, mala bönorna till en enhetlig konsistens som liknar vanligt bordssalt. Överför det malda kaffet till en filterkorg och placera den sedan i droppmaskinen. Sväng vattenpipan över malningens mitt.
 2. Häll rent vatten på maskinens baksida (inte över dem malda bönorna) och sätt igång maskinen via på-knappen.
 3. Stäng av maskinen så snart kaffet är klar med att bryggas (det slutar bubbla) för att undvika en bränd smak. Var noga med att rengöra maskinen en gång i månaden genom att filtrera genom en blandning av vatten och vinäger, som tar bort eventuella rester.

Tips för att göra det bästa kaffet

Regel 1: Köp färska bönor

En Perfekt Kopp Kaffe

Utan tvekan är kaffe bäst när det används inom några dagar efter att det har rostats. Att köpa från ett lokalt rosteri (men du kan rosta kaffe själv) är de säkraste sättet att få de absolut färskaste bönorna. Var försiktig med att köpa masskaffe från stormarknader. Syre och starkt ljus är de värsta smaken för rostade bönor, så om butiken inte är noggrann när det gäller att sälja färskt kaffe, blir förvaringsrören belagda med kaffeoljor som blir sura. Kaffebönor förpackade av kvalitetsmedvetna rosterier är ofta det bättre valet då dem brukar använda sig av vakuumförseglade påsar. 

Regel 2: Håll kaffebönor färska

Förvara alltid öppnade kaffebönor i en lufttät behållare. Glasburkar eller keramiska förvaringslådor med gummipackningstätningar är bra val. Kyl aldrig (rostade bönor är porösa och tar lätt upp fukt och matlukt). Smakexperter rekommenderar starkt att aldrig frysa kaffe, särskilt mörka rostar. Köp optimalt fem till sju dagars leverans av färska bönor åt gången och håll dem vid rumstemperatur.

Varm Kopp Kaffe

Regel 3: Välj gott kaffe om det ligger inom din budget

Snobbism bland kaffedrickare kan konkurrera med vindrickare, men faktum är att en häpnadsväckande värld av kaffesmak väntar alla som är villiga att våga sig bortom mass-marknadsförda kommersiella varumärken. Specialkaffe som tydligt anger land, region eller ursprungsgård kan ge en livstid av smakupplevelser. Det finns två stora bönor på marknaden - Arabica och Robusta. Arabicabönor produceras i större utsträckning, har ett bredare utbud av smaker och anses allmänt vara den "bättre bönan". Leta i alla fall efter 100 % rena arabicabönor. De billiga alternativen kan innehålla robustabönor, kända för sitt högre koffeininnehåll men hårda smaker. "Nasty" är en term som vanligtvis kopplas till Robusta-kaffe av arabica-anhängare. Men dessa typer av kaffe kan vara dyra. Om din barista-budget har tagit en smäll, så finns det gott om livsmedelsbutiker som levererar ditt morgonbesvär till halva priset av fina bönor.

Regel 4: Använd gott vatten

Inget kan förstöra en kopp kaffe mer säkert en kranvatten med klor eller smaker. Seriösa kaffeälskare använder flaskvatten eller har aktiverat kolfilter på sina kranar. Obs. Mjukat eller destillerat vatten ger fruktansvärt kaffe - mineralerna i gott vatten är viktiga.

Regel 5: Undvik billiga filter

Förmånligt prissatta papperskaffefilter ger sämre kaffe, enligt experterna. Leta efter "syreblekta" eller "dioxinfria" pappersfilter (t ex. Filtropa, Melitta). Alternativt kanske du vill investera i ett långlivat guldpläterat filter ( t ex. SwissGold). Dessa är kända för att ge maximal smak, men kan släppa igenom sediment om kaffet mals för fint.

Regel 6: Snåla inte på kaffet

 

Standardmåttet för bryggning av kaffe med rätt styrka är 2 matskedar per 175 ml kopp eller cirka 2 3/4 matskedar per 235 ml kopp. Tricks som att använda mindre kaffe och varmare vatten för att extrahera fler koppar per kg tenderar att ge bittra bryggningar.

Göra Kaffe Hur

Regel 7: Akta dig för värmen

Vatten som är för varmt extraherar föreningar i kaffet som är bittra snarare än trevliga. Korrekt vattentemperatur för bryggning är 93 grader, eller cirka 45 sekunder av en fullkokning. (De flesta bra kaffebryggare reglerar detta automatiskt). När du bryggt, förvänta dig inte att ditt kaffe håller sina bästa smaker länge. Uppvärmning, kokning eller långvarig hållning på en uppvärmningsplattform kommer att göra även det bästa kaffet bittert och smaka dåligt.

Regel 8: Håll din utrustning ren

Rengör förvaringsbehållare och kvarn varannan vecka för att avlägsna oljig ansamling. Kör minst en gång i månaden och stark lösning med vinäger eller specialrengöringsmedel för kaffetillbehör som Urnex för att lösa bort eventuella mineralavlagringar. Skölj noggrant innan du använder bryggaren igen.

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras