Whiskeyglasets Historia

Bara för att det finns ett speciellt framtaget glas för whiskey, betyder det inte att de som dricker ur vanliga glas gör fel. Det finns inga fel sätt att avnjuta din favorit-whiskey. Man kan säga att det bästa ölglaset är det glaset med just öl i, lite i det tankesättet gäller även för whiskey.

Men visst whisky blir lite mer extravagant med ett glas ämnat just för whiskyn, och här i denna artikel tar vi reda på whiskyglasets historia. Whiskeyglasen brukar besitta spännande och unika former så vi kan inte låta bli att hjälpa att ta reda på den sanna historian bakom whiskyglaset.

Det här är historian bakom Glencairnglaset:

Historian Bakom Whiskeyglaset

1. En kopp av livets vatten

Under det mesta av människans historia av whiskey-drickande drack man ur något som heter Quaich. Quaich är en dricksskål med handtag på vardera sida och namnet härstammar från det gäliska ordet för kopp, "cuach". Liksom whiskyns historia har den rötter i både Irland och Skottland. Båda länderna har fortfarande invånare som talar gäliska och själva språket har inte förändrats mycket sedan det kom till dem brittiska öarna för omkring 2500- år sedan. Och eftersom whisky också är ett gäliskt ord, och om man skulle dricka ur en quaich, så dricker man whisky precis som det ursprungligen var tänkt.

Historian Bakom Whiskyglaset

På förhand vill vi också meddela att ingen vet ett exakt datum för när drycken uppfanns. Det första skriftliga beviset på dryckens uppkomst kommer från Lindores Abbey i Skottland 1494. Men de sägs att irländarna gjorde whisky långt innan det. Så låt oss komma överens om att whisky är en gammal dryck, att irländarna och skottarna har samma rätt att kräva patens och att det är gott oavsett vilken typ du föredrar. Låt oss då komma tillbaka till glasen.

De första Quaicherna var gjorda av trä och byggdes enbart för funktionens skull, men när de växte som symboler började de få en ny mening. På 1500-talet användes behållarna för att visa upp rikedom och status lika mycket som de användes för att dricka ur. Lägre klasser fastnade med sina enkla träskålar, medan de rika och mäktiga hade quaicher gjorda av sällsynt och kulturellt betydande träslag, ädla metaller eller båda. Så småningom påverkades symboliken kring skålarna deras användning. Människorna då blev lika vana med quaichen som den moderna finsmakaren blev med det nuvarande Glencairnglaset, till den graden att det exklusivt användes till whisky. 

 

När dess symbolik växte, använde skotska klanledare dem för att visa upp sin egen rikedom och makt, liksom en representation av deras gästfrihet. För dem var det en symbol för god tro och vänskap att dela en whisky med någon. Quaichs former utvecklades sedan snabbt mot de som finns i dagens samhälle. Quaich blev något dekorativt , inte något man använder för regelbunden användning.

Men det betyder inte att den har försvunnit från skotsk kultur. Quaich används fortfarande som en symbolisk gåva i det moderna Skottland. Nelson Mandela drack av en som en del av hans "Freedom of the City"-pris i Edinburgh 1977.

2. Quaich mot tumblerglas

Nästa milstolpe i utvecklingen av whiskyglaset var den ikoniska tumlaren. Den kom fram först på 1600-talet, även om den inte började överträffa quaich förräns på 1800-talet, men vi kommer komma till det. Men först lite historia bakom tumlaren.

Det som kanske är vettigt är påståendena om att de rundade bottnarna hjälpte till med stabilitet. Underdelarna var tungt viktade, så när de kom ur balans eller släpptes återvände de snabbt till upprätt läge. 

Historian Bakom Whiskyglaset

 

Men det är inte anledningen till att tumblerglaset passerade quaich, det var bara en fördel. Den verkliga anledningen var hur snabbt glaspriset sjönk. När fler köpte tumblerglas blev deras tillverkning billigare. Eftersom det blev billigare köpte fler tumblerglas. Och så fortsätter det, och det dröjde inte länge innan tumblerglaset blev det mest populära glaset att dricka sin whisky ur.

3. Ett av få bra designbeslut som kom från 1990-talet

År 1992 välkomnades en panel med experter på single malt whisky till Riedels huvudkontor i Österrike. De var där för att avgöra om Campbell Distillers begäran om ett glas som möjliggjorde bättre smak av single malts nyanser var rimlig. Två år senare släppte de sitt singlemaltglas och startade en era med experiment av whiskyglas.

Breda Whiskeyglas Transparent 

Detta experiment växte ut ur samma tro som Campbell Distillers kontaktade Riedel med. Tron att ett glas kunde göra stor skillnad i din upplevelse med whisky, för att inte tala om nästan alla typer av premiumalkoholer. Det har egentligen inte funnits några definitiva resultat i frågan, som går tillbaka i vår åsikt om ölglas som vi berörde i början. Du kan dricka whisky i stort sett vad som helst, du kan till och med dricka din whisky ur en quaich om du nu så vill.

Men branschen bestämde att det behövdes ett glas, vilket tar oss in på 2000-talet.

4. Glencairnglasets ankomst

Glencairnglaset blir snabbt standard i whiskybranschen. Dess personliga berättelse börjar någon gång på 1980-talet, när Raymond Davis (grundaren av Glencairn Crystal Company) såg att whisky saknade officiella drinkglas. Vin, öl, konjak hade alla sina egna distinkta glas, medan whisky dracks i tumblerglas, glasburkar och allt möjligt man kunde hitta i huset. Davis bestämde sig därför att designa sitt eget glas.

För en stund hände det inte mycket med glasets design. Davis följde inte upp allt så aktivt, och var tydligen nöjd med sin prototyp. Det var inte förrän hans söner fann glaset som den utvecklades vidare.

År 2001 producerades Glencairn officiellt. Den blev snabbt populär bland destillerier, provsmakningsrum, och whiskyfantaster över hela Skottland och Irland och har spridit sig världen över sedan dess. Idag är det sällsynt att gå på en whiskyprovning och inte dricka ur ett officiellt Glencairnglas. Det är tumlaren från 2000-talet och entusiasmen bakom det får oss att tro att det här glaset är mer än ett glas. Du kan förvänta dig att dem flesta whiskyprovningarna dem närmsta århundraden kommer domineras av Davis design.

Och när du själv befinner dig på en whiskyprovning, tänk på hur annorlunda det hade varit om alla smuttade ur träskålar.

Whiskeyglasets Historia Glencairnglas

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras