Cocktailglas Som Varje Bar Behöver

En bar är fylld med en mängd olika glas och varje stil används för vissa drinkar. Oavsett om du vill ha en lång, kort, avslappnad eller en snygg cocktail, finns det ett glas som uppfyller dina behov. Margaritas, martinis och varma cocktails har sina egna glas, liksom öl, vin och specifika spritdrycker. För en välsorterad bar är några glas ett "måste", medan andra bara är trevliga att äga.

Den goda nyheten är att du inte behöver alla typer av glas för att göra fantastiska cocktails hemma. De flesta cocktailrecept föreslår ett glas men det är inget krav. Om du till exempel inte dricker martinis ofta, så kan ett old fashioned glas eller ett vinglas vara en bra stand-in för dessa sällsynta tillfällen. Likaså behöver du förmodligen bara en typ av högt glas, välj då mellan ett collins- eller highballglas. Du kan också använda ett pintglas eller en Mason jar.

1. Cocktailglas

Billiga Transparenta Drinkglas

Den välbekanta koniska formen på cocktailglaset får de flesta att tänka på en martini, det är trots allt den populäraste drinken som serveras i denna glas-stil och därför kallas den ofta för "martiniglas".

Cocktailglas används för drinkar mellan 80-180 ml och serveras ofta "upp" utan is. Detta inkluderar en mängd olika cocktails i martini-stil som Cosmopolitan och många andra klassiska cocktails, från Manhattan till Sidecar. Cocktailglas är också ett bra alternativ till margaritaglas.

Cocktailglas finns i många olika stilar, inklusive frostade, målade och roliga skaftformer. Även om skaftlösa cocktailglas är vanliga, tjänar skaftet ett syfte: Det gör att den som dricker kan hålla glaset utan att värma drinken med sin egen kroppsvärme. Detta är viktigt för att hålla dessa icke-frysta drinkar kallare under en längre period.

Vintage cocktailglas är mycket mindre än många moderna alternativ, av vilka några kan nå 300 ml. Dessa extra stora glas tar inte bara upp mer plats på onödiga också. Dryckerna som serveras i cocktailglas är mestadels sprit, så dessa starka drycker är ofta bara 80-150 ml. Håll dig till cocktailglas som är runt 180 ml, vilket ger extra utrymme samt ett litet stänkskydd när du bär runt den.

2. Highballglas

Billiga Highballglas Transparent

Highball eller collinsglas är mycket lika varandra. De kan användas omväxlande för höga drinkar och har samma volym, även om det kan variera från 235-475 ml.

Det kan vara svårt att se skillnaden då dem är nästintill identiska. Collinsglaset tenderar att vara smalare och högre, mer av en skorstensform. Highballglas är kraftigare och toppar på 300 ml.

Höga glas är användbara i alla barer. De används för höga blanddrycker (även kallade highballs) som kan vara så enkelt som en shot toppad med juice eller läsk. Ganska ofta görs dryckerna direkt i glas genom att hälla ingredienserna över is och sedan röra om för att mixa den. Hemma är highballs också utmärkta som vardagsglas som t ex till läsk, juice, iste och andra alkoholfria drycker.

Trots den stora volymen innehåller drycker som serveras i dessa glas vanligtvis inte 300 ml vätska. Istället är glaset utformat för att fyllas nästan till toppen med is. Detta håller höga drinkar som Tom Collins och bloody Mary kalla medan du dricker. Ju mer is du lägger i, desto långsammare smälter den och desto längre tid har du att njuta av en halvt outspädd cocktail.

3. Shotglas

Dödskalle Shotglas

Shotglaset är ett mycket igenkännbart glas i baren. De finns i många stilar, former och storlekar och är roliga att samla på. Alla snapsglas kan hålla raka shots och blandade shooters och ersätta en jigger när du behöver mäta en drinks ingredienser. Det är alltid bra att äga flera stycken ifall någon skulle gå sönder.

Det genomsnittliga shotglaset är 45 ml medan ett "kort" eller "ponny" shot bara är 30 ml. vissa snapsglas rymmer 60 ml.

Det typiska snapsglaset är tillverkat av tjockare glas, särskilt på basen. Denna förstärkning är utformad för att förhindra att den spricker när den som dricker smäller glaset på baren efter att ha sänkt drinken.

Korta, kraftiga snapsglas är de vanligaste. De är bra för raka shots av sprit eller shooters som skakas. Höga, tunnare snapsglas är perfekta för att visa upp färgerna på lagershots såsom B-52. Caballito är den högsta och tunnaste stilen och speciellt designad för tequila. 

Shotglasstorlekar kan vara luriga, särskilt de med tjock botten. Det är inte ovanligt att ett shotglas ser större ut men rymmer samma mängd som ett mindre snapsglas. Det är också vanligt bland ölmuggar, det är ett knep som vissa barer använder för att minska upphällning och serverar mindre alkohol till intet ont anade drickare.

4. Old-Fashioned Glas

Whiskyglas Old Fashioned

Old fashioned glas är ett kort glas med tjock botten. Det kallas också för "lowball" eller ett "rocks"-glas. Det används vanligen för korta blandade drinkar, inklusive den berömda old fashioned, som serveras "on the rocks". Inte varje lowball-cocktail kräver is.

Old fashioned glas rymmer vanligtvis mellan 180-235 ml. De finns också som dubbel old fashioned, som rymmer upp till 300-350 ml.

Old-fashioned glas är vanligt för drinkar såsom den rostiga spiken. De mindre glasen används också för att servera en rak eller snygg hällsprit, vanligtvis en mörk sprit eller whisky. Det större glaset är idealiskt för att servera antingen en blandad drink som den vita ryssen eller en rak hällsprit med en enda stor isbit eller isboll. Dessa glas kan användas för cocktails i martini-stil, med eller utan sprit.

Med ett set old-fashioned glas och highballglas klarar du av de flesta cocktails. Duon är ett bra val för en minimalistisk bar när förvaringsutrymmet är begränsat.

5. Champagneglas

Dubbelväggad Champagneglas

Om du då och då njuter av en champagne-cocktail, skulle en uppsättning champagneglas vara en bra investering. De finns i en mängd olika former. Det är ofta bäst att köpa ett set med 4 eller 8 glas, beroende på storleken av dina genomsnittliga champagne-värdiga firanden.

6. Ölglas

VM Ölglas Transparent

Precis som vin har öl sin egen uppsättning av glas och vissa ölstilar är att föredra i speciella glas. Det finns tre glas som nästan alla öl serveras i (Pint glas, Pilsnerglas, ölmugg). Dessa glas används omväxlande och är bra för att blanda öldrycker i.

7. Speciella Cocktailglas

Cocktailglas Billigt 

Upptäck våra speciella cocktailglas. Var och en av dessa glas används för en specifik drink. Även om de inte behövs lika ofta som de andra glasen, är de fortfarande användbara om du gillar unika cocktails.

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras