Kaffemuggens Historia

Kaffe går tillbaka till 1100-talet med de första muggarna i trä, metall och djurben. Uppfinningen av keramik förändrade utformningen av kaffekoppar, vilket möjliggjorde djärva färger, invecklade mönster och företags-logotyper tryckta på ytan. 

Föreställ dig världen utan våra favoritvaror. Att bygga en snögubbe skulle inte vara lika kul utan löftet om en varm choklad väntandes när du är färdig. En varm kopp te som väntar efter en lång dag skulle inte vara densamma utan porslinmuggar och vattenkokare. Vem kommer inte ihåg deras första smak av kaffe? Varma drycker är en del av de bästa minnena, och i sin tur kan de bästa minnena bevaras på anpassade muggar. 

Vad är då kaffemuggens historia? När skapades den första kaffemuggen? Luta dig tillbaka och slappna av, servera dig en varm kopp kaffe och gör dig redo att ta del av kaffemuggens historia. 

1. Den första muggen på jorden var gjord av ben

De första muggarna någonsin hittades i den neolitiska stenåldern och daterades till cirka 10 000 år f.Kr. Dem hittades i dåtidens Kina eller Japan och var gjorda av ben. Gamla muggar är till och med gjorda av trä, men dem flesta har inte överlevt helt intakt. De första keramikmuggarna som gjordes skapades på ett krukmakerhjul, och hittades under den senare neolitiska perioden cirka 2500 till 200 år f.Kr. i Kina. 

Den Första Kaffemuggen

Dekorationsprocessen för keramikmuggen var ganska lätt, det var också relativt enkelt att lägga till ett handtag. Ett exempel på en ganska avancerad, dekorerad lermugg hittades i Grekland omkring 4000-5000 f.Kr. Betydelsen av ingraveringen i handtagen är ännu okänd, men den är förmodligen inte funktionell. En stor nackdel med dessa lermuggar var deras tjocka väggar, vilket gjorde dem olämpliga för munnen. Väggarna blev tunnare med utvecklingen av metall-bearbetningstekniker. Metallmuggar tillverkades av brons, silver, guld och till och med bly, från ungefär 2000 år f.Kr., men var svåra att använda med varma drycker. Uppfinningen av porslin kom runt 600 f.Kr, som låste upp en ny generation av muggar som vi fortfarande använder oss av idag.

 

2. Vad är Pussel-Muggar?

Keramik gjorde det möjligt för muggar att anpassas på många unika sätt. En sådan metod var pusselmuggar som introducerads i Europa på 1700-talet. Dessa unika muggar hade hål gömda inuti handtaget och koppväggarna. Tricket var att täcka alla hålen med fingrarna för att smutta på din drink. Inuti keramiken fanns det ett förseglat kuvert med instruktioner om hur man dricker från muggen.

Pusselmuggar var också kända som retande kannor som hittades i byns värdshus och offentliga hus fram till 1800-talet. Hålen i drickskärlen skapade en utsmyckad design, och vissa muggar innehöll till och med graverade meddelande på koppen. Många tavernor höll dessa muggar i huset som ett sätt att underhålla sina kunder. Folk skulle satsa på huruvida de kunde tömma muggen eller inte utan att spilla på sina skjortor eller knän. Man kan bara tänka på hur många tredje gradens brännskador som uppstod som resultat av dessa muggar.

3. Vad är transfer printing?

När världen fortsatte att utvecklas introducerades nya dekorationstekniker för att anpassa muggarna med djärva mönster. Under mitten av 1750-talet uppstod överföringstryck i Storbritannien för att skapa mönster på keramik. Processen började med att en platt kopparplatta graverades. Därefter färgades plattan med en färg och designen pressades på med ett tunt ark mjukpapper. Slutligen avfyrades den anpassade muggen i en ugn och slutfördes.

Kaffemuggens Historia Fakta

 

Överföringstryck var det engelska alternativet till handmålning av mönster på muggar. Detta kom under den industriella revolutionen när massproduktion var i full gång och människor letade efter ett sätt att få sina produkter i snabbare takt. Även om det är mer personligt var målning för hand tidskrävande och tillät inte massorder, vilket var viktigt för reklam med muggar i framtiden.

4. En smak av Amerika: Victor Coffee Mugs

All hands on deck!

Muggar med invecklad design var mycket populära i Europa, men militären krävde mer praktiska produkter. 1945 släppte Victor Insulator Company tjocka, isolerade muggar med halkskydd för amerikanska flottan, US Navy. De här muggarna krånglade inte över framträdanden och var utformade för att vara praktiska, med vita ytor och robusta handtag. Muggen tålde gungande vatten och stridsförhållanden och byggdes för att tåla att ramla i golvet när fartyget var i storm. Victor Insulator Company hade byggt upp ett rykte om att skapa produkter som tålde svåra förhållanden. Ett helt team på företaget anställdes för att enbart fokusera på produktionen av dessa muggar, alla skapade för hand.

Från fartyget till bordet

Efter kriget tog sig denna slitstarka mugg ifrån fartygen och till borden i diners över hela USA. Dessa matställen växte för att associera Victor Diner Mugg med hög kvalitet och stil när nya färger och handtags-former introducerades. Faktum är att muggarna blev så populära att en tidning vid den tiden, The Diner, innehöll information om kaffe och visade foton på personer som höll sina Victor-muggar.

Medan anpassade muggar har använts sedan slutet av 1800-talet, uppstod Victor Diner Mug i kombination med den amerikanska hemtrevliga diner-känslan. De blev standard på restauranger över hela världen, deras namn och logotyp tryckt på utsidan. Restaurangerna skulle arbeta nära med porslinsföretagen och hade ibland sina egna motiv med loggor eller menyer avbildade på muggarna. Dessa muggar användes enbart för att servera kundens kaffe i, vilket då var otroligt billigt.

 

Anpassade muggar vid varje måltid

Först användes Victor Diner Muggar endast i hushållet för att kunna hålla en kopp kaffe. Men med sin robusta grund och släta exteriör blev dessa muggar värdefulla reklamprodukter för kunder att ta med sig hem efter sina måltider. På 1970-talet började restauranger och fik över USA att erbjuda dessa muggar till försäljning, tillsammans med baseball kepsar, t- shirts och andra reklamartiklar. Detta var en uppgradering från de typiska tändstickor och tandpetare som fik brukade annonsera ut tidigare. En anpassad kaffemugg hade makten att få ett litet fik med endast 40 platser att verka lika speciell som en större restaurangkedja.

Tyvärr är inte den äkta Victors Diner Coffee Mug i produktion längre. Du kan dock fortfarande hitta variationer av den klassiska stilen som används idag! Oavsett om det är Victor-märket eller någon annan mugg, så kommer kaffet bli godare i en anpassad mugg!

5. Historien om Starbucks-muggar

Medan Victor-muggar inte längre är i produktion har andra ikoniska kaffemuggar dykt upp genom åren. En av de mest kända är muggarna som erbjuds av den stora kaffekedjan Starbucks. Den enkla vita kaffekoppen med den gröna logotypen har blivit berömd och inspirerar resterande plastbehållarna och keramiska kaffekopparna som säljs idag.

Starbucks Historia Kaffemugg

Starbucks kom officiellt in på scenen 1971, ungefär samma tid som fik började erbjuda anpassade muggar i sina anläggningar. Det tog inte lång tid för företaget att bygga sitt varumärke och utveckla en lojal kundkrets. På grund av det började de erbjuda skräddarsydda produkter för kunder att ta hem. Några av deras mest populära produkter var resemuggar och keramiska koppar. Med sin djärva sjöjungfru-logotyp, släpps ofta nya muggar med invecklade och coola mönster tillsammans med loggan. Sjöjungfrun inspirerades av mytiska Sirener som lockade sjömän med sitt flytande hår och starka närvaro. Passande för Starbucks, då dem gång på gång lockade kunder tillbaka.

Fun fact:

Ordet "mugg" används för att indikera en bild av fången eller personens huvud. På 1700-talet kallades drickskärl "mugg" eftersom det har samma form som människors huvud. Det finns ingen exakt information om när människor började hänvisa det till "kaffemugg". Idag med kaffets popularitet (kaffe är världens näst mest konsumerade dryck efter vatten), används det som benämning för koppar som innehåller den varma drycken, även om det används till te och andra drycker.

Japansk Temugg Porslin

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras