Därför Ska Du Dricka Vatten, Vattnets Viktiga Roll

Din kropp är beroende av vatten för att överleva. varje cell, vävnad och organ i kroppen behöver vatten för att fungera ordentligt. Till exempel använder din kropp vatten för att hålla kroppstemperaturen, ta bort avfall och smörja lederna. Vatten behövs för övergripande god hälsa.

1. Därför behöver vi vatten

Hydrering är viktigt eftersom kroppen består mestadels av vatten, och den rätta balansen mellan vatten och elektrolyter i våra kroppar avgör verkligen hur de flesta av kroppens system fungerar, inklusive nerver och muskler.

Att dricka vätskor tjänar en rad viktiga syften i våra kroppar, såsom att ta bort avfall i urinen, kontrollera kroppstemperaturen, hjärtfrekvens och blodtryck samt upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning. 

Utan vatten börjar kroppen stängas ned. Symptom som allvarlig uttorkning och förändrat beteende, såsom svår ångest, förvirring eller att inte kunna hålla sig vaken. Svimning som inte lindras när man ligger ner, en oförmåga att stå eller gå, snabb andning, snabb puls och medvetslöshet kan alla uppstå.

Medan det är naturligt för kroppen att ha balans med vatten är de flesta inte medvetna om att kroppen är en eller två procentenheter från ett problem.

Mycket små förändringar i kroppsvatten kan skapa visa prestandaproblem inom sport. Så lite som 2% minskning av kroppsvatten kan leda till uttorkning och prestationsskador i sport.

När dina vattennivåer sjunker med höga nummer som 3% eller 4% finns det fysiologiska förändringar som kan få hälsokonsekvenser, såsom ökad hjärtfrekvens och kroppstemperatur.

Vikten Av Vattendrickande

2. Vad räknas?

Som vi påpekat innan så behöver vi vätskor för att överleva. Men vilka vätskor räknas? Räcker morgonkaffet för ditt dagliga intag av vatten? 

Det finns ingen sanning i tanken att kaffe gör dig uttorkad. Det är en klassisk myt. Den vätskedrivande effekten av koffein från läsk och kaffe är mild jämfört med mängden vätska de innehåller. 

Så kaffe och läsk räknas i vår strävan att inte bli uttorkade. Vad mer kan vi lägga till på listan?

Hur Mycket Vatten Behövs

Du behöver inte enbart dricka vatten för att få i dig tillräckligt, du kan äta vattnig mat och det kommer att räknas. 

Soppa, yoghurt och vattenmelon är bra exempel. En apelsin är 90 % vatten och vanliga sallader innehåller mycket vatten. Så människor får redan mycket vatten genom andra livsmedel och drycker än bara vanligt rent vatten.

3. Hur mycket?

Vi har hört under många år att man ska dricka cirka 8 glas vatten om dagen. Är det verkligen sant?

Det finns inga vetenskapliga bevis för den regeln. Det är verkligen ingen skadlig regel, men det finns ingen vetenskaplig grund bakom den. 

Istället är det ganska enkelt: För den genomsnittliga personen, drick så att att du behöver gå på toaletten varannan till fjärde timme.

Du behöver dricka tillräckligt så att du urinerar varannan till fjärde timme och det är viktigt att urinen har en ljus färg. Om du går från kl 08:00 till 15:00 och din urin är mörk, är detta ett tecken på att du inte har druckit tillräckligt med vatten.

 

De flesta av oss gör ett ganska bra jobb med att få tillräckliga mängder vätska som en del av våra dagliga rutiner. Kaffe på morgonen, läsk eller juice till lunch, ett glas vatten på eftermiddagen och vatten med middagen. 

Ihop med vattnet i maten är denna struktur vanligtvis tillräckligt. Idrottare å andra sidan, behöver naturligtvis mer.

Den exakta mängden vatten som behövs per dag beror verkligen på individen. Människor som tränar kommer att förlora mycket mer vatten genom svett och andning, så deras behov är högre.

Idrottare måste släcka sin törst även när de inte är törstiga, och måste undvika att förlita sig på törstkänslan som talar om när det är dags för påfyllning.

Vatten För Hälsan

Huvudvärk och kramper är vanliga tecken på uttorkning. Dessa tecken uppstår dock sent. Kroppen har en förmåga att dölja tecken på mild uttorkning väldigt bra, och det kan ta timmar innan du upptäcker att du är uttorkad. 

Träning stör törstmekanismen.

Så folk som springer eller cyklar kanske inte känner sig törstiga när de verkligen behöver vatten. En viktig strategi att förhindra uttorkning är att helt enkelt dricka vatten ofta.

4. För mycket av det goda

Vi vet att vi behöver dricka vätskor för att upprätthålla en frisk kropp, men kan man dricka för mycket?

Det finns mycket information ute om hyponatremi (låga natriumnivåer), vilket är mer sällsynt än uttorkningsproblem, men det kan fortfarande vara ett problem.

Även om hyponatremi är en sällsynt händelse, är det ett farligt tillstånd som kan uppstå när idrottare dricker för mycket vatten och stör kroppens natriumnivåer. Det syns ofta hos uthållighets-idrottare, som de som deltar i maraton och triathlon.

Fördelar Med Vatten

För att få en balans mellan för mycket och för lite vatten rekommenderar vi att du väger dig själv före och efter träning och dricker tillräckligt för att ersätta den mängden vikt du förlorar. Om du går upp i vikt efter ett pass vet vi att du dricker för mycket vätska, och om du går ner i vikt vet vi att du behöver dricka mer.

5. Vatten i nöd och lust

Så vi vet att vi behöver vätskor för att överleva, vi vet att åtta glas per dag-regeln inte har vetenskapliga belägg, och vi vet att vi måste hitta en balans mellan för mycket och för lite vatten-intag. Vi vet också att nästan alla vätskor kommer att ge mervärde för kroppen, men att vatten tar det ultimata priset.

Kroppen behöver vatten för miljontals metaboliska processer, temperaturkontroll, vätskevolym och smörjning. Men många hälsomedvetna människor dricker ofta vatten eftersom det är en kalorifri törstsläckare. Viss forskning visar att dricksvatten kan hjälpa till med att hindra aptiten och det hjälper verkligen matsmältningen. 

Vatten eller vilken vätska som helst är något de flesta tar för givet.

6. Tips

Om det är svårt för dig att dricka vatten, kommer här några tips som kan hjälpa dig på traven:

  • Tag med dig en flaska vatten under dagen. För att sänka kostnaderna, ta med dig en återanvändbar vattenflaska som en vakuumflaska i rostfritt stål och fyll den med kranvatten.
  • Om du inte gillar smaken av vanligt vatten kan du prova att lägga en skiva citron eller lime i din dryck.
  • Drick vatten före, under och efter ett träningspass.
  • När du känner dig hungrig, drick vatten. Törst förväxlas ofta med hunger. Sann hunger kommer inte att botas med att dricka vatten. Dricksvatten kan också bidra till en hälsosam viktminskningsplan. Viss forskning visar på att dricksvatten kan hjälpa känna dig mätt.
  • Om du har problem med att komma ihåg att dricka vatten, drick enligt schema. Vatten när du vaknar, vid frukost, lunch och middag samt innan du går och lägger dig. Eller drick ett litet glas vatten i början av varje timme.
Vakuumflaskor Rostfritt Stål

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras