Skillnaden Mellan Arabica Och Robusta

Vanligtvis när du vill smutta på en trevlig liten kaffe, i avslappnat läge, tänker du inte alltid på dess variation. I bästa fall undrar man om det innehåller mycket koffein eller inte alls. Vad de flesta letar efter när det gäller att konsumera kaffe är särskilt den lilla energiboosten som kommer med en kopp kaffe. Kornen som har använts för dess produktion är helt klart inte deras främsta problem. 

Men för de mer kräsna och finsmakare till kaffeälskare är nyckeln till kvalitetskaffe inte bara i dess energigivande dygder. Sanna purister överväger bönans ursprung, dess smakprofil... Här kommer vi att försöka få dig att klättra upp i en hierarki av kaffekonsumenter genom att förklara allt du behöver veta om Arabica- och Robustabönor.

Dessa två huvudtyper av bönor kommer från olika växtvarianter och producerar två distinkta kaffe. Mängden koffein i den sista drycken är en mycket viktig skillnad, men det är inte den enda. Det resulterande kaffets sötma och smak skiljer sig mycket beroende på vilken sort som används. Vi utforskar alla dess skillnader och lär dig hur du väljer den sort som passar den typ av kaffe du tycker om.

Robusta Och Arabicabönor

Arabica Kaffe

Arabica är allmänt känd som "premium" kaffebönan på grund av dess mycket milda smak och brist på bitterhet. Nästan alla dagens premium-malda kaffe är 100% Arabica, och tillverkarna visar stolt upp denna kvalitet. Och även om du är van vid att köpa ditt kaffe från ett kafferosteri gör de förmodligen detsamma: Arabica är en fantastisk marknadsförings-pitch.

Var försiktig, Robusta har fortfarande ett finger med i leken, eftersom de representerar 25 % av världens kaffeproduktion. Men om kritikerna fick välja så är det Arabica som gäller.

Arabica och koffein

Trots sin popularitet ligger Arabica långt efter Robusta inom ett område, och inte minst: Koffeininnehåll. Som det visar sig har Arabicabönor ett mycket lägre koffeininnehåll än deras motsvarighet.. Överraskande, eller hur?

Skillnaden mellan Arabica och Robusta när det gäller koffein ligger i de föreningar  som är associerade med extraktionen. Arabica är en fin, subtil böna, avsedd för odling och rostning av delikat kaffe, och de har inte samma glans som sin konkurrent. Faktum är att koffein, även om det är ett stort "plus" för våra svåra morgnar, ofta kommer med en mer bitter smak som inte är enhällig bland konsumenterna.

Förutom koffeininnehållet, vilka är de andra skillnaderna?

 

Ursprung och kultur av Arabica

Ur historisk synvinkel anses Arabica vara det ursprungliga kaffet. Forskning tyder på att den odlades redan på 1100-talets Etiopien. Idag uppskattas Arabica utgöra mellan 65 och 70% av det totala kaffeutbudet i världen. Inledningsvis konsumerades kaffe i regionen där det odlades, vilket också spelade en mycket roll i förflyttningen av befolkningen. Senare började världsproduktionen på allvar ta fart i 1600- talets Indonesien.

Om du har bott i USA, eller har vännner från Nordamerika, kanske du har märkt att de använder slangtermen "java" för att hänvisa till kaffe. Ursprunget till detta uttryck kan spåras till en mängd kaffe som odlas på den indonesiska ön Java. Om du har en möjlighet att ta dig en tur dit, tveka inte! Kaffet är exceptionellt bra, och du kan få chansen att prova kopi luwak kaffe (bokstavligen: luwak poop kaffe). Den senare passerar först genom matsmältningssystemet hos dessa små asiatiska djur innan de rostas: Så aptitretande som det bara går!

Numera odlas Arabica överallt, inklusive platser så långt bort som Brasilien och Hawaii.

Ur strikt trädgårdsmässig synvinkel är Arabica inte särskilt hård. Växten är mellan 2,5 och 4,5 meter lång, bara lite mindre än sin konkurrent. Som ett resultat har Arabica ett lägre utbyte. Att växa Arabica kräver emellertid 1200-2200 mm regn per år, vilket är mer tillgängligt i fler delar av världen än Robusta som behöver 2200-3000 mm regn per år. Odlare bör ständigt beskära växten och se till att begränsa bärtillväxten. Så på grund av behovet av konstant uppmärksamhet och lågt utbyte har Arabica-kaffe en mycket högre produktkostnad.

När ska jag konsumera Arabica?

Men ska du fortfarande köpa Arabica istället för Robusta? Inte alls, de har bara båda sin plats i kaffebranschen! 

För klassiskt filterkaffe letar du efter enstaka blandningar som alla är gjorda av 100% Arabica. För espresso, å andra sidan, kommer du att uppskatta en blandning som innehåller en viss andel Robusta-bönor för extra koffein och bättre extraktion. 

Robusta kaffe

Förakta inte Robusta eftersom du har läst de förgående styckena att Arabica är det ultimata kaffet, som en utmärkt böna som inte kan överträffas. Robusta har och behåller en mycket viktig plats i kaffevärlden.

Först och främst, kom ihåg att inte alla Robusta är sämre i kvalitet. En Robusta av högre kvalitet kommer nästan alltid att smaka bättre än en lägre ände Arabica. Omsorgen vid odling och rostning spelar en viktig roll.

Så vad tycker vi om Robusta?

Hälsofördelar med Robusta

Robusta är särskilt rik på antioxidanter, som är kända för att lindra oxidativ stress. Oxidativ stress orsakas av fria radikaler och kan långsamt förstöra kroppens immunsystem. Det är därför Robusta är utmärkt för din hälsa i allmänhet! Och eftersom Robusta-bönor kan minska skadorna från denna oxidativa stress tror många forskare också att de kan potentiellt kan hjälpa dig bekämpa cancer.

Tänk på att dessa påståenden ännu inte stöds av noggranna studier, men det är välkänt att oxidativ stress är en av orsakerna till cancer och ny forskning har redan hittat några samband.

Olika Kaffebönor Skillnad

Ursprung och odling av Robusta

All Robusta växer och odlas i öst, främst i Indonesien, Vietnam och Afrika, där den är mycket väl anpassad till klimatet. De tropiska djunglerna i dessa regioner är perfekta för högväxande växter, som behöver höga temperaturer för att producera sitt maximala utbyte. 

Robusta är lättare att odla och ger i allmänhet bättre utdelning än Arabicabönor, vilket gör det billigare att producera.

Koffein i Robusta

Robusta erbjuder ungefär dubbelt så mycket koffein som sin konkurrent Arabica för en motsvarande mängd kaffe. Detta är mycket viktigt, särskilt för kaffedrickare som vill ha maximalt koffeininnehåll, liksom espressoälskare.

Robusta spelare en viktig roll när det gäller espresso. De flesta påsar med espressobönor är faktiskt en noggrann blandning av 85-90% Arabica och cirka 10-15% Robusta.

Det finns två skäl till detta:

Den första är den intensiva smaken som härrör från denna skickliga blandning. Robusta är särskilt bitter och rik på koffein, vilket ger den en mycket intressant smak i kombination med mjukare, lite sötare Arabicabönor.

För det andra kan du inte göra en espresso utan den lätta beläggningen av honungsfärgad grädde som naturligt bildas ovanpå koppen. Och Robusta är känt för att föra detta fenomen till sin topp och gör det möjligt att bilda ett tjockt och läckert skumlager.

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig en bättre förståelse för vad kaffeexperter pratar om när de pratar om dygderna hos Arabica och Robusta, och nu kan du hitta den perfekta bönblandningen för en espresso precis efter din smak.

 

 

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras